Trygghetstreff – førstehjelp for eldre (pilotprosjekt)

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Den norske befolkningen blir stadig eldre. 16 prosent er nå 67 år og over (SSB, 2022p). Samlet sett fører dette til økte helseutfordringer inkludert risiko for å bli rammet av akutt og alvorlig sykdom, som hjerteinfarkt, hjerneslag og hjertestans. Mange eldre venter unødig lenge med å ta kontakt med relevante hjelpeinstanser, som nødnummeret 113. NOU 2023:4 «Tid for handling» vektlegger viktigheten av å øke helsekompetansen i befolkningen, for å spare berørte, pårørende og helsevesenet for belastninger. Helsedirektoratet har vært opptatt av livslang læring og å styrke den akuttmedisinske kjeden. I dette pilotprosjektet ønsker vi å gi hjemmeboende eldre opplæring i symptomer på akutt og alvorlig sykdom, viktigheten av kontakt med 113, samt enkel praktisk førstehjelp. Dette er i tråd med den politiske satsingen på eldre, og stortingsmeldingen “Bo trygt hjemme” som kom i juni 2023. Meldingen handler om å tilrettelegge for at de som ønsker det kan bo trygt hjemme så lenge som mulig. N.K.S. sin strategiske plan om å bidra til trygge lokalsamfunn støtter opp om dette.

Aktivitet/tiltak/metode

Dette pilotprosjektet bygger videre på et velfungerende konsept som N.K.S. utviklet i 2021, Trygghetstreff brannsikkerhet. Disse trygghetstreffene er en sosial møteplass med fokus på brannsikkerhet for eldre. Konseptet Trygghetstreff brannsikkerhet omfatter et totimers fysisk arrangement på dagtid. Lokasjon har vært sentralt i kommunen, universelt utformet og godkjent av brann- og redningsetaten. Det har vært sosiale arrangement med mat og drikke, brannvernfaglige foredrag og praktiske øvelser. I Trygghetstreff – førstehjelp for eldre planlegger vi å bygge videre på dette med et nytt tema, nemlig førstehjelp for eldre. Vi vil bruke anledningen til å informere om symptomer, varsling og førstehjelpstiltak ved akutt og alvorlig sykdom. Informasjon og opplæring vil i hovedsak bli gjennomført av frivillige sanitetskvinner. De har alle gjennomgått et obligatorisk 5-timers kurs i regi av N.K.S.. Vi har valgt 4 lokalforeninger i 4 kommuner spredt i Norge som skal teste ut konseptet. Alle har inngått samarbeidsavtale med sin kommune for å bidra til trygge lokalsamfunn. Kommunene blir viktige samarbeidspartnere og skal bidra med rekruttering av deltakere, i prosjektets referansegruppe og vil vurdere om dette er en god læringsarena. I dette prosjektet vil vi se på hvordan et slikt samarbeid kan ivareta en sårbar gruppe, hjemmeboende eldre som ofte bor alene, ved å gi livsviktig kunnskap i en trygg og sosial ramme. Vi ønsker å finne ut om kompetansehevende tiltak om enkel førstehjelp rettet mot eldre hjemmeboende, levert av skolerte frivillige sanitetskvinner i kommuner som har samarbeidsavtale med lokalforeninger, er en modell vi bør satse videre på. Alle parter har gode rutiner for å ivareta personvernhensyn, GDPR og taushetsplikt. Antall deltakere vil bli registrert på de ulike trygghetstreffene av frivillige sanitetskvinner. I tillegg vil vi evaluere deltakerne, kommunenes og frivilliges erfaringer etter hvert trygghetstreff etter en egenutviklet mal.r etter hv

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På personnivå forventes det at dette prosjektet vil gi hjemmeboende eldre positiv effekt ved at flere eldre gjenkjenner symptom på akutt og alvorlig sykdom, som hjerteinfarkt, hjerneslag og hjertestans, og at de forstår viktigheten av å ha lav terskel for å ringe 113. Videre håper vi at pilotprosjektet Trygghetstreff – førstehjelp for eldre gjør deltakere i stand til å iverksette enkle førstehjelpstiltak. For noen kan det å laste ned appen Hjelp113, og forstå hvordan den skal brukes, være viktig, eller hva som er de viktigste symptomene. Dette kan øke eldres helsekompetanse rundt enkel, men livsviktig førstehjelp. I befolkningen er det usikkerhet knyttet til når man skal ringe fastlege, legevakt eller akuttmedisinsk nødtelefon, 113. Dette er i enda større grad ukjent for eldre, som har en høyere terskel for å be om hjelp, og bekymring for å være til bry eller gjøre noe feil. Når målgruppen har mer helsekunnskap og kunnskap om varsling vil de raskere få riktig helsehjelp. Det betyr at det blir færre senvirkninger etter akutt og alvorlig sykdom, f.eks. hjerneslag. I tillegg til å ha effekt på personnivå, håper vi at prosjektet også vil ha positiv effekt for pårørende. Det er utfordrende å være pårørende til eldre hjemmeboende. Konsekvenser av for sen varsling til 113, kan være økt institusjonsbehandling og flere sykehjemsplasser, noe som er en samfunnsøkonomisk belastning for mange kommuner. Dette prosjektet kan bidra til at eldre kan bo lengre og tryggere hjemme. Frivillige har alltid vært en viktig ressurs i helsetjenesten, og vil være svært viktige for å bidra til en bærekraftig helsetjeneste i framtiden. Det må stimuleres til at alle kommuner inngår samarbeid med frivillig sektor, men på frivillighetens premisser (NOU 2023:4).

Plan for gjennomføring

Prosjektleder hos N.K.S. er ansvarlig for å følge tidsplan, budsjett og gjennomføre aktivitetene som er beskrevet i milepælplanen. Prosjektleder rapporterer regelmessig til prosjekteier, som er avdelingsleder i N.K.S. og holder resten av beredskapsteamet og de frivillige informert. Prosjektet planlegger oppstart i september med et oppstartsmøte med ansattressursene i prosjektet for å legge videre plan for gjennomføring. Prosjektet har følgende milepæler: M1: September 2023 Oppstartsmøte med arbeidsgruppen, med representanter fra de fire deltakende lokalforeningene og kommunene. M2: November 2023 Mal for arrangementkonseptet er utviklet – da skal førsteutkastet av materiell være ferdig utviklet. Det kan være praktiske øvelser, faglig innhold, konkurranser, quiz, giveaways o.l. Her vil både prosjektgruppen og arbeidsgruppen være involvert. Utkast til konseptnotat, evalueringsverktøy for både frivillige, deltakere og samarbeidspartnere vil også utvikles. M3: Mai 2024 Da skal testperioden være over, og de fire lokalforeningen skal ha gjennomført ett Trygghetstreff – førstehjelp for eldre hver i sin kommune. Testperioden går fra november til april. Alle trygghetstreffene vil evalueres fortløpende. Vi vil bruke både spørreskjema til deltakerne av arrangementet, samt gjennomføre evaluering sammen med de frivillige fra lokalforeninger og kommunen etter hvert arrangement. Prosjektleder vil også delta på alle fire trygghetstreffene, dette for å kunne gjøre en fortløpende vurdering av arrangementene og nyttige observasjoner. Etter at alle milepælene er nådd vil vi gjennomføre en helhetsevaluering av pilotprosjektet som oppsummeres i et sluttrapport, og skisserer veien videre for ev. implementering i større skala.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Den norske befolkningen blir stadig eldre. Vi har over 1 million alderspensjonister i Norge, og samlet sett fører dette til økte helseutfordringer inkludert risiko for å bli rammet av akutt og alvorlig sykdom. Mange eldre venter også unødig lenge med å kontakte relevante hjelpeinstanser, som nødnummeret 113. Hensikten med prosjektet er å spre informasjon om symptomer på akutt og alvorlig sykdom, samt senke terskelen for å ringe 113 ut til en risikoutsatt gruppe. Vi ønsker å skape en arena for sosialt samvær, god mat samtidig som det gis livsviktig kunnskap. Hjemmeboende eldre i samme kommune møter andre i samme situasjon, og en sosial arena skapes. Treffet skiller seg også fra tradisjonelle førstehjelpskurs ved at informasjonen er tilpasset målgruppen, og innholdet forklares på en enkel og forståelig måte. Målgruppen får også bistand til å laste ned appen Hjelp113 til mobiltelefonene sine. Målgruppen har vært risikoutsatte eldre i Brumunddal, Sarpsborg, Stjørdal og Balsfjord, og målet er å nå 200 personer i målgruppen i løpet av pilotperioden.

Gjennomføring

Prosjektet hadde oppstart i september 2023, og vi startet med planlegging og rekrutering av fire testkommuner, samt etablering av en arbeidsgruppe bestående av to personer fra hver testkommune. I desember ble det holdt et digitalt oppstartsmøte, med informasjon og planlegging av veien videre. Mellom jul og påske ble det arrangert fire fysiske oppstartsmøter, der også prosjektleder deltok. Diverse brosjyrer og materiell ble sendt ut, og lagret lokalt frem til treffene. Invitasjoner ble laget og trykket opp, og sendt ut i god tid. Midler på kr 15.000 pr gruppe ble overført til lokalforeningene og pengene gikk til leie av lokaler, underholdning, servering og eventuelt andre utgifter knyttet til treffene. Videre jobbet gruppene i de fire kommunene med planene i egne arbeidsgrupper lokalt. Prosjektleder har fulgt opp pr e-post og telefon. Mellom påske og sommerferien ble det arrangert et Trygghetstreff – førstehjelp for eldre på hvert sted. Sanitetskvinnene har ordnet alt det praktiske, som mat, underholdning og lokaler. Førstehjelpsressursene har bidratt med den faglige delen. Førstehjelpsressursene er Sanitetskvinnenes egne frivillige som har opplæring i å formidle dette budskapet.

Resultater og virkninger

Vi har gjennomført fire Trygghetstreff med totalt 222 deltakere. Alle treffene ble gjennomført etter planen. Alle gruppene har levert evalueringsrapport. Evalueringen viser at treffene i all hovedsak har fungert godt, og at lokalforeningene er fornøyde med treffene. Arbeidsgruppene sier at de kunne tenke seg å gjennomføre flere Trygghetstreff – førstehjelp for eldre i fremtiden. Gjennom tilbakemeldingene vi har fått på treffene ser vi at deltakerne har fått ny og viktig kunnskap om symptomer på akutt og alvorlig sykdom, og at terskelen for å ringe 113 har blitt lavere. Mange har også benyttet seg av hjelp til å laste ned Hjelp113 appen til mobiltelefonene sine. Det har i etterkant av treffene kommet positive tilbakemeldinger på både det faglige innholdet og det sosiale. Vi ser at flere av deltakerne også benytter anledningen til å spørre spørsmål om temaet, samt at mange har blitt påminnet informasjon som har gått i glemmeboken. Vi opplever også at Førstehjelpsressursene kommer mer frem i lyset, og blir mer kjent i sine lokalsamfunn. Noe som gjør at de kanskje blir benyttet mer i fremtiden, også av andre.

Prosjektleder

Birte Skjelten

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Trygghetstreff – førstehjelp for eldre (pilotprosjekt)
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2023: kr 200 000, 2024: kr 200 000
Startdato
15.09.2023
Sluttdato
15.09.2024
Status
Avsluttet