Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Vi vil gi personer med funksjonsnedsettelser, døvblinde m.m. en god arena for lek, ute. Der de er likestilt med funksjonsfriske. Vi vet hvor viktig frisk luft og gode sanseopplevelser er for psykisk helse. Vi vet hvor viktig gode øyeblikk mellom mennesker i lek er, for å skape relasjoner som varer. Til Signo kommer det mange familier fra hele landet, for å lære å kommunisere med barna sine, som har hørselsproblematikk og funksjonsnedsettelser. En ballbinge som er tilpasset disse barna og familiene deres, vil gi en unik mulighet til å skape felles opplevelser for hele familien.
Målsetting for prosjektet
Er å stimulere til økt aktivitet hos funksjonshemmede på arenaer som ofte er forbeholdt funksjonsfriske (Likestilling for funksjonshemmede). Skape gode varige relasjoner gjennom lek. Sørge for at alle med nedsatt funksjonsevne får delta på lik linje med funksjonsfriske.
Målgruppe
Personer med døvblindhet, hørselsrest, nedsatt funksjonsevne, rullestolbrukere og familiene deres. -alle som finner glede i lek og sosialt samvær.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
250
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Tiltak som gjør denne arenaen unik i forhold til andre ballbinger, er den universelle utformingen. Med teleslyngen montert vil ballbingen også være tilrettelagt for at idrettslag eller skoler som har elever/deltakere med høreapparater/CI skal kunne benytte anlegget for undervisning og trening. Personen som har nedsatt hørsel vil føle trygghet og selvtillit i større grad, da den er sikker på at beskjeder som blir gitt muntlig oppfattes. Her vil vi sørge for å skape et miljø der alle føler seg akseptert for den de er. Uavhengig om man er funksjonsfrisk eller funksjonshemmet. Brukergruppen skal i stor grad være med å bestemme retningslinjer for bruk av ballbingen. De skal få invitere til åpningsfest og planlegge arrangementer og invitere. Samtidig som noen også vil ha oppgaver med vedlikehold (vasking og kosting) og utlån av utstyr (teleslynge, baller og evt. annet). Oppgaver som vi mener brukergruppen vil vokse på
Fremdriftsplan for prosjektet
Vi har jobbet med å samle kunnskap, innhente priser og søke midler. Høsten 2018 fikk vi vårt første bevis på at flere har troen på dette prosjektet. Vi fikk tildelt 150.000kr fra Borghild- og Knut Kolstads legat, vinter 2019 fikk vi 40.000 kr i støtte fra HLF Nøtterøy og Tjøme og vår 2019 kr150.000.- fra Sparebankstiftelsen DNB. Vi ønsker oss mange samarbeidspartnere og med denne søknaden håper vi å komme i mål vår 2020 med fullført ballbinge.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
1. Bakgrunn for prosjektet Tiltak som gjør denne arenaen unik i forhold til andre ballbinger, er at den er universelt utformet og med teleslynge montert vil ballbingen også være tilrettelagt for at idrettslag eller skoler som har elever/deltakere med høreapparater/CI skal kunne benytte anlegget for undervisning og trening. 2. Målsetting og målgruppe Prosjektets målgruppe er bred, da vi vil tilrettelegge for at alle skal kunne delta i leken. Vi vil tilrettelegge for at personer med hørselsnedsettelse i kombinasjon med ulike funksjonsnedsettelser og kombinerte sansetap, samt rullestolbrukere, skal få en god arena for lek, ute. I forbindelse med «Se mitt språk»-kurs, kommer det mange familier fra hele landet, som bor på Signo 2-3 uker i året (vi har ca. 2000 overnattingsdøgn for denne gruppen pr. år).
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Allerede nå ser vi at ballbingen er i bruk, og det daglig. Lyset i ballbingen gjør at den er i bruk til sent på kveld. Elever trekkes mot ballbingen, og den fungerer som et sosialt samlingspunkt med lek, lagspill og utfordrer seg på nye områder. Flere som vanligvis leker alene blir nå invitert og integrert med andre gjennom lagspill og deltakelse i ballbingen. Basketball, fotball, håndball, innebandy og volleyball er aktiviteter som elevene bruker denne arenaen til. Til og med sand som ligger utenfor ballbingen har blitt en populær lekeplass for noen elever. Så denne kan brukes til så mangt. Når brukergruppen kommer tilbake i normal hverdag skal de i stor grad være med å bestemme retningslinjer for bruk av ballbingen.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
50
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi har tatt hensyn til de syv prinsippene for universell utforming. I kort sammendrag er dette like muligheter for bruk, fleksibel i bruk, enkel og intuitiv i bruk, forståelig informasjon, toleranse for feil, lav fysisk anstrengelse, størrelse og plass for tilgang og bruk. Oppføringen av selve ballbingen er utført av fagfolk. Til grunnarbeid, montering av ballbinge og elektrisk arbeid har vi brukt lokale firmaer som Standman, Arnadal anlegg, Set elektro og ansatte ved serviceavdelingen på Signo, Signo Grantoppen. Og elevene ved Signo grunn og videregående skole har deltatt med graving av rør til teleslynge. Plasseringen på området er lett synlig og tilgjengelig for lokalbefolkningen, slik at det vil føles naturlig for enhver å oppsøke stedet. Vi kommer til å oppfordre skoler i nærområdet til å benytte anlegget, da de også har elever med hørselsnedsettelse. Valg av materiale i ballbingen er valgt ut ifra hensyn til støy. Dette for å følge helsedirektoratets veiledning for etablering av nærmiljøanlegg.
Resultater og resultatvurdering
På grunn av tiden vi nå er inne i har vi ikke foretatt noen spørreundersøkelse blant brukerne av ballbingen ennå, men når vi er tilbake til normale omstendigheter kommer vi til å gjennomføre dette. Men allerede nå ser vi at ballbingen er i bruk, og det daglig. Lyset i ballbingen gjør at den er i bruk til sent på kveld. Elever trekkes mot ballbingen, og den fungerer som et sosialt samlingspunkt med lek, lagspill og utfordrer seg på nye områder. Flere som vanligvis leker alene blir nå invitert og integrert med andre gjennom lagspill og deltakelse i ballbingen. Basketball, fotball, håndball, innebandy og volleyball er aktiviteter som elevene bruker denne arenaen til. Til og med sand som ligger utenfor ballbingen har blitt en populær lekeplass for noen elever. Så denne kan brukes til så mangt.
Oppsummering og videre planer
Som bildene viser er ballbingen mye brukt av elever i alle aldre. Det er også et samlingspunkt for elever som liker å se på eller være i nærheten av de andre elevene. Siden ballbingen ble ferdigstilt har den kun vært ubrukt på regnværsdager. Videre planer er å bruke ballbingen til undervisning, arrangerer cup og sette opp faste treninger i regi av internatet. Videre planer vedrørende uteområdet er å lage plasser for gode pauser som benker og bord, og tilrettelegge for et innbydende samlingspunkt for alle.