Ungt liv med sykdom

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

[Klikk her og skriv inn sammendraget]

Bakgrunn: Mange unge med kroniske sykdommer klarer seg fint, andre har store utfordringer. Unge med hjertefeil og astma vet mye om hvordan de kunne ønske å bli møtt i hverdagen, på skolen og i fritida. Forandringsfabrikken og LHL ønsket å samarbeide om få råd fra ungdom som, ved hjelp av film, kunne formidles direkte til andre ungdom. Foreningen for hjertesyke barn og Norsk Astma- og Allergiforbund sin ungdomsforbund ble del av dette samarbeidet.

 

Mål: Hovedmålet var å lage en film til bruk i ungdomsskolen. Om hvordan det er å være ungdom og ha en alvorlig, kronisk sykdom og hva slags råd ungdommene har om hvordan de vil bli møtt av andre.

 

Gjennomføring: Prosjektet er gjennomført av Forandringsfabrikken i samarbeid med LHL. NAAF sin ungdomsorganisasjon og Foreningen for hjertesyke barn har vært samarbeidspartnere. Først arrangerte vi egne samlinger for unge med astma og unge med hjertefeil. Hver av gruppene arbeidet i to dager. Ungdommene var medlem av Norges astma- og allergiforbunds ungdom eller Foreningen for hjertesyke barn. Et filmteam, ledet av regissør David Alræk, var med på samlingene. Etter samlingene ble en ungdom med astma og en med hjertefeil fulgt av filmteamet på sitt hjemsted. Filmen ble lansert 17.2.09, og alle ungdommene hadde to “forestillinger”, en for pressen og en for andre inviterte. Her forklarte de hvordan skolehverdagen kan oppleves og hva som kan gjøre den enda bedre.

 

Resultater og videreføring: Prosjektets resultat er filmen ”Tungpust og Hjertedunk” og et arbeidsopplegg som følger filmen. Ungdommenes råd om hvordan de ønsker å bli møtt kommer klart frem i filmen. Den gir et sterkt og varmt bilde av hvordan det er å ha en alvorlig kronisk sykdom. Filmen er sendt alle ungdomsskoler i Norge.

 

Prosjektleder/forsker

Marit Sanner

Detaljer
Program
Rehabilitering (2007)
Prosjektnavn
Ungt liv med sykdom
Organisasjon
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Org.ledd
Forandringsfabrikken
Beløp Bevilget
2008: kr 420 000
Startdato
01.01.2008
Sluttdato
31.12.2009
Status
Avsluttet