Typebot – Tekst alt. Alltid.

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I følge Styringsenheten for NAV Hjelpemidler og tilrettelegging får kun 62% av brukere innvilget skrivetolk når de bestiller det. Siden etterspørselen er større enn det Tolketjenesten kan dekke til studier, står opptil én av tre studenter med behov for skrivetolking uten tilbud.

Målsetting for prosjektet

Å levere en tverrplattformelig tale-til-tekst-løsning til Windows, Mac og AppleTV, som fungerer på samme måte som ordinær teksting på TV, til hørselshemmede studenter.

Målgruppe

Hørselshemmede studenter som bruker PC eller Mac aktivt i sine studier.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

70000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

HLF Briskeby vil bruke Azure Cognitive Services (ACS) til å utvikle en tale-til-tekst-løsning til Windows, macOS og AppleTV. Vår utviklingspartner, Naissus Technologies, har produsert en tale-til-tekst-prototype frivillig; vi vil bruke prototypen som utgangspunkt for videre utvikling av vår løsning. ACS har støtte for norsk talespråk; andre prosjekt år vil vi drive dedikert opplæring av den kunstige intelligensen i språk- og lydforståelse, slik at den enkelt kan tolke dialekter, støy og brukere med talefeil. Andre prosjektår vil vi også bygge nettsiden til Typebot, med brukerstøtteverktøy. Tredje prosjektår vil Typebot prøves ut på elever ved Briskeby videregående skole. De vil kunne gi digitale tilbakemeldinger direkte til prosjektleder om Typebots operative funksjonalitet, via Typebots nettside. Her kan brukerne rapportere inn konkrete feiltekstinger, og skrive inn hva som burde vært tekstet. Brukerne er på den måten direkte med på å utbedre Typebots feil og mangler underveis i utviklingen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Første prosjektår vil bestå av å bygge programvaren. Andre prosjektår går med til å lære den kunstige intelligensen opp i språkforståelse og lydforståelse, samt å lage versjoner til macOS og AppleTV. Landingssiden bygges om til en fullverdig nettside, med dokumentasjon og brukerstøtteverktøy. Tredje prosjektår rulles en brukervennlig versjon ut til referansegruppen og andre interessenter.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Basert på tall fra 2019 fikk kun 62 % av brukerne innvilget skrivetolk når de bestilte det, noe som resulterer i at mange hørselshemmede studenter står uten nødvendig støtte. Alternativet til skrivetolking er tale-til-tekst-apper på smarttelefoner, men disse har begrensninger som gjør dem upraktiske i mange situasjoner, spesielt i klasserom og nettstudier hvor lydkvalitet og ergonomi er utfordringer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Typebot har nådd cirka 250,000 mennesker takket være intensiv markedsføring på Meta-plattformene. Totalt har programmet nesten 20,000 månedlige brukere på både Windows og Mac. Deler av de originale delmålene lot seg ikke gjennomføre, herunder portering til Apple TV (tvOS) og mobile enheter grunnet tekniske begrensninger. Den generelle utviklingen innen KI går raskt raskt, og til tross for at Typebot var et banebrytende prosjekt da det ble startet, blir det stadig færre og færre situasjoner det er aktuelt å benytte Typebot grunnet eksterne selskapers egen implementering av tale-til-tekst-løsninger i sine produkter. Dog er det fremdeles løsninger på markedet som brukes hyppig internasjonalt uten særskilt tilrettelegging for hørselshemmede. På disse plattformene er Typebot fremdeles svært aktuell, og brukes slik det er tiltenkt: komme inn som en erstatning for manglende undertekster. Ergo vil prosjektleder påstå at Typebot fungerer akkurat som planlagt, og har god effekt hos brukerne.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

250000

Prosjektgjennomføring/Metode

HLF Rehabilitering ved prosjektleder designet programvarens grensesnitt i designprogrammet Adobe XD. Grensesnittet og ønskede funksjoner ble presentert for vår utviklingspartner, Naissus Technologies, høsten 2020 for å opprette rammene rundt prosjektet og fastsette hva vi kan forvente av resultat i løpet av prosjektets utviklingssyklus. Gjennom tre år gikk programmet gjennom en utviklingssyklus der prosjektleder og utviklere testet ut ulike måter å produsere tekst fra tale-til-tekst-data levert av Microsoft Azure. Hele første prosjektår eksperimenterte vi med bruk av virtuelle lydkabler, noe som resulterte i at brukere måtte laste ned ekstra programvare. Andre prosjektår, 2022, kom vi frem til at å benytte lydprosesseringsteknologi med åpen kildekode fra OBS Studio var mest aktuelt og anvendelig. Typebot ble da og per nå helt uavhengig av tredjeparts programvare for å fungere optimalt. Typebot ble offisielt lansert i mars 2024, da programmet offisielt gikk fra å være i beta til å gå i produksjon.

Resultater og resultatvurdering

Per juni 2024 har Typebot over 19,000 månedlige brukere. Basert på det faktum at det foreligger få tilbakemeldinger om tekniske problemer, har programmet vist seg funksjonelt og populært blant brukerne. Tilbakemeldinger indikerer få tekniske problemer og god brukervennlighet. Programmet brukes i undervisningssammenheng på skoler for hørselshemmede, hvilket bekrefter at prosjektets hovedmål er oppfylt.

Oppsummering og videre planer

Typebot vil driftes i kommende fremtid, helt til vårt budsjettak for finansiering av Azure-drevet tale-til-tekst er nådd. Det vil da vurderes om det skal søkes midler fra vår eier eller andre instanser for videre finansiering, eller om merkevaren og kildekoden skal selges til en tredjepart for videreføring av programvaren. HLF Rehabilitering vil ikke ha kapasitet til å påta seg større IT-prosjekter i fremtiden; en stor innholdsmessig videreføring av dette prosjektet lar seg dermed ikke gjøre, i alle fall ikke med HLF Rehabilitering som prosjektansvarlig.

Prosjektleder

Johanne Dahll Fossen

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Typebot – Tekst alt. Alltid.
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Org.ledd
HLF Briskeby Forskning og Utvikling AS
Beløp Bevilget
2020: kr 1 000 000, 2021: kr 1 000 000, 2022: kr 1 000 000
Startdato
17.08.2020
Sluttdato
31.03.2024
Status
Avsluttet