Universelt utformet lydoverføring med Auracaststandard i teater

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I henhold til de nyeste tallene viser det seg at nesten 40% av Norges befolkning opplever en eller annen form for hørselshemming. Dette resulterer i betydelige hindringer for å delta i kulturelle aktiviteter, mye på grunn av utdatert teknologi som ikke er kompatibel med de nyeste generasjonene av høreapparater. Som diskutert i den nyeste utgaven av «Din Hørsel», forsterker dette problemet følelsen av sosial isolasjon og utestenging. Helsefordelene ved å engasjere seg i kultur er mange, spesielt med tanke på den mentale helsegevinsten ved å føle seg inkludert. I denne konteksten blir det stadig mer presserende å utvikle moderne, tilgjengelige, og ikke minst kostnadseffektive teknologiske løsninger. Vårt hovedmål er å fremme kulturell inkludering med Auracast-teknologien, en ny Bluetooth-standard. Denne svært rimelige, banebrytende teknologien gir en forbedret lydopplevelse, spesielt for høreapparatbrukere. Med Auracast, som er på vei til å bli stadig mer utbredt, setter vi en ny standard for universell tilgjengelighet i kulturinstitusjoner. I samarbeid med Oslo Nye Teater planlegger vi å rulle ut et pilotprosjekt for å teste denne teknologien. Dette vil gi oss verdifull erfaring for å tilpasse systemet og samtidig introdusere bransjen for potensialet i universell utforming.

Aktivitet/tiltak/metode

Innhold i tiltakene/aktivitetene: Teknologisk Utprøving Vi vil installere vår Auracast-teknologi i Oslo Nye Teater. Dette vil inkludere både hardware og software, fra senderne som genererer lydsignaler til mottakerne som folk vil bruke. Pilotvisninger og Feedbacksamling Frivillige med hørselshemninger inviteres til eksklusive testvisninger av teaterforestillinger. Som en bonus får de gratis teaterbilletter til fremtidige forestillinger. Deres umiddelbare tilbakemeldinger og senere spørreskjemaer vil bli samlet for evaluering. Sømløs og Diskret Brukeropplevelse En del av prosjektet fokuserer på å gjøre hele kundereisen fra bestilling til levering så sømløs og diskret som mulig. Vi vil optimalisere prosessen for bestilling, mottak av utstyret, bruk og retur for å minimere hindringer og gjøre opplevelsen så behagelig som mulig for brukeren. Målgruppe: Primært personer med hørselshemninger. Vi anerkjenner imidlertid at en inkluderende kulturopplevelse også påvirker venner og familie av de som har hørselshemninger. Med dette i tankene har vi utvidet målgruppen til å inkludere deres nære. Evaluering: Umiddelbar tilbakemelding og langsiktig oppfølging skjer via en dedikert nettside for frivillige. Her vil deltakerne fylle ut undersøkelser etter testvisninger og mer dybdegående spørreskjemaer etter pilotfasen. Etiske og sikkerhetsmessige hensyn: Personvern: Alle deltakerdata vil bli anonymisert og lagret sikkert, i henhold til GDPR. Forventede eller sannsynlige utfordringer: Tekniske Problemer: Eventuelle tekniske problemer vil bli raskt adressert av et dedikert team fra Vestfold Audio og teknisk ansvarlig for prosjektet. Rekruttering: Vi vil samarbeide med HLF for å sikre en tilstrekkelig pulje av frivillige. Ved å ta disse faktorene i betraktning, sikter vi etter å skape et inkluderende miljø der kulturell tilgjengelighet er realisert for alle.

Antall deltakere

10

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kort Sikt: Deltakerne vil få praktisk erfaring med ny teknologi, noe som kan redusere stress og angst ved å lette kommunikasjonen. Denne direkte interaksjonen fremmer forståelsen av teknologiens helsefordeler og kan bidra til forbedret mentalt velvære på kort sikt. Målgruppen: For personer med hørselshemninger vil forbedret lydkvalitet gi en umiddelbar oppgradering i deres evne til å engasjere seg i kulturelle aktiviteter. Dette går utover det rent estetiske og inn i deres helse og velvære. Dårlig lydkvalitet kan forårsake mental belastning og tretthet, da det krever ekstra kognitiv innsats for å følge med. Med forbedringer i lydkvalitet kan disse utfordringene reduseres betydelig Samfunnet: Prosjektet vil raskt øke bevisstheten om utfordringene hørselshemmede møter, noe som kan stimulere til lokale tilgjengelighetstiltak. Dette vil oppmuntre flere kulturinstitusjoner til å implementere universell utforming og ny teknologi. Lang Sikt: Deltakere: Frivillige vil generere innsiktsfulle tilbakemeldinger, som kan informere utviklingen av helserelaterte funksjoner i fremtidige teknologiske løsninger. Målgruppen: På lengre sikt har prosjektet potensial til å adressere og redusere flere av de psykiske helseutfordringene som hørselshemmede ofte står overfor. Disse utfordringene inkluderer ikke bare sosial isolasjon, men også den stigmatisering og diskriminering de kan oppleve i dagliglivet. Ved å bryte ned kommunikasjonsbarrierer og forbedre lydkvaliteten i kulturelle arrangementer, blir det lettere for målgruppen å engasjere seg sosialt og kulturelt. Samfunnet: Inkludering vil berike kulturen og bedre folkehelsen ved å minske helseforskjeller. Over tid kan universell utforming bli normen, noe som styrker et sunnere, mer inkluderende samfunn.

Plan for gjennomføring

Milepæl 1: Prosjektforberedelse Ansvarlig: Prosjektleder Tidspunkt: 1.-15. Januar 2024 Definering av individuelle arbeidsoppgaver Innkjøp av 20 Voce-enheter og 4 Dongles for testing Møte for å oppsummere forberedelsene og fordele ressurser Milepæl 2: Teknologiskjennskap og Utprøving Ansvarlig: Teknisk team Tidspunkt: 16. Februar – 15. Mars Teste Voce-enheter i kontoromgivelser Koordiner med teaterets teknisk team for tilgang til lydanlegg Gjennomføre en intern testforestilling med Auracast Milepæl 3: Rekruttering av Deltakere og Online Plattform Ansvarlig: Kommunikasjonsteam Tidspunkt: 1.-30. April Aktiviteter: Første informasjonsmøte for potensielle deltakere Lansering av online plattform for registrering og tilbakemeldinger fra deltakere Utvikling av en diskret og behagelig kundereise for å forbedre deltakeropplevelsen Velge ut 10 frivillige deltakere for pilotprosjekter Milepæl 4: Pilotfase Ansvarlig: Prosjektleder og Teknisk team Tidspunkt: 1. Mai – 15. Juni Gjennomføre første av tre pilotforestillinger med 10 deltakere Innhente tilbakemeldinger gjennom online plattform Gjennomføre siste pilotforestilling og foreta nødvendige justeringer Milepæl 5: Fullskala Implementering og Innholdsproduksjon Ansvarlig: Prosjektleder og Kommunikasjonsteam Tidspunkt: 16. Juni – 31. Oktober Gjennomføre første fullskala forestilling med 20 deltakere Ukentlig overvåking og justering etter deltakerfeedback Produksjon av artikler, videoer og annet innhold som belyser prosjektets utfordringer og løsninger Milepæl 6: Evaluering og Rapportskriving Ansvarlig: Prosjektleder og Analyseteam Tidspunkt: 1. November – 15. Desember Starte datainnsamling for evaluering Ferdigstille avsluttende rapport Avslutning og Rapportering Ansvarlig: Prosjektleder 31. Desember 2024

Prosjektleder

Frode Rasmussen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Universelt utformet lydoverføring med Auracaststandard i teater
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 197 000
Startdato
01.01.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring