Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
I årene fremover vil Norge oppleve en stor økning av eldre som må bo lenger hjemme. Sosial isolasjon og ensomhet er en utbredt utfordring for hjemmeboende eldre, og en helseutfordring for målgruppen. I tillegg er hjemmeboende eldre spesielt utsatt for dødsbranner i sitt eget hjem. Årlig dør gjennomsnittlig 60 personer av brann i Norge (DSB, 2023), og i tillegg kommer alle branntilløp med konsekvenser for materiell og helse. I 2022 var det gjennomsnittlig 3,5 branntilløp hver dag uten dødelig utfall, men med andre konsekvenser. De spesielt risikoutsatte gruppene inkludere eldre, pleietrengende og personer med nedsatt funksjonsevne. Sammenlignet med resten av befolkningen har personer over 70 år fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann. Denne risikoutsatte gruppen sammenfaller med målgruppen for regjeringens nye reform «Bo trygt hjemme», som understreker at det er viktig at eldre hjemmeboende opplever trygghet i eget hjem, sosial kontakt og gis muligheten til å delta i nærmiljøet. Sammen med flere lokale brannvesen i Innlandet Vest ønsker Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) å møte disse behovene og utfordringene gjennom å arrangere lokale Trygghetstreff – sosiale møteplasser med brannsikkerhetsfokus for risikoutsatte grupper.
Aktivitet/tiltak/metode
Prosjektet rettes mot målgruppen hjemmeboende eldre for å møte behovene for trygghet i eget hjem, sosial kontakt og deltakelse i nærmiljøet, samt forebygging av dødsbranner og helseutfordringer som følge av brannhendelser i hjemmet. I prosjektperioden vil tiltaket Trygghetstreff gjennomføres i minst 6 lokalsamfunn i Innlandet Vest, både i Gudbrandsdalen og Valdres. Trygghetstreff er et lokalt arrangement hvor gjestene får en sosial opplevelse, med servering, underholdning og samtalepartnere, og et brannfaglig foredrag og slukkeøvelse. I tillegg vil gjestene få utdelt viktig brannforebyggende utstyr. Konseptet Trygghetstreff ble utviklet i pilotprosjekt støttet av Stiftelsen Dam, nå har vi gjennomført 30 treff med totalt 1800 gjester fordelt på fem ulike fylker. Prosjektet blir dermed del av en nasjonal satsning. Rammene for Trygghetstreffet har tidligere gjort at informasjonsformidlingen blir en dialog og tilbakemeldingen fra gjestene er overveldende positiv. Trygghetstreffene baseres på tidligere verdifulle erfaringer, men planlegges av lokale arbeidsgrupper (NKS og Brann) som gjør lokale tilpasninger. Dette har vært en av styrkene med tidligere fylkesprosjekt. Antall deltakere blir registrert og lagres hos prosjektleder. Det gjennomføres evalueringer etter Trygghetstreffene, samt evaluering etter endt prosjektperiode. Dette gjøres i samarbeid med lokale frivillige og samarbeidspartnerne som var involvert. Under treffet vil det samles inn svar på en spørreundersøkelse fra noen gjester som gir tilbakemelding på treffet. NKS, Brannvesenet og andre samarbeidspartnere innen helsesektoren og kommune har gode rutiner for å ivareta personvernhensyn, følger interne rutiner for GDPR, og har fylt ut taushets- og etikkerklæring. Den største utfordringen kan bli å nå ut til målgruppen, derfor bygger vi på viktige erfaringer fra tidligere treff hvor vi ser samarbeid med andre aktører og å invitere bredt gjennom mange kanaler har vært avgjørende for godt besøkte treff.
Antall deltakere
350
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Det er tidligere identifisert behov for trygghet i eget hjem, sosial kontakt og deltakelse i nærmiljøet for målgruppen. Det er også identifisert behov for å forebygge dødsbranner og helseutfordringer som følge av brannhendelser i hjemmet. Målgruppen er spesielt risikoutsatt og vi planlegger prosjektet for å skape positive virkninger for målgruppen for disse identifiserte behovene. Erfaringene og tilbakemeldingen fra tidligere gjennomførte fylkesprosjekt viser at Trygghetstreff oppleves som «mer enn et vanlig brannforedrag», og vi har fått tilbakemeldinger som «dette er det hyggeligste jeg har opplevd i år», «jeg håper at dette er starten på en bedre og mer sosial hverdag fremover» og at konkrete brannforebyggende egentiltak skal gjennomføres som «nå skal jeg hjem å sjekke røykvarsler og rengjøre kjøkkenvifta». På bakgrunn av dette forventes det at prosjektet vil gi målgruppen positive virkninger på lang og kort sikt. Et viktig sosialt arrangement for målgruppen vil gi positive virkninger i hverdagen på kort sikt. På lang sikt vil det forhåpentligvis ha en positiv effekt på den psykiske helsen til sårbare eldre og en god brannforebyggende effekt. I tillegg ser vi at arrangementene gir grunnlag for at deltakerne får samtalepartnere og mulighet til deltakelse i nærmiljøet. Tidligere fylkesprosjekt viser at både NKS, Brannvesen og kommunene vil kunne nå ut til lang flere sårbare eldre enn ellers ved å utnytte hverandres styrker – en samfunnsnyttig bruk av ressurser og frivillighet. Vi ser også at Trygghetstreffene har skapt nye muligheter for samarbeid, og lagt grunnlag for videreføring av samarbeidet også etter at prosjektperioden er over. Forebyggende arbeid mot risikoutsatte grupper et et viktig satsningsområde for flere aktører i lokalsamfunnet i tiden fremover.
Plan for gjennomføring
Den regionale arbeidsgruppen med representanter fra NKS og brannvesenet er etablert. Arbeidsgruppen er avgjørende for lokal planlegging og gjennomføring av de 6 treffene. Prosjektleder NKS bidrar med erfaringer som sammen med lokale tilpasninger vil gi solide og virkningsfulle arrangement. Arbeidsgruppen har oppstartsmøte for å planlegge de praktiske rammene for prosjektperioden. Da vil dato/tid/sted avklares og det gir grunnlag for de lokale arbeidsgruppene til å jobbe videre med planleggingen av treffene i deres lokalmiljø. Dette inkluderer praktisk planlegging av treffene, å jobbe med å rekruttere deltakere, samarbeid med kommunene/andre aktører og bestilling av utstyr. Digitale møter underveis vil gi prosjektleder mulighet til å støtte den lokale planleggingen. Lokal koordinator oppdaterer prosjektleder jevnlig gjennom møter i arbeidsgruppen og rapport etter gjennomført treff. Prosjektleder sammenfatter resultatene for den endelige sluttrapporten. Det er også viktig for oss at erfaringene fra dette prosjektet inkluderes og videreutvikler konseptet Trygghetstreff slik at flere kan ha mulighet til å gjennomføre tiltaket i sine lokalsamfunn. Prosjektleder har ansvar for tidsplan, budsjett og gjennomføring av aktivitetene som er beskrevet i «prosjektets milepæler» under. Prosjektleder rapporterer regelmessig til prosjekteier, som er avdelingsleder i NKS. Prosjektleder har også ansvar for å koordinere arbeidet, sammen med fylkesleder og lederne av omsorgsberedskapsgruppene. Det enkelte brannvesen har ansvaret for å koordinere arbeidet med kommunene og kontakte lederne i de ulike helsetjenestene. Brannvesenet har også ansvar for kontakt og koordinering internt ved den enkelte brannstasjon. Det vil være møter med prosjektgruppen regelmessig, minst kvartalsvis.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Med midler fra Stiftelsen Dam har Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) tidligere utviklet konseptet «Trygghetstreff» hvor lokale Sanitetsforeninger samarbeider med lokalt brannvesen for å skape sosiale møteplasser med fokus på brannsikkerhet for risikoutsatte grupper. I dette prosjektet har N.K.S. gjennomført sju lokale Trygghetstreff i Innlandet Vest. Treffene har vært spesielt rettet mot hjemmeboende eldre. Denne målgruppen er spesielt utsatt for både dødsbranner og sosial isolasjon/ensomhet, og sistnevnte ble forsterket av koronapandemien. Hensikten med prosjektet har vært å forebygge ensomhet og øke brannsikkerheten hos risikoutsatte grupper. Vi har ønsket å skape en arena der hjemmeboende eldre kan møte andre i samme situasjon i sin kommune, samtidig som de får nyttig kunnskap om brannsikkerhet i hjemmet. Målgruppen for prosjektet har vært risikoutsatte isolerte eldre i kommunene Gjøvik, Sør-Aurdal, Vågå og Sel. Vi ønsket å ta med oss tidligere erfaringer og gjennomføre fylkesprosjektet etter malen som er utviklet under prosjekter i fem andre fylker siden 2021.
Gjennomføring
Prosjektet hadde oppstart i april 2023. Etter oppstart ble det raskt etablert samarbeid mellom lokale sanitetsforeninger og Brannvesenet. Prosjektleder dannet en arbeidsgruppe bestående av representanter fra alle som skulle holde treff, samt fra de lokale brannvesenene. Representanten fra N.K.S. lokalt og brannvesen ble oppmuntret til å sitte sammen under møtene og det ble gjort alle steder. Det ble sendt veileder, konseptnotat, film, digitale invitasjonskort, utstyrspakker og mal for pressemelding til alle lokale arbeidsgrupper, som hadde ansvar for planlegging og gjennomføring av sine treff. De lokale Sanitetskvinnene har ordnet alt det praktiske, som mat, underholdning og lokaler. Brannvesenet har hatt faglig ansvar, mens kommunene flere steder har bidratt til rekruttering/utdeling av invitasjonskort. Som følge av ekstremværet Hans som rammet Innlandet våren 2023, måtte to av Trygghetstreffene endre lokasjon. Dette medførte litt ekstra arbeid for de lokale arbeidsgruppene, samt at noe materiell måtte bestilles på nytt. Utover dette var det ingen større endringer i gjennomføringen av prosjektet.
Resultater og virkninger
På de sju treffene som ble gjennomført i Innlandet Vest var det om lag 370 deltakere inkludert frivillige Sanitetskvinner og deltakere fra brannvesenet. Det har kommet en rekke positive tilbakemeldinger fra deltakere på kursene. Flere har understreket viktigheten av å lære mer om brannsikkerhet, samtidig som det er en fin sosial møteplass for personer som ofte er mye alene. Slukkeøvelsen beskrives som svært nyttig erfaring. Vi ser at vi har klart å skape en arena der deltakerne har lav terskel for å delta aktivt, og mange får god dialog med brannvesenet og andre fagfolk. Flere deltakere har uttrykt de skal bruke nyervervet kunnskap til å skape et tryggere hjem, samt at de ønsker å spre kunnskapen til andre. Vi har hatt evalueringsmøte med alle sju lokalforeningene og det lokale brannvesenet, og har fått nyttige tilbakemeldinger som vi tar med oss videre. Flere av arbeidsgruppene uttrykker at prosjektet har styrket samarbeidet mellom Sanitetskvinnene og brannvesenet lokalt, noe vi anser som en svært positiv ringvirkning. Vi ønsker å videreføre konseptet Trygghetstreff som en aktivitet i organisasjonen, og håper på sikt at lokalforeningene gjennomfører det årlig/annethvert år.