Utfoldelse i skog og mark

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

[Klikk her og skriv inn sammendraget]

Oslo Sportsklubb ble stiftet for 30 år siden av unge, ny-innvandrede pakistanere som ønsket å utøve sine idretter. De som startet klubben er fortsatt med i ledelsen. Av norske venner og kolleger har de i alle år hørt mye om det å dra på turer, være på fjellet og være på hytta. De syntes dette hørtes spennende ut, ikke minst fordi det er aktiviteter som inkluderer hele familien. De ville lære seg dette.

 

Naturgruppa ble startet for 4 år siden. De første turene var i marka og nærområdene, mens Galdhøpiggen var sommerens mål. Vi leide en buss, og over 50 dro av gårde, vi bodde fem dager på en seter i Lom, og halvparten kom opp på Norges høyeste fjell.

 

Fra 2004 har vi hatt opp mot 10 turer til fjells hvert år, de fleste med buss, og med stadig nye grupper. Vi får mange henvendelser fra grupper med innvandrere som ønsker hjelp til å komme seg på tur, å komme til fjells. Vi har hatt med flere kvinner enn menn, noen kan lite norsk, men de oversetter for hverandre, og de diskuterer inntrykkene på sitt eget språk. Det er alltid foreldre som har ansvaret for all mat, stell og tilsyn med barna. Reisen i en felles buss er gunstig: Jeg bruker høytaleren til å fortelle om landet vi reiser gjennom, de synger, diskuterer og underholder hverandre. Og snakker også om temaer som tvangsgifte, religion og æresdrap. Det siste året har vi mest hatt med store grupper av innvandrerkvinner til fjells. De forstår at de må lære om landet der barna deres vokser opp. Og disse kvinnene arbeider også for å hjelpe medsøstre med samme bakgrunn, som er i en vanskelig livssituasjon. Vi i Oslo Sportsklubb har et sterkt ønske om å kunne bidra med å hjelpe disse kvinnene. Vi er nå svært lei oss for at vi foreløpig ikke har fått midler fra nye kilder.

 

Vi har samarbeidet med DNT, Friluftsetaten, Frigo og særlig Oslo og Omland Friluftsråd. 600 mennesker har vært med på våre fjellturer, og ca 1200 på dagsturer.

Prosjektleder/forsker

Helge Winsvold

Detaljer
Program
Forebygging (2003)
Prosjektnavn
Utfoldelse i skog og mark
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2004: kr 350 000, 2005: kr 350 000, 2006: kr 350 000
Startdato
01.01.2004
Sluttdato
31.12.2006
Status
Avsluttet