UTFAM
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Samtlige samarbeidspartnere i dette prosjektet har sett mulighetene og ressursene som settes i spill i naturbasert terapeutisk arbeid med barn, unge og familier. Vi ønsker gjennom dette prosjektet å satse på naturbasert familiearbeid som et virkemiddel for å styrke familier som opplever helseutfordringer. Det er etter hvert dannet et betydelig evidensgrunnlag som understøtter naturens evne til å redusere stress, bekymring, og uro, samtidig som det «lader batteriene» våre ved å gi nødvendig avkobling .
Målsetting for prosjektet
Utvikle en integrert og anvendelig metodikk innen naturbasert familieterapeutisk arbeid som støtter familier med psykososiale helseutfordringer gjennom å styrke: 1. Foreldrenes omsorgskompetanse 2. Barnas psykiske helse og beskyttende faktorer 3. Familiesamspill og samvær med andre
Målgruppe
Familier som er i kontakt med henholdsvis Abup v/SSHF eller Barnas Stasjon Kristiansand.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
135
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Gjennom dette helseprosjektet ønsker vi å initiere en samlet innsats blant hjelpeinstanser gjennom tiltak som skal styrke foreldre til å fungere som de viktigste ressursene for sine barn. Et av de nyskapende momentene ved dette helseprosjektet er at vi etablerer et kontinuum av helsefremmende og forebyggende tjenester for sårbare familier, som strekker seg fra spesialisthelsetjenesten, til lavterskeltilbud og ut i folkehelsetiltak. Vi vil prøve ut ulike versjoner av naturbasert familiearbeid med det formål å styrke samholdet i familier, samt mobilisere fysiske, psykiske og sosiale bedringsprosesser hos både foreldre og deres barn for å øke velvære, helse, og mestring, særlig rettet mot familier med ulike psykososiale helseutfordringer. Ettersom ensomhet er rapportert å være sterkt økende her til lands, ønsker vi primært å etablere grupper for på den måten å bygge samhold og relasjoner både innad – og mellom – familier. Naturbasert familiearbeid er en mestringssøkende, ressursfokusert og erfaringsbasert tilnærming til terapeutisk arbeid. Det innebærer enkle aktiviteter som kan gjennomføres i nærnatur og være aktiviteter som er lett oppnåelige slik at familiene kan oppsøke tilsvarende opplevelser på egenhånd
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet pågår i en to års-periode fra juli 2022 til juni 2024. Innledningsvis i prosjektet avholdes metodeworkshop juli 2022. Evalueringsworkshop vil avholdes i januar 2024. Aktivitetene i prosjektet er delt inn i fire arbeidspakker, jf. prosjektets delmål, som vises i Tabell 1: «Oversikt prosjektplan.» (Se prosjektbeskrivelse.) 1 Metodeutvikling 2. Metodeutprøving 3. Evaluering 4. Formidling
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Gjennom UTFAM ønsket Blå Kors barnas stasjon, Avdeling for barn og unges psykiske helse, SSHF, Fritidsenheten i Kristiansand kommune og DNT Sør å bidra til kompetanseutvikling innen naturbasert familieterapeutisk og helsefremmende arbeid. Hovedmålet var utvikling av en integrert og anvendelig metodikk innen naturbasert familieterapeutisk arbeid, som støtter familier med psykososiale utfordringer ved å styrke foreldrenes omsorgskompetanse, barnas psykiske helse og beskyttende faktorer og familiesamspill og relasjonell kompetanse. UTFAM var nytenkende i form av at flere tjenester og brukermedvirkere samarbeidet om å utvikle en metodikk for naturbasert familiearbeid, samt at denne ble prøvd ut langs en tjenestelinje for familier i Agder. Målgruppen har vært familier med psykososiale utfordringer.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmålene er nådd i form av at vi har laget prosjektveiledere mm. Prosjektet har gitt virkning på flere plan. Metodikken tar sikte på å styrke foreldrenes omsorgskompetanse, bedre barns psykiske helse og beskyttende faktorer og legge til rette for et positivt familiesamspill og samvær med andre familier. Familiene har blitt fulgt opp etter at de avsluttet i UTFAM-gruppe. Flere har snakket om at de har blitt mer glad i naturen, og at de benytter den på egen hånd. Mange av familiene har opplevd mer lekenhet, at barna og de voksne leker mer sammen, noe som har gitt mere glede og dermed styrker båndene i familien. Vi har snakket med både foreldre og barn om dette og flere sier at UTFAM og lek har bidratt til mye av dette. Samtidig er det utfordrende å måle effekt i et slikt prosjekt. Det vil være behov for et påfølgende forskningsprosjekt. Ut fra tilbakemeldingene fra foresatte og barn, mener vi fortsatt å kunne si at prosjektet viser svært positive resultater.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
303
Prosjektgjennomføring/Metode
Naturbasert familiearbeid bygger på et bredt evidens- og praksisgrunnlag som er illustrert i vedlagte rapport.
Resultater og resultatvurdering
I metodeutvikling ble det lagd et utkast til en praksisveileder som ansatte benyttet under utprøving i grupper i hele 2023. Alle tilbakemeldingene og evalueringene som var gjort underveis ble tatt inn i en egen workshop, og praksisveilederen ble justert ut fra disse. Sommeren og høsten 2024 var vi i siste fase; formidlingsfasen. Her fikk vi fortalt om det vi hadde utviklet i ulike fora, både nasjonalt og internasjonalt. Vi gjennomførte også en konferanse i september. Vi er stolt av sluttproduktene som består av: UTFAM praksisveileder familiegrupper UTFAM praksisveileder far-sønngrupper UTFAM praksisveileder Fritidsenheten og DNT Sør Introduksjonsfilm om familiegruppene Film om far-sønngruppene INSPIRA-tre Aktivitetskort. Prosjektet har munnet ut i praksisveiledere som nevnes under punktet resultatmål. Veilederne har hatt som mål å være enkle og anvendelige. Prosjektet har pågått i Agderregionen, men metodikken kan implementeres i tilsvarende tjenester rundt om i landet.
Oppsummering og videre planer
ABUP og Blå Kors barnas stasjon Agder har implementert praksisveilederen i daglig drift, og UTFAM-grupper er lagt inn årshjul. Vi har også prøvd ut metodikken i familier med de minste barna. Dette vil vi fortsette å jobbe med. Blå Kors barnas stasjon har delt erfaringene med de andre barnas stasjonene i landet, og de har fått praksisveilederen og mulighet for veiledning fra oss hvis de vil benytte tilbudet. Det er søkt videre finansiering for å etablere følgeforskning av implementeringen av metodikken langs tjenestelinjen for familier i Agder, og evt resten av Norge.