Varetekst – Mellom to permer

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Sykeligheten blant innsatte i norske fengsler er stor. Med «Varetekst – Mellom to permer» vil vi skape et trygt og inkluderende rom for kunstnerisk utfoldelse hos Deichman Bredtveit. Gjennom et skrivekurs kan kvinner som er isolert fra resten av samfunnet engasjere seg i et kreativt fellesskap. Muligheten til å konsumere og produsere litteratur vil kunne øke kvinnenes livskvalitet og forebygge psykiske lidelser. Et mer langsiktig mål er at skriveaktiviteten kan fungere som et alternativ til kriminelle handlinger etter løslatelse, også for personer uten store sosiale eller økonomiske ressurser.

Målsetting for prosjektet

– Styrke språk- og skriveferdigheter blant deltakerne – Forebygge tilbakefall til rus og kriminalitet – Heve livskvalitet og styrke kvinnenes selvbilde, hvilket vil ha en positiv effekt på deres psykiske helse – Inkludere og øke forståelse for en marginalisert og ofte generalisert gruppe mennesker

Målgruppe

Kvinner som gjennomfører fengselsstraff i Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

7

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Selve kurset vil bestå av seks forfatterbesøk ved Deichman Bredtveit, fordelt over to måneder. Aktivitetene i øktene vil bestå av å eksperimentere med ulike skriveleker og øvelser, lese tekster, lytte til hverandres arbeider og samtale om innholdet. For eksempel kan kvinnene prøve seg på poesi, krim, friskriving og å fullføre et påbegynt kapittel på hver sin måte. Etter hver samling vil kursleder tilby å lese gjennom tekstene deltakerne produserer og skrive tilbakemeldinger til neste møte. Forfatterens intensjon vil være å styrke skribentens særegne stemmer ved å løfte fram det positive i tekstene deres, for så å spille videre på disse kvalitetene. Etter de tre månedene, vil kvinnene sitte igjen med bearbeidede tekster som et resultat av skriveprosessen. Dersom noen i gruppa vil vise fram resultatene sine utenfor fengselet til slutt, kan vi vurdere et videre arbeid med plattformer for publisering. I tillegg vil Mental Helse ha tilegnet seg nye kunnskaper og erfaringer, som vi har kommet fram til i samarbeid med brukerne selv, hvilket vil kunne bidra til å skape flere gode helsetjenester i framtiden.

Fremdriftsplan for prosjektet

Rekruttering og planlegging i samråd med ansatte i fengselet vil foregå i forkant av kursets oppstart. Fengselssystemets prosesser er ofte omstendelige, og det må både tas hensyn til praktiske og kunstneriske forberedelser, antakelig 2 måneder med forhåndsarbeid. Selve skrivekurset vil ha oppstart våren 2022, og foregå over 2 måneder. Noen ekstra uker bør påberegnes til eventuell ferdigstilling av og videre arbeid med tekster.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Høsten 2021 tok Pia Tveterås kontakt med Mental Helse og Deichman Bredtveit for å foreslå et tilbud for de innsatte, etter tips fra daværende samfunnsansvarlig ved Røverhuset, Simen Larsen. Søknaden til Stiftelsen Dam bygget på undersøkelser som viser til at sykeligheten blant de innsatte i norske fengsler er høy, samt at kunstnerisk virksomhet øker livskvalitet og kan forebygge psykiske lidelser. Gjennom «Varetekst – Mellom to permer» kunne de påmeldte samles for å skape og dele tekster, lese, lytte og samtale om innholdet. Målene var å: – styrke språk- og skriveferdigheter blant deltakerne – forebygge tilbakefall til rus og kriminalitet – heve livskvalitet og styrke kvinnenes selvbilde – inkludere og øke forståelse for en marginalisert og ofte generalisert gruppe mennesker Fokuset var først og fremst på sosialt samvær og skriveglede, i tillegg til læring og mestringsfølelse. Med andre ord, essensielle byggesteiner for en god mental helse.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Flere av målene ble oppnådd i høy grad. – Selv om det er begrenset hvor mye man rekker å styrke språkferdigheter på 10 timer, hadde kurset en tydelig positiv effekt på deltakerne. Flere kom med spørsmål og nye tekster i starten av øktene, og vi diskuterte blant annet virkemidler og struktur. De etterspurte lekser, skrivetips og teknikker, så kursholder samlet og delte ut relevant informasjon. – Det er ikke mulig å si noe om tilbakefall, men kvinnene fortalte skrivingen var terapeutisk. Samtlige ønsket å fortsette med det, og ville gjerne delta på flere kurs. – Deltakerne var særdeles gode på å rose og støtte hverandre. Flere var selvkritiske og unnskyldende underveis, men da kursholder leste opp tekstene til slutt, ble de positivt overrasket over kvaliteten på egne verker. – En samling tekster ble stående i biblioteket, så besøkende kan lese dem. En av deltakerne fortsatte arbeidet med en artikkel om situasjonen i fengselet, og flere var interesserte i å dele tekster offentlig.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

6

Prosjektgjennomføring/Metode

Opprinnelig var det planlagt seks kortere økter spredt utover våren 2022, men grunnet covid-situasjonen endret vi forløpet. Kurset besto dermed av fem økter, hver på to timer, i juni/juli. Av sikkerhetshensyn kunne vi invitere seks deltakere. De var en engasjert, varm og fantasifull gjeng, tross utfordrende tider i fengselet, da en avdeling var i ferd med å stenge. Dette medførte uro og uforutsigbarhet for de innsatte. Blant de påmeldte fantes det også historier om rus, angst og konsentrasjonsvansker. Likevel rapporterte de tilbake at de fikk til forbausende mye i skriverommet, og at avbrekket var velgjørende og nødvendig i en vanskelig periode. Kursleder tilrettela øvelser fra økt til økt etter nivå og behov, og deltakerne fikk velge om de ville skrive om seg selv eller dikte opp karakterer. I tillegg ga Tveterås muntlige og skriftlige tilbakemeldinger til de som ba om det. Hun sendte også forespørsler til redaktører og innhentet kontaktinformasjon til deltakerne som ønsket å få noe på trykk. Planleggingen, tilpassingen og oppfølgingen har krevet tid og krefter, men siden gruppa var trygg og ærlig, og delte generøst og åpenhjertig, har det vært svært givende å lede aktiviteten.

Resultater og resultatvurdering

Første dag forhørte Tveterås seg om gruppas forventninger. De kom da med innspill om hva de ville lære, og med feedback på oppgavene. En deltaker hevdet at hun ønsket «å lære seg å skrive», selv om det viste seg at hun mestret skrivingen godt. I likhet med de andre hadde hun mye på hjertet, hvilket fikk utløp gjennom ulike sjangere i løpet av øktene. Dersom kvinnene fortsetter å følge opp påbegynte tekster, har de et stort potensial til å berøre mange mottakere. Ved kursslutt ga gruppa muntlige tilbakemeldinger, og flere fylte ut et anonymt skjema. Kvinnene meldte blant annet tilbake om at det var «godt å leke med fantasien og få en pause fra alt det andre», og at «du har gitt oss friheten til å ta et fantastisk avbrekk». Gruppa ba dessuten om flere og lengre kurs i fremtiden. De har i stor grad medvirket til øktenes innhold og utforming, og deres tilbakemeldinger tyder på at prosjektet var vellykket. En videreføring/gjentakelse bør vurderes.

Oppsummering og videre planer

Mental Helse meldte interesse for et mer varig tilbud, og eventuelt å involvere andre forfattere. Før juni snakket også kursholder med forfatter og tidligere skrivelærer i Bredtveit, Maria Kjos Fonn. Selv bidrar Tveterås gjerne til flere slike diskusjoner om videreutvikling og optimalisering. Angående tekstene, foreslo Tveterås en plan for en av de innsattes artikler som hun tror kan skape oppmerksomhet i media. I tillegg forsøkte hun å koble deltakere sammen med et barneblad, RøverRadion og antologien Signaler. Det står også en perm på biblioteket der de som vil kan legge til flere tekster.

Prosjektleder

Pia Elisabeth Tveterås

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Varetekst – Mellom to permer
Organisasjon
Mental Helse
Org.ledd
Deichman Bredtveit
Beløp Bevilget
2022: kr 54 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
01.08.2022
Status
Under gjennomføring