Verdig liv på sykehjemmet for hørselshemmede

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Hørselstap er blant de mest vanlige helseproblemer hos eldre, men ofte lavt prioritert og underrapportert i helse- og omsorgstjenesten. I tillegg framstår dagens tjenestetilbud innenfor hørselsrehabilitering dårlig organisert, ufullstendig og lite sammenhengende sett både fra bruker- og behandlerperspektiv. Konsekvenser av manglende oppfølging av hørselstap hos eldre er godt dokumentert. Hyppigere forekomst av ensomhet, mindre sosialt nettverk og dårligere fungering i hverdagen. Ubehandlet hørselstap kobles også til redusert selvhjulpenhet og økt sannsynlighet for sykehjemsplass. Forskning viser at hørselstap gir risiko for å utvikle demens, som er karakterisert å være den største globale utfordring innenfor helse og sosial omsorg i det 21.århundre. De eldste og mest sårbare blant oss er sykehjemsbeboere. De har en sammensatt helseproblematikk og er lite i stand til å ta vare på egen helse og egne interesser. Dette legger et stort ansvar på kommunikasjonsevnene hos de ansatte på sykehjem som er satt til å ivareta denne sårbare gruppen sin helse og deres hverdag. Det er slik at mange beboere på sykehjem også trenger å samtale og å ha sosialt samkvem med andre mennesker. Dette behovet vil bli ivaretatt ifb med stell av høreapparatene.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi vet at høreapparater og tilbehør er privat eie og at sykehjemsansatte ikke har som oppgave eller er ansvarlig for bruk og stell av disse. Det er også forståelig at når man har for lite tid og ansatte, tar man ikke på seg tidkrevende oppgaver som ikke er pålagt. Opplæring av de ansatte har vist seg vanskelig både pga. tidspress men også turnover blant personalet. I HLF mener vi også at fagfolk skal læres opp av fagfolk og ikke av frivillige. Resultatet er pasienter som ikke hører eller oppfatter beskjeder eller viktige medisinske opplysninger. Høreapparatene blir liggende i nattbordskuffen og glemt. Resultatet av manglende kommunikasjonsevne for de fleste gamle er feilmedisinering og inaktivitet. Manglende sosial omgang i det daglige og ingen kontakt med sine kjære blir resultatet. En annen stor utfordring for helsetjenester rettet mot eldre er at et hørselstap ofte kan forveksles med demens og blir behandlet deretter. For den demente fører et liv i stillhet til raskere utviklet demens og økt frykt, hørsel er derfor særlig viktig for denne gruppen. Et inaktivt og uverdig liv for dem som skal avslutte sine liv. HLF har 540 likepersoner over hele landet. De yter gratis hjelp til bruk og stell av høreapparater til alle som har behov. De er alle sertifiserte av HLF sentralt gjennom er 26 timer kurs samt resertifisering hvert 3 år. De følges nøye opp av sentralleddet. Arbeidet de utøver blir gjort gjennom bl. annet hjemmebesøk, frivilligsentraler, eldresentre og noen sykehjem. Evaluering av prosjektet vil være rapporter fra våre likepersoner som utfører arbeidet. Deltagerne vil bli kurset i kommunikasjon mot denne spesielle gruppen og de etiske utfordringene som kan oppstå. Likepersonene har taushetsplikt. Utfordringene vi kan møte er skepsis fra institusjonens ledelse, men vi kan vise til positive erfaringer fra andre sykehjem om at vi er en styrke og avlastning, ikke en heftelse for de ansatte. Her vil våre samarbeidspartnere i LHL være en døråpner

Antall deltakere

3050

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi forventer at våre kursdeltagere, som vil bli utplukket som spesielt egnet, skal ta med lærdommen fra kurset, og et kompendium for å lære opp sine lokale kolleger til oppgaven. Pasientene får regelmessig stell av sine høreapparater og opplæring i bruken av disse, noe som setter bruker og pleier i stand til å kommunisere. Sosial aktivitet vil også bli mulig for hver enkelt som kan kommunisere med dem de har rundt seg. Hørselshjelperne og lokallagsstyret får hjelp til å fylle sine dager med meningsfylt arbeid med noe de brenner for – at alle skal få ta del i miljøer rundt seg ved å kommunisere med hverandre.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder starter opp med å rekruttere gode kandidater fra lokallagene gjennom vårt magasin for tillitsvalgte og vårt månedlige nyhetsbrev som går til alle 1600 tillitsvalgte i HLF og ved selv å reklamere for tilbudet på besøk i uteapparatet. Samtidig vil de 5 utvalgte bidragsyterne/ fagpersonene bli invitert til en samling for å samarbeide om innholdet og virkemidlene i kurset. Får slik innblikk i hverandres område for å kunne sette sammen en helhetlig pakke.

Prosjektleder

Nina Ekjord Øyen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Verdig liv på sykehjemmet for hørselshemmede
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Beløp Bevilget
2023: kr 200 000, 2024: kr 200 000
Startdato
14.08.2023
Sluttdato
15.12.2024
Status
Under gjennomføring