Ung på huset

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Stadig flere unge er utsatt for psykiske plager. På 5 år har Norge fått 50 prosent flere uføre under 35 år (nav.no). I aldersgruppen 25–29 år har det vært mer enn en tredobling av uførepensjonering grunnet psykiske lidelser de siste 25 årene (NAV rapport Fattigdom og levekår i Norge, 2015). Samfunnet taper 7,1 millioner kroner for hver person som faller utenfor arbeidslivet når de er 20 år (Falch, 2012). Hvis vi, gjennom dette prosjektet, kan hjelpe 15 unge tilbake til arbeidslivet har vi spart samfunnet ca 106 millioner kroner. Det finnes ikke noe liknende tilbud i Bergen per i dag.

Målsetting for prosjektet

Målet er å til enhver tid ha tett oppfølging av 10 unge voksne. Varigheten på oppfølgingen vil variere ut fra den enkeltes behov. Det er et mål om at 50% skal komme i arbeid/utdannelse gjennom deltakelse i prosjektet. I løpet av to år regner vi med å ha 30-35 deltakere i prosjektet.

Målgruppe

Målgruppen for prosjektet er unge voksne i alderen 18 til 30 år med psykiske helseutfordringer, hjemmehørende i Bergen kommune.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

35

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Med bakgrunn i Fontenehusmodellen, IPS-metodikken, og Go Campus-metodikken vil vi støtte unge voksne med psykiske helseutfordringer ut i arbeidsliv og studier (mer om metodene i vedlagt søknad) Prosjektet «Ung på huset» skal gjennomføres på Fontenehuset Bergen . Via «Ung på huset» håper vi at de unge skal få en møteplass der de kan motta støtte, gi hverandre støtte, få sosial tilhørighet og finne veien videre til arbeid og/eller studier. • Gå aktivt ut til steder hvor vi vet at unge voksne med psykiske helseutfordringer befinner seg. Hensikten er å spre informasjon, bygge relasjoner og rekruttere deltakere til prosjektet. • Ha høyt fokus på arbeidsoppgaver innen sosiale medier da erfaringer fra andre fontenehus er at de unge tiltrekkes av denne type arbeidsoppgaver. • Å etablere flere regelmessige treffpunkt for de unge. Vi vil etablere en studiegruppe for å styrke deltakeres muligheter til å fullføre skolegang, samt etablere en jobbgruppe for å støtte deltakere ut i jobb, i tillegg til å etablere en fritidsgruppe for å styrke det sosiale samholdet. • Sammen med deltakere vil vi besøke studiested, velferds- og kulturarenaer tilknyttet studiested, være med på møter med forelesere, studiekonsulenter og andre studenter.

Fremdriftsplan for prosjektet

• 1.år: Vi ansetter prosjektleder for «Ung på huset».Leier inn tidligere prosjektleder for «Go Campus» for veiledning av nye medarbeideren. Jobber mye med rekruttering av deltakere. Vi etablerer arenaer der de unge kan støtte hverandre, og bli veiledet av prosjektleder. Vi oppretter en ny overgangsarbeidsplass. • 2.år: Ungdomsgruppen er godt etablert. Vi støtter 10 unge voksne til enhver tid. Vi oppretter ytterligere to overgangsarbeidsplasser.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetning er å engasjere unge voksne til å være aktiv på huset og til å komme ut i jobb og studier. Målgruppen er unge mellom 16 og 30 som har behov for et dagtilbud og støtte ut i jobb og studier. Bakgrunn for prosjektet er at mange unge faller fra skolegang og trenger støtte til å studere videre eller begynne i yrkeslivet. Det er også viktig å ha et sted å “høre til” der man kan møte andre mennesker i samme situasjon og skape gode relasjoner og kanksje til og med gode vennskap. Av medlemmene på Fontenehuset var det tidligere mange eldre og vi ønsket å legge til rette for at flere unge ville bruke huset.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det har vært en økning av unge medlemmer på Fontenehuset og en stor del av de unge som har benyttet seg av tilbudet har kommet ut i jobb eller studier. Ung på huset har vært et tilbud hvor unge kan være sosial og møte andre i lik situasjon og vi ser at dette har hatt positiv effekt for deltagerne.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

15

Prosjektgjennomføring/Metode

Go Campus er en metode for å gjøre det lettere for unge å begynne på høyere studier. Her begynner vi med å kartlegge hvor deltagerne er og hva de ønsker videre av utdannelser. Utifra dette legger vi en plan om utflukter der vi besøker ulike fakulteter, skoler, forelesningssaler, skolebiblioteker eller kantiner for at det da blir enklere å begynne på egenhånd etter å ha gjort det sammen i trygge grupper. Dette ser vi har hatt stor effekt på deltagere som ønsker eller nå er i høyere studier. Andre metoder vi har fokusert på er å legge til rette for et trykt og sosialt miljø med givende arbeidsoppgaver og prosjekter tilpasset deltagerne som er aktive på huset. Dette er da oppgaver som i stor grad fenger mange unge som for eksempel, sosiale medier, podkast, drive husets kafe samt holde kaffekurs og være med å arrangere RAUSfestivalen (et arrengement tilknyttet verdensdagen for psykisk helse).

Resultater og resultatvurdering

Resultatet er at mange av deltagerne har begynt på høyere studier og i ordinær jobb. Ung på huset har et miljø hvor man får nye nettverk og utvikler gode vennskap med mennesker i samme alder. Vi ser at mange av deltagerne våre er med hverandre også utenfor huset, noe vi ser på som veldig positivt og viktig.

Oppsummering og videre planer

Vi opplever at metodene vi benytter er effektive for å engasjere de unge på Fontenehuset og at mange blir motivert til å komme seg ut i arbeid og studier. Noe vi ønsker å fokusere mer på fremover er å være aktivt ute for å presentere huset og informere om hvem vi er, da blandt annet på Nav, DPS, Utekontekten, Ungarena og Videregående skoler. Vi går også kontunuerlig igjennom hvilken arbeidsoppgaver og prosjekter som er kjekke og givende for de ung medlemmene som er aktive på Ung på huset. Vi vil videreutvikle Go Campus og legge tilrette for at det er mye kunnskap om studiemuligheter på huset.

Prosjektleder

Gabriella Fosby Osborne

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Ung på huset
Organisasjon
Fontenehus Norge
Beløp Bevilget
2018: kr 650 000, 2019: kr 605 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring