Psykt bra challenge

Ung Kreft utfordret medlemmene sine til å teste ting de kanskje aldri har gjort før.

Gjennom Ung Krefts challenge utfordres deltakerne til å komme seg ut og være i aktivitet, og kanskje gjøre noe de aldri har prøvd på før. Tilbakemeldingene fra deltakerne har bidratt til at dette nå blir et fast årlig tilbud. Illustrasjonsfoto: Adobe stock

«Veldig bra med hovedchallengen som får en til å sette fokus på å gjøre noe positivt over tid! Det gjør noe med livsstil, ikke bare engangstilfelle. Kjenner nå at jeg har mer behov for å gå ut, fordi jeg klarte å gjøre det til en del av hverdagen. Er noe som mangler hvis ikke.»

«Jeg er glad jeg endelig kom meg over dørstokkmila med denne challengen. Har fått mye frisk luft og har ikke sovet så godt på lenge.»

«Synes det har vært helt fantastisk bra opplegg.»

Det sa en av deltakerne i Ung Krefts Challenge, der medlemmene ble invitert til å teste ting de aldri hadde gjort før, være fysisk aktive og møte andre kreftrammede og pårørende.

Challengen varte i seks uker og bestod og flere ulike deler. Blant annet en stor hovedchallenge, der målet var å samle poeng ved å være fysisk aktiv utendørs. I tillegg var det «Ukas challenge», «Ukas fysiske aktivitet», «Ukas spørsmål» og digitale samlinger.

Hele challengen skjedde i en lukket Facebook-gruppe, der deltakerne selv kunne velge hva de orket og hadde lyst til å være med på.

Gode tilbakemeldinger

Totalt deltok 113 deltakere på arrangementet.

– Vi er veldig glade for at så mange valgte å være med på challengen, og det har vært inspirerende å følge deltakernes utvikling, sier prosjektleder Anniken Golf Rokseth.

Hun forteller om mange gode tilbakemeldinger.

– Mange fant nye venner, andre fikk litt frisk luft hver dag i stedet for å bare være innendørs, noen gjennomførte utfordringer de kanskje ikke visste at de turte, og alle fikk være en del av et fellesskap i en periode hvor man ellers lever mer eller mindre isolert.

Blir faste digitale challenger

Alle som svarte på evalueringsskjemaet, sa at de ønsker å delta på flere digitale tilbud som Ung Kreft arrangerer i fremtiden, uavhengig om det er korona eller ei.

– Mange har også utrykt takknemlighet over at det endelig er mulig for dem som bor langt unna nærmeste Ung Kreft-gruppe, til å enkelt kunne delta på aktiviteter. Det samme gjelder de som er i for dårlig form til å møte opp fysisk. Digitale aktiviteter er veldig lavterskel og inkluderende. Derfor har hovedstyret nå vedtatt at digitale challenger skal bli et fast tilbud i Ung Kreft fremover, forteller Rokseth.


Søknadssammendrag

Ung Kreft ønsker å lage et lyspunkt for medlemmene våre under pandemien. Noe de kan se frem til, som gir et avbrekk i hverdagen og mulighet til å bli kjent med andre i samme situasjon. Vi har av hensyn til smittevernet ingen fysiske møteplasser for tiden. Derfor ønsker vi å lage et digitalt samlingspunkt. Tanken er at vi lager en challenge for medlemmene våre, og samler alle som vil være med i en egen Facebook-gruppe. Der får de nye utfordringer hver uke, kan dele erfaringer med hverandre og delta på digitale samlinger. Alt kan utføres hjemmefra og smittevernet er dermed ivaretatt. Samtidig får deltakerne en hyggelig aktivitet å glede seg til, og de blir en del av et aktivt fellesskap. Målet er at de som sitter hjemme og har det vanskelig, får bedre livskvalitet ved å delta på challengen.

Challengen starter opp på nyåret i 2021 og varer i seks uker. Deltakerne får nye utfordringer hver uke som de kan bryne seg på. I tillegg kan de følge hverandres innsats, heie på hverandre og gi hverandre innspill. Underveis deler trekker vi premier blant alle som fullfører utfordringene. Hele opplegget kan tilpasses den enkeltes form og nivå. Vi legger også opp til flere digitale samlinger, for å snakke om hvordan det går med challengen og om livet generelt. Målgruppen er unge kreftrammede og pårørende mellom 15 og 35 år. Vi anslår at challengen vil få 100-150 deltakere.

Prosjektleder/forsker

Anniken Golf Rokseth

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Ung Kreft Challenge
Organisasjon
Ung Kreft
Beløp Bevilget
Kr 100.000
Startdato
11.12.2020