Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
N.K.S. ønsker å fokusere ytterligere på forebygging av vold i nære relasjoner til «den vanlige kvinnen i gata». Det kan være vanskelig å oppdage og reagere på tidlige tegn på vold i det som kanskje i utgangspunktet har fremstått som en nokså alminnelig relasjon. I takt med at volden eskalerer, kan de psykologiske og sosiale konsekvensene av volden gjøre at relasjonen blir vanskeligere å bryte ut av for den voldsutsatte. Dette er en problematikk som rammer på tvers av sosial tilhørighet, og det er derfor behov for tiltak som også retter seg mot kvinner uten særskilte sårbarhetsfaktorer.
Målsetting for prosjektet
I dette prosjektet fokuserer vi på forebygging av og informasjon om vold i nære relasjoner (VNR). Gjennom kartlegging, metodeutvikling og testing skal vi utvikle et universelt forebyggende tiltak mot vold i nære relasjoner rettet mot voksne kvinner i befolkningen.
Målgruppe
1.: Kvinner i den voksne og eldre befolkningen 2: Voksne kvinner som er pårørende til voldsutsatte og frivillige sanitetskvinner
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
30
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi vil utvikle minst ett universelt voldsforebyggende tiltak rettet mot voksne kvinner. Før prosjektstart ser vi for oss at dette kan være feks foredrag/kurs om ulike former for vold, hvem som kan være voldsutøver og –utsatt, samt informasjon om hjelpeinstanser. Slik kan kvinner få verktøy til å gjenkjenne tegn som kan tyde på vold tidlig i en relasjon, at de lærer at de er/har vært voldsutsatte eller er pårørende til en voldsutsatt. For å vite at dette er tiltak som er etterspurt av en sammensatt målgruppe, er analyse- og kartleggingsdelen er essensiell for prosjektet. Slik vi har et godt grunnlag for å vite hvilke tiltak målgruppen ønsker, og hvilke tiltak som kan la seg implementere i mange av våre 600 lokalforeninger. Dette sikrer også god brukermedvirkning. Vi ser for oss at det kan inkludere teoretiske og praktiske verktøy for at kvinner skal kunne snakke om vold i sine nettverk, kjenne igjen usunne mønstre i eget og andres liv. Det betyr at ikke alle kvinner i prosjektet har behov for å oppsøke hjelp, men heller at de kan ha behov for informasjon om og fra offentlige hjelpeinstanser. Vi deler prosjektperioden i tre: Analyser og kartlegging, Utvikling og testing av tiltak. Ferdigstilling og plan for implementering.
Fremdriftsplan for prosjektet
1. og 2. kvartal 2022: Kartlegging (studier, tiltak). Kartlegging (hovedmålgruppe). Kartlegging (sanitetskvinner) 3. og 4.kvartal 2022: Skisseutvikling tiltak 4.kvartal 2022, 1. kvartal 2023: Forankring av tiltak i ekspertgruppene (workshops, tilbakemeldingsrunder) 1. og 2. kvartal 2023: Skisseforedling. Test i lokalforeninger. Tilpassing av tiltak 3. og 4.kvartal 2023: Plan for nasjonal implementering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
I dette prosjektet har vi fokusert på forebygging av og informasjon om vold i nære relasjoner (VNR). Gjennom kartlegging, metodeutvikling og testing var målet å utvikle et universelt forebyggende tiltak mot vold i nære relasjoner rettet mot voksne kvinner i befolkningen. Bakgrunnen for dette prosjektet er NKS sitt ønske om å fokusere ytterligere på forebygging av vold i nære relasjoner til «den vanlige «kvinnen i gata». Det kan være vanskelig å oppdage og reagere på tidlige tegn på vold i det som kanskje i utgangspunktet har fremstått som en nokså alminnelig relasjon. I takt med at volden eskalerer, kan de psykologiske og sosiale konsekvensene av volden gjøre at relasjonen blir vanskeligere å bryte ut av for den voldsutsatte. Dette er en problematikk som rammer på tvers av sosial tilhørighet, og det er derfor behov for tiltak som også retter seg mot kvinner uten særskilte sårbarhetsfaktorer. Målgruppen er voksne kvinner som er pårørende til voldsutsatte og frivillige sanitetskvinner.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmål ble nådd gjennom at filmen har blitt implementert som en del av voldsopplæringsmodulen internt i NKS. Det har bidratt til at de frivillige har fått kunnskap om voldsfeltet og verktøy som er enkle å ta i bruk. Vi vet at det å bidra som frivillig på voldsfeltet oppleves ofte som en stor, viktig og krevende oppgave. Ved å utvikle et lavterskeltiltak rettet mot alle kvinner i den voksne befolkingen har vi klart å senke terskelen for å engasjere seg som frivillig på voldsfeltet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
50
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet «Tryggere kvinner» hadde oppstart i januar 2022. Det ble først opprettet en prosjektleder og en prosjektgruppe, i tillegg til en ekspertgruppe. Deretter ble prosjektet delt inn i tre faser. En for analyser og kartlegging, en for utvikling og testing av tiltak og en for ferdigstilling og plan for implementering. Vi fikk i den første fasen skissert plan for gjennomføring og opprettet en intern referansegruppe NKS, med ansatte fagfolk med kompetanse innenfor blant annet barsel, integrering og beredskap, i tillegg til prosjektleders kompetanse innenfor voldfeltet. Ifølge prosjektbeskrivelse skulle første og andre kvartal av 2022 benyttes til kartlegging av studier og tiltak, kartlegging via intervju, fokusgruppe og workshops. Det ble gjennomført workshops Oslo, Lørenskog, Kristiansand, Oslo i tillegg til Fellessamling på Gardermoen. Det ble utviklet spørreskjema og intervjuguide som ble benyttet på de ulike workshops. Resultatet var gode innspill på hva de frivillige selv mente var best tiltak for å jobbe forebyggende med vold i nære relasjoner.
Resultater og resultatvurdering
Målet med å utvikle minst et universelt forebyggende tiltak mot vold i nære relasjoner ble oppnådd med at en informasjonsfilm ble utviklet, samt ev veileder til filmen. Filmen er laget i tre ulike versjoner, lengder. En lang versjon på 7,49 minutter, en kortversjon på 1,30 minutter og en på 2,23 minutter. Alle ligger tilgjengelig på Youtube under navnet «Vold i nære relasjoner». I tillegg til dette har vi jobbet med en plan for implementering ut mot ressursvenngrupper og lokalforeninger. Selv om resultatet et godt har det vært krevende å jobbe helhetlig med prosjektet da flere sentrale fagfolk som har vært involvert i prosjektets som avdelingsleder, prosjektleder eller fagfolk i referansegruppe har sluttet eller vært sykemeldte. Oppfølging av ekspertgruppa har ikke blitt fulgt opp som ønskelig utover i prosjektfasen. Vi har etter beste evne gjennomført så godt vi kan, og det foreligger nå en utrolig god informasjonsfilm og implementeringsplan for veien videre.
Oppsummering og videre planer
NKS har utviklet et universelt voldsforebyggende tiltak, en informasjonsfilm som er med på spre kunnskap om vold i nære relasjoner. Filmen har blitt implementert som en del av den modulbaserte opplæringen og kompetanseheving av våre frivillige og kvinnehelsekontakter. I tillegg brukes filmen som en dialogåpner på temaer i forskjellige forumer og møter. Vi har gjennom møter og workshop med lokale ressursvenngrupper og lokalforeninger hevet kompetansen på voldsfeltet og fått mer bevissthet på hvor effektivt det er å arrangere åpne møter og foredrag om temaet, hvor man kan bruke denne filmen.