Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Både Redd Barna og Foreldreutvalget for barnehager (FUB) har erfart at barnehager mangler gode verktøy for å tilrettelegge og oppfordre foreldre til å involvere seg i arbeidet med å skape trivsel, vennskap og forebygge utenforskap og mobbing i barnehagen. Derfor er det et stort behov for filmene og dialogverktøyet som vi ønsker å utvikle i dette prosjektet. I Rammeplan for barnehagen står det: «Foreldrene og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling. Barnehagen skal legge til rette for foreldresamarbeidet og god dialog med foreldrene.»
Målsetting for prosjektet
Målet er at barnehagene skal oppleve at foreldre samarbeider bedre og involverer seg mer aktivt i barnas hverdag og påvirker til trivsel og vennskapsrelasjoner i barnehagen. Vår målsetting er at 1000 barnehager bruker verktøyet i løpet av det første barnehageåret etter lansering, og 3000 ila fem år.
Målgruppe
Primærmålgruppen for prosjektet er foreldre til barn i barnehagen.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Gjennom prosjektet vil vi utvikle 5 filmer a 3 minutter, samt et dialogverktøy som er knyttet til filmene. Innholdet i filmene og dialogverktøyet vil basere seg på nyere forskning om mobbing i barnehagen og på innholdet i Rammeplan for barnehagen. Gjennom bruk av materiellet vil vi inspirere foreldrene – som gruppe – til å verne om hver enkelt barnehagebarns rett til en trygg og meningsfull barnehagehverdag, og vise hvordan vi kan skape felles rammer basert på omsorg, raushet og toleranse. Cynergi og Redd Barna ønsker å lage ulike filmer med selvopplevde historier fra barnehageforeldre. Gjennom en personlig voiceover vil en foreldre reflektere over sitt ansvar som rollemodell i møte med eget og andres barn. Hver episode avsluttes med refleksjoner og spørsmål til diskusjon. Vi vil også lage diskusjonskort med spørsmål til tema i filmene. Disse kan enkelt lastes ned for bruk, eller bestilles gratis fra reddbarna.no. FUB holder foredrag om mobbing i barnehager rundt omkring i hele Norge og vil anbefale barnehagene å bruke dette verktøyet i sitt videre arbeid med tema. Vi har laget et synopsis, som er et utkast til innhold til filmene, som vi legger ved søknaden som vedlegg 3. Se også vedlegg 4 med anbefaling fra FUB.
Fremdriftsplan for prosjektet
Aug 2019: Prosjektoppstart Sep – Okt 2019: Research / manusutvikling / innspill til dialogverktøy Nov – Des 2019: Forberede filmopptak / Filmopptak / utvikling dialogverktøy Des 2019 – Jan 2020: Grovklipp filmer / design dialogverktøy Jan – mars 2020: Finklipp filmer / brukertesting filmer og dialogverktøy april – mai 2020: Ev justeringer / trykk dialogverktøy mai – juli 2020: Mastering filmer/ markedsføring Aug 2020: Lansering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting for prosjektet er å gi barnehager verktøy for å involvere og ansvarliggjøre foreldre i det forebyggende arbeidet mot mobbing og utenforskap i barnehagen, slik at alle barn opplever et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø uten krenkelser og mobbing. Vi ønsker at barnehagene opplever at foreldrene i barnehagen samarbeider bedre og involverer seg mer i barnas hverdag og ser at de kan påvirke deres trivsel og vennskapsrelasjoner i barnehagen. Foreldre skal bevisstgjøres deres mulighet til å være rollemodeller, og få se eksempler på hvordan de kan være med på å forebygge, oppdage og følge opp situasjoner med utenforskap og mobbing hos egne og andres barn. Barnehageansatte skal oppleve verktøyet som nyttig og i tråd med Rammeplan for barnehagen og Barnehageloven, og at innholdet til Rollemodeller mot mobbing i barnehagen også øker sannsynligheten for at ledelsen i barnehagene setter temaet på dagsorden. Hovedmålgruppe for prosjektet er foreldre til barn i barnehagen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Redd Barna lanserte ressursen “Rollemodeller mot mobbing i barnehagen” i august 2020. Ettersom koronapandemien hindret Redd Barna til å arrangere fysiske lanseringer, konsentrerte vi oss om å markedsføre filmene og materiell gjennom nyhetsbrev til alle landets barnehager. Totalt antall åpninger av nyhetsbrevet var høsten 2020 på 5196. Selve nettsiden med ressursen /rollemodeller ble brukt 4850 ganger, noe som er et svært godt tall med tanke på situasjonen til barnehager under koronapandemien. Det var mange barnehager som prioriterte vekk fysiske foreldremøter, eller kuttet dem ned til et kortere møte som ble holdt utendørs, på grunn av smitterisikoen. Disse møtene ble brukt til nærmest rene info-møter fra barnehagen til foreldre, og det ga ikke rom for å gjennomføre samtaler slik ressursen Rollemodeller mot mobbing, legger opp til. Vi vil i forlengelsen av relansering i 2021 hente inn tilbakemeldinger fra målgruppen i form av spørreundersøkelser for å måle effekt og måloppnåelse.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
20000
Prosjektgjennomføring/Metode
I prosjektet har vi produsert fem fiksjonsfilmer a 4 – 6 minutter, med tilhørende diskusjonskort og veileder til bruk på foreldremøtet i barnehagen. Temaene som filmene tar opp, har vi valgt etter innspillsmøter og tett dialog med referansegruppa underveis i hele prosjektet, som som har sikret faglig forankring i prosjektet. Referansegruppa bestod av Foreldreutvalget for barnehagene (FUB), mobbeombudet i Viken fylkeskommune, en psykologspesialist, flere barnehageansatte og barnehageledere. Hensikten med faggruppen var å sikre god tverrfaglig forankring i prosjektet. Valg av tema for episodene ble gjort basert på innspill fra dem. Et viktig mål har vært å appellere til både den enkelte forelder, men også hele foreldregruppa, og få foreldrene til å reflektere over egne muligheter til å være en god rollemodell, både for egne og andres barn. Vi valgte å fokusere på og vise frem løsninger som kan gi motivasjon til enkle grep som kan utgjøre en stor forskjell i barnas liv. Titlene på de fem filmene og diskusjonskortene er som følger: «Å bygge gode relasjoner mellom barn», «Ikke plass til flere i leken», «La alle bli med», «Hva vi sier, betyr noe» og «Trygge voksne skaper trygge barn».
Resultater og resultatvurdering
“Rollemodeller mot mobbing i barnehagen” består av fem fiksjonsfilmer med tilhørende diskusjonskort og veileder. Ressursen er gratis å bruke og ligger tilgjengelig på reddbarna.no/rollemodeller. Filmene er tilgjengelig for alle, og barnehagene kan velge å laste ned eller bestille et gratis eksemplar av veilederen med diskusjonskortene. Materiellet tilbys både på bokmål og nynorsk. Ett av målene våre med prosjektet var at barnehageansatte skulle oppleve verktøyet som nyttig og i tråd med Rammeplan for barnehagen og Barnehageloven, og at innholdet øker sannsynligheten for at barnehagestyrer setter tema på dagsorden. Her har vi fått gode tilbakemeldinger både fra barnehager og Foreldreutvalget for barnehager om at ressursen er et godt bidrag i å styrke foreldresamarbeidet og bidra til vennskap, inkludering og forebygging av mobbing. Det var kun et fåtall av barnehagene som gjennomførte ordinære foreldremøter høsten 2020 på grunn av koronapandemien, men ressursen vil ha lang levetid.
Oppsummering og videre planer
«Rollemodeller mot mobbing i barnehagen» har god kvalitet på materiell og er et viktig bidrag i å tematisere foreldres rolle for inkludering. Ressursen vil bli brukt og være et godt verktøy for barnehager i minst 10 år fremover. Redd Barna vil markedsføre materialet opp mot barnehager ved barnehagestart høsten 202, og i årene som kommer. Filmene og diskusjonskortene vil ligge tilgjengelig via Redd Barnas kanaler. Materialet vil kvalitetssikres og oppdateres årlig hvis barnehager eller nyere forskning skulle tilsi at noe må justeres.