Unge stemmer i folkehelsearbeidet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Målsetting: Unges erfaringer og meninger skal tas på alvor i Folkehelsearbeidet. De skal være med i beslutningsprosesser, planlegging, gjennomføring og evaluering av det lokale, regionale og nasjonale folkehelsearbeidet. Et økende antall unge har utfordringer med å fullføre vgs. Mange, i alle aldersgrupper, sliter med stress og ensomhet. Fedme er å betegne som en internasjonal pandemi og utviklingen av kreft øker. Andelen med eldre mennesker øker. For å løse utfordringene må vi ta de unges stemme på alvor og lytte til deres erfaringer, meninger og forslag til løsninger. De må bidra i utviklingsarbeid og tiltaksutvikling innen helsefremmende arbeid. Dette gjelder barn og unge voksne opp til 36 år. Folkehelseforeningen har lang tradisjon med å arrangere den årlige www.folkehelsekonferansen.no. Konferansen samler hvert år mellom 400 – 600 representanter for forskningsmiljøer, offentlig-, frivillig-, og privat sektor. Vår erfaring er at et fåtall av deltakerne på konferansen er under 35 år. Vi har aldri hatt fokus på dette før. Nå vil vi gjøre et skikkelig forarbeid der unge fra Folkehelseforeningen Ung (nasjonalt) og lokal ungdom i Troms og Finnmark får en tydelig stemme i Folkehelsearbeidet. I 1.2.1 og 1.2.2 tar vi utgangspunkt i deltakerne på Folkehelsekonferansen.

Aktivitet/tiltak/metode

Folkehelsekonferansen 2023 skal gjennomføres i Tromsø 21. og 22. september. Gjennom forberedelsene og etterarbeidet ønsker vi at dette skal bli et foregangs tiltak på unges medvirkning før, under og etter konferansen. Det er nedsatt en konferanse komité. Den består av representanter fra Ungdomsrådene i Tromsø, Troms og Finnmark fylkeskommune og den samiske befolkningen samt Folkehelseforeningen Ung. I tillegg er det med voksne fra Tromsø kommune, Troms og Finnmark fylkeskommune, UiT, FHI, Sametinget og Folkehelseforeningen. Denne gruppa skal beslutte tema og innholdet i hele konferansen. Før konferansen: 1. Rekruttere 40 ungdommer og unge voksne, fra Folkenelseforeningen Ung og Troms og Finnmark Fylkeskommune, som skal planlegge, gjennomføre og evaluere arbeidet. 2. Gjennomføre digitale møter der deltakerne blir kjent og deler erfaringer. 3. Gjennomføre en fysiske samling der det de blir enige om hvilke områder de vil uttale seg om og hvordan de vil gjennomføre en forkonferanse for og med unge under 35 år. Gjennom dette prosjektet vil unges ansvarsområder være: 1. Gjennomføre en forkonferanse for og med unge mennesker dagen før konferansen starter. Resultatene fra denne dagen skal presenteres i Folkehelsekonferansen. 2. Gjennomføre et kvelds arrangement 20. september, på en av ungdomsklubbene i Tromsø, 3. Holde innlegg og delta i paneldebatt i plenum under åpningen av konferansen. Bla. helseministeren vil delta i den samme debatten. 4. Være ansvarlige for innhold og gjennomføring i parallelle sesjoner. Etter konferansen: 1. Evaluerer arbeidet. 2. Dokumentere arbeidet og lage en veileder om unges involvering i folkehelsearbeidet. I veilederen vil også hele komiteen dokumentere verdien av de unges medvirkning. 3. Bidra som foredragsholdere/prosessledere der de deler sine erfaringer i fylkeskommuner, kommuner og frivillige organisasjoner. Vi vil bruke filmfotograf og skrive logg som dokumenterer arbeidet fra start til slutt.

Antall deltakere

550

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltakere i prosjektet som representerer Ungdomsrådet i Tromsø, Ungdomsrådet i Troms og Finnmark Fylkeskommune, Det samiske ungdomsrådet på UiT, unge representanter for frivillige organisasjoner og Folkehelseforeningen Ung er både driftere og brukere av prosjektet. Alle har, på ulike måter, erfaringer fra å bidra i helsefremmende prosesser. Gjennom dette arbeidet vil deltakerne: – Utveksle erfaringer. – Sette egne mål for hva de vil oppnå gjennom å gjennomføre deler av Folkehelsekonferansen 2023. – Sette mål for hva som skal oppnås med den digitale veilederen som skal gis ut til medlemmer i Folkehelseforeningen og spres gjennom vårt nettverk. – Gjennomføre dialoger og prosesser der de selv setter opp de største truslene mot folkehelsen i Norge og lage en egen tiltaksplan på hvordan disse kan løses. Dette kan evt. bli en utstilling. – Utarbeide en plan for hvordan arbeidet skal formidles under Folkehelsekonferansen i Tromsø – Få innsikt i forskning på området “Unges medvirkning”, bla. fra et stort arbeid i Trøndelag gjennom NTNU. Gruppa vil vurdere om dette arbeidet er relevant for hele landet. Hvis de mener det vil de ta utgangspunkt i dette for det videre arbeidet. – 500 konferansedeltakere fra hele landet, som representerer folkehelserådgivere på kommunalt og fylkesnivå, samfunnsplanleggere, kommuneleger, FHI, Helsedirektoratet, næringsliv og politikere vil få direkte tilgang på resultatene 21. – 22. oktober i Tromsø. – Hele prosjektet vil dokumenteres og legges ut som en elektronisk veileder som kan brukes av kommuner og fylkeskommuner. Virkning av prosjektet: Prosjektet vil bidra til at unge tas med i planleggingen av det lokale folkehelsearbeidet og at det utvikles innovative løsninger i det forebyggende og helsefremmende arbeidet i hele Norge

Plan for gjennomføring

Februar 2023: Positivt svar på søknaden. Opprette en styringsgruppe. Invitere medlemmer i Folkehelseforeningen Ung, representanter for ungdomsrådene og frivillige organissjoner til det første møtet. Februar 2023: Første digitale møter der styringsgruppen blir kjent med hverandre. I møtet skal de jobbe med målsetting, hvordan de skal rekruttere unge mennesker inn i arbeidet, den første samlingen Mars: Fysisk møte, i Tromsø, der gruppa jobber med utfordrings bildet for unges medvirkning. De skal også begynne planleggingen av hva de unge skal produsere under forkonferansen i september. De skal kartlegge hvilke foredragsholdere de ønsker skal bidra under Folkehelsekonferansen og hvordan de skal sikre at deres stemme blir hørt i plenumsdebatter og parallelle seminarer. April: Invitasjon til Folkehelsekonferansen, program sendes ut til potensielle deltakere for forkonferanse og hovedkonferanse. April – september: Digitale møter og planlegging 20 september: Forkonferanse for unge deltakere på Folkehelsekonferansen. Her kan deltakerne feks. lage en utstilling som tas med på Folkehelsekonferansen. Kveldsarrangement på ungdomsklubb i Tromsø 21. – 22. september: Gjennomføring av 3 parallelle seminarer og deltakelse på paneldebatt under Folkehelsekonferansen Oktober – desember: Evaluering av arbeidet. Evaluering der folkehelsekonferansens deltakere spesielt vurderer verdien av de unges stemme under gjennomføringen av konferansen. Et fysisk møte. Utvikling av en digital veileder. Januar 2024 – Veilederen skal være klar til bruk.

Prosjektleder

Annica Linden Øygard

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Unge stemmer i folkehelsearbeidet
Organisasjon
Norsk Forening for Folkehelse – Folkehelseforeningen
Beløp Bevilget
2023: kr 350 000, 2024: kr 50 000
Startdato
01.03.2023
Sluttdato
21.04.2024
Status
Under gjennomføring