Turnering i el-innebandy i Elverum
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Elverum IBK er en klubb som ønsker å tilby innebandy for alle. Siden 2015 har klubben hatt et tilbud i el-innebandy for funksjonshemmede spillere. Vi er en gruppe på fire spillere med forskjellige funksjonsnedsettelser som trener sammen en gang i uken, og reiser på turneringer og treningsleirer. Vi opplevde at koronapandemien gikk hardt utover el-innebandymiljøet. Mange klubber har slitt med å komme tilbake til normal aktivitet, og det har vært færre turneringsmuligheter. Nå ønsker vi å bidra til å styrke el-innebandymiljøet ved å arrangere vår egen turnering og invitere andre lag til å besøke oss. Enkelte kan kvie seg for å reise på turnering, da betalingsevnen blant målgruppen er begrenset for mange, og reiseavstand innebærer utgifter. I tillegg er deltakerne avhengige av å ha med seg assistenter, noe som også medfører kostnader. Med støtte fra Stiftelsen Dam håper vi å kunne senke barrierene for deltakelse.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi planlegger å arrangere en to-dagers turnering i el-innebandy. Vårt mål er å få minimum seks lag til å delta, med omtrent 22 til 28 spillere totalt, og sikre at alle deltakerne får en positiv opplevelse. Vi vil legge til rette for at lag på samme nivå spiller mot hverandre og at kampene blir så jevne som mulig. En av utfordringene vi står overfor er at enkelt spillere ønsker å delta, men ikke har et eget lag å reise med. For å inkludere så mange som mulig, tilbyr vi muligheten for dem å spille med et annet lag som er påmeldt, eller at vi danner et mikslag. Vi er opptatt av å skape et inkluderende og trygt miljø der alle kan glede seg over turneringen og oppleve mestring i el-innebandy. Turneringen arrangeres i Herneshallen. Vi har tidligere arrangert andre el-innebandyaktiviteter her, så vi vet at hallen er godt egnet for funksjonshemmede. Vi følger alle nødvendige sikkerhetstiltak for å arrangere idrettsaktiviteter i en innendørs idrettshall, og vi følger retningslinjene fra Norges idrettsforbund i forhold til personvern og bruk av bilder. Spillerne vil ha med seg egne assistenter som tar vare på deres individuelle behov. Mange av el-innebandyspillerne har store hjelpebehov og bruker elektrisk rullestol i sitt daglige liv. Nesten alle har behov for assistenter, og noen kan trenge opptil tre assistenter under et arrangement. Mange er uføretrygdede og har ikke råd til å dekke kostnadene for både seg selv og assistentene. Det varierer også i hvilken grad de har fått innvilget BPA-timer. Vi håper å kunne invitere til et arrangement som ikke koster for mye, og at mat og deltakelse kan subsidieres, både for spillere og støtteapparat. Resultatene kan måles ved antall lag og spillere som deltar, antall divisjoner vi deler inn i, og antall kamper som blir spilt. Vi vil samle tilbakemeldinger på hva som har vært bra og hva som kan forbedres til neste gang
Antall deltakere
25
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi legger til rette for økt inkludering og deltakelse innen el-innebandy. Vi gir enkeltpersoner som tidligere har manglet et lag muligheten til å engasjere seg i dretten og oppleve glede. Turneringer fungerer som et samlingspunkt for spiller og familier i samme livssituasjon, og med en felles interesse for el-innebandy. Det vil være en mulighet for å bygge sterke sosiale bånd, utvikle vennskap og skape et felleskap. Spillerne utvikler sine ferdigheter i idretten, noe som bidrar til økt selvtillit og personlig utvikling. Turneringen har også potensial til å bidra til en bredere bevisstgjøring og holdningsendring i samfunnet omkring funksjonshemmede. Samlet sett vil prosjektet/turnering bidra til å skape et positivt miljø for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Vi tilrettelegger et viktig aktivitetstilbud for personer med relativt kraftige funksjonsnedsettelser, og skaper en møteplass der klubber, spillere, trenere og assistenter kan dele kompetanse og erfaringer med hverandre.
Plan for gjennomføring
Framgangsmåte for å gjennomføring av el-innebandyturnering: Herneshallen er allerede holdt av å reservert. De skal lages en annonsering og invitasjon til turneringer, som vi sender til klubber per e-post og som legges ut på nettsider og SoMe. Vi sender også invitasjoner til institusjoner og organisasjoner som jobber med målgruppen, slik at de som ønsker kan komme og prøve el-innebandy denne dagen. Påmeldinger skal samles inn, og lagene deles inn i grupper basert på ferdighetsnivå. Kamp- og dommeroppsett med tidsplan for hver kamp skal lages og sendes ut til lagene i godt tid på forhånd. Vi skal også lage en plan for bemanning av hoved- og banesekretariat, samt sørge for opplæring av nødvendig utstyr og sikre at det er tilgjengelig og fungerer som det skal. Logistikken for deltakerne skal planlegges. Dette inkluderer parkering, garderober, plassering og lading av el-innebandykjelker, samt tilrettelegging for funksjonshemmede. Hallen skal vaskes og ryddes, rigges med vant og tape linjer på gulvet. Mat og forsyninger til lagene skal bestilles og organiseres. Turneringen avsluttes med å dele ut pokaler og premier, som må bestilles, til deltakere, og vi takker dommer og frivillige som gjort dette mulig. Etter turneringen vil vi samle tilbakemeldinger fra lag og tilskuere og ta med oss disse erfaringene for fremtidige turneringer.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Elverum IBK El-innebandy ønsket å arrangere en el-innebandy turnering, og invitere lag til hjemmearenaen, Herneshallen. El-innebandyspillere kan kvie seg for å reise på turnering, da betalingsevnen i målgruppen er begrenset. I tillegg er spillerne avhengig av å ha med seg assistenter, noe som også medfører kostnader. Med støtte fra Stiftelsen Dam kunne vi holde kostnader nede. El-innebandymiljøet trenger å møtes for å opprettholde kontakt. Vi ønsket også å rekruttere flere spillere til idretten. Spesielt i innlandet. Derfor ville vi gjøre ett poeng av at alle kunne melde seg på selv om de ikke har ett lag å representere eller hadde spilt el-innebandy før. Vi ønsket å inkludere disse «enslige» i eksisterende lag. Turneringen er ment å ha fokus på idrettsglede og sosiale relasjoner. Målet vårt var at deltakerne skulle finne sammen på tvers av lag og geografi. Det er også viktig at det er flere klubber som tar på seg å arrangere slike turneringer slik at ikke alt står å faller på en klubb. Vi følte at det nå var vår tur til å invitere og arrangere turnering.
Gjennomføring
Gjennomføringen gikk i stort sett som planlagt. Vi publiserte invitasjonen til turneringen på flere sosiale medier og på nettsider, med påmeldingsfrist én uke før turneringsstart. Dette ga oss nok tid til å lage kamp- og dommeroppsett, samt bestille medaljer og pokaler. Logistikk rundt hall og teknisk utstyr fungerte som forventet. Lagene ble satt sammen på tvers av klubbene, med spillere i ulike aldersgrupper. Dette var spesielt motiverende for de yngre spillerne, som fikk mulighet til å spille sammen med sine forbilder blant de eldre spillerne. Vi startet rigging i hallen fredag kveld, og fikk god hjelp fra styret i Elverum innebandy samt treneren for el-laget. Lagene begynte å ankomme fredag under opprigging, men de fleste kom rundt klokken 9 lørdag morgen, og første kamp startet kl. 10. Grunnet barneidrettsbestemmelsene ble lagene delt i to puljer uavhengig av styrkeforhold. Vi hadde derfor heller ikke finalespill. Det var 4 lag i hver gruppe og lagene møtte hverandre 2 ganger. Alle lag fikk 6 kamper. Vi kåret kun puljevinnere. Alle seire ble satt til 1-0. Baguetter og drikke var bestilt og tilgjengelig for alle som deltok under turneringen. Turneringen ble avsluttet 1730
Resultater og virkninger
Alle som vi snakket med under og etter turneringen virket veldig fornøyde med opplegget. Folk koste seg og fant sammen sosialt. Dette betyr mye for de som deltar og de gleder seg til neste gang de kan møtes. Vi ønsker å bruke dette til å vise at noen turneringer kan arrangeres uten fokus på sportslig prestasjon, og mer som en sosial samlingsplass. Vi planlegger å sende en «rapport» også til de som deltok for å få tilbakemeldinger på at sluttbrukerne har samme oppfattelse som oss.