Videreføring av inkluderende ferieaktiviteter i Kristiansand

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

De tøffe tidene i norsk økonomi rammer dem som i dag faller utenfor hardest. KIA Sør holder norskkurs for minoritetskvinner. Mange av familiene har begrenset sosialt nettverk og stram økonomi. Vi erfarer at dette går ut over mulighetene til å være med på aktiviteter som bidrar til bedre fysisk og psykisk helse for både barn og voksne i familien. Aktivitetene i prosjektet skal bidra til å forebygge utenforskap og bidra til økt sosial deltakelse, økt kjennskap til typiske norske fritidsaktiviteter for barnefamilier og økt integrering. På den måten bidrar prosjektet til bedre psykisk og fysisk helse for hele familien. Bakgrunn for tiltaket er at vi ønsker å bidra til at barn i lavinntektsfamilier får samme aktivitetstilbud som mange norske familier har i feriene. Aktivitetene er for barnefamilier i Kristiansand og er valgt ut i samråd med familier i målgruppen, flere av dem etter forslag fra KIAs deltakere.

Aktivitet/tiltak/metode

I prosjektet vil vi gjennomføre 13 aktivitetsdager. Det vil være minst en ansatt og 2-6 frivillige ansvarlig under aktivitetene. Lokal kultur og natur er viktig. Vi ønsker at barnefamiliene skal ta i bruk muligheter som finnes i lokalmiljøet. Et viktig delmål er at familiene kan fortsette å benytte seg av disse tilbudene og lignende muligheter etter at prosjektet er avsluttet. Denne våren ønsker vi å besøke innendørs badeland på Aquarama i Kristiansand, og Dyreparken i forbindelse med helger i mai. I sommer legger vi opp til tur til Røde Kors sitt leirsted, Haraldvigen. Her kan de lære og være med på en rekke ulike aktiviteter, ledet av dyktige instruktører. Vi vil også ta to turer til Bragdøya, der de kan bade og være ute i robåt. I sommer ønsker vi også å gjennomføre besøk i Dyreparken, kombinert med Dyreparkens badeland. Til høsten vil vi besøke en klatrepark i Kristiansand. Vi planlegger også å besøke Midt-Tjore gård i Grimstad, der barna blir kjent med dyr og gårdsliv, og Åros ridesenter, hvor barna kan få prøvd seg på hesteryggen. På senhøsten og vinteren vil vi ha to besøk i Idda ishall, der instruktører lærer barna å gå på skøyter. I vinterferien 2024 planlegger vi skidag på Eikerapen skisenter. Bemanningen vår skal ha kompetanse og være tilstrekkelig mange, så aktivitetene kan gjennomføres under trygge og ansvarlige rammer. Både prosjektleder og frivillige har lang erfaring med denne typen prosjekter. Aktivitetene vil bli evaluert gjennom bruk av spørreskjemaer og samtaler/intervjuer med både foreldre og barn. Kommunikasjon før og under aktivitetene er den største utfordringen, siden de fleste av deltakerne våre har begrensede norskkunnskaper. Dette forsterkes av at deltakerne kommer fra mange ulike kulturer. Siden dette gjelder alt vårt arbeid, har vi god erfaring i å formidle informasjon til målgruppen. Vi må bruke mye tid på å sikre at informasjonen blir enkelt og tydelig formidlet.

Antall deltakere

150

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Målet med prosjektet er bedre psykisk og fysisk helse hos barn og voksne i familier med innvandrer- og flyktningbakgrunn i Kristiansand. Et viktig delmål er at det skal føre til at familiene gjør flere aktiviteter i lokalsamfunnet sammen og bruker ressursene i lokalmiljøet. Aktivitetene vi tilrettelegger, er aktiviteter som familiene i målgruppen i liten grad har vært med på. Sjøliv er viktig for mange barnefamilier i Kristiansand. Men mange familier i vår målgruppe benytter seg i liten grad av dette, blant annet fordi flere foreldre ikke er svømmedyktige. Flere av mødrene i familiene i målgruppen har også det siste året lært å svømme gjennom prosjektet «Aktivt liv», som er finansiert av Stiftelsen DAM. Hvis vi får realisere dette prosjektet, kan flere mødre få mulighet til gode opplevelser knyttet til bading og sjøliv sammen med barna sine. Gjennom aktivitetene kan familiene oppleve å bli inkludert. Utenforskap motvirkes og selvfølelsen økes. Prosjektet fremmer levekår, fysisk og psykisk helse, mestring, livskvalitet og sosial deltakelse. Det siste gjelder ikke minst for barna som da har noe å fortelle på skole og i barnehage etter feriene. I tillegg vil gjennomføring av aktivitetene kunne bidra til større motivasjon og inspirasjon for å utføre en del aktiviteter som de kanskje ikke pleide å gjøre så mye av før. Familiene vil også kunne oppleve mestring, som bidrar til gode opplevelser. En annen viktig potensiell virkning er at de ulike aktivitetene kan bidra til større samhold når turen skjer i fellesskap og gir gode opplevelser for familiene i feriene. De fleste av aktivitetene er gratis eller billige for familier å gjøre på egenhånd senere. Erfaring fra tidligere viser også at det å bli kjent med tilbudene fører til at familiene også benytter dem selv senere.

Plan for gjennomføring

Ved en tildeling vil vi starte planleggingen umiddelbart. Noen av aktivitetene er avhengig av booking god tid i forveien og dette vil være det første vi går i gang med. Vi vil etablere prosjektgruppen og informere potensielle deltakere i aktivitetene om at prosjektet er startet og hvilke muligheter det innebærer for dem. De første aktivitetene vil bli gjennomført i mai hvis prosjektet blir tildelt støtte i tide til dette. Hver aktivitet krever mye forarbeid, siden vi må sikre at alle deltakere har forstått informasjonen riktig, selv om norsknivået hos mange deltakere er relativt lavt. Vi pleier derfor å sende informasjon i forkant på sms/WhatsApp og følge opp med telefon. I tidligere prosjekter har dette ført til svært høyt oppmøte blant påmeldte. Frivillige er viktige i prosjektet og flere frivillige deltar på hver aktivitet. De er også involvert i planleggingen av aktivitetene. Prosjektmedarbeidere er også med på gjennomføringen av aktivitetene på aktivitetsdagene. Prosjektleder holder kontakten med prosjektgruppen gjennom hele prosjektperioden. Brukerrepresentanten i prosjektgruppen har spesielt ansvar for å formidle tilbakemeldinger fra deltakerne. Eventuelle forslag til endringer underveis formidles til prosjektleder, som vil drøfte mulige justeringer med Stiftelsen DAM. Prosjektleder har ansvar for rapportering av prosjektet etter at prosjektet er avsluttet. Dette skjer i samråd med prosjektgruppen.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Prosjektet ble igangsatt fordi Kia Sør erfarte at mange av våre deltakere på norskkurs ikke deltar på vanlige ferieaktiviteter sammen med sine barn. Dette fører til dårlig integrering og ofte til fysisk passivitet. Vi ønsket derfor å hjelpe innvandrerfamilier i Kristiansand i gang med ferieaktiviteter som bidrar til bedre fysisk og psykisk helse for både barn og voksne i familien. Vi valgte sammen med brukerne ut aktiviteter som kan bidra til å forebygge utenforskap og gi økt sosial deltakelse, økt kjennskap til typiske norske fritidsaktiviteter for barnefamilier og økt integrering. På den måten ønsket vi at prosjektet skal bidra til bedre psykisk og fysisk helse for hele familien. Det var et mål at familiene skulle bli kjent med fritidsmuligheter i nærmiljøet sitt, slik at de etter prosjektperioden skal fortsette å bruke tilbudene på eget initiativ. På denne måten får prosjektet langsiktige resultater og bidrar til varig bedring av fysisk og psykisk helse hos deltakerne. Utgangspunktet for målgruppen er kvinner som går på norskkurs hos Kia Sør i Kristiansand. Disse ble sammen med sine familier invitert på ulike ferieaktiviteter, som turer i skjærgården, besøk i klatrepark og til ishall. Ansatte i Kia har sammen med frivillige gjennomført de ulike aktivitetene med barnefamiliene.

Gjennomføring

Vi har gjennomført de planlagte aktivitetene i prosjektet, men tidsplanen ble noe forskjøvet. Vi fikk innvilget en måneds forlengelse av prosjektperioden fordi det tok noe lenger tid å planlegge og sette i gang noen av aktivitetene. Derfor ble også pengebruken i prosjektet forskjøvet litt. Vi fikk også gode priser på flere av aktivitetene. Vi har derfor kunnet få med flere og har brukt mer penger på lønn for oppfølging og noe mindre på inngangsbilletter enn opprinnelig planlagt. Målgruppen er familiene til kvinner som går på norskkurs hos Kia Sør og kommunikasjon om aktivitetene er derfor en viktig utfordring i prosjektet. En vesentlig del av jobben med dette prosjektet var derfor å sikre at alle forstår informasjonen på forhånd. Høy deltakelse og gode tilbakemeldinger i evalueringen tyder på at vi har lykkes med dette. Vi har hatt en tett kontakt med brukere, og brukeren som har vært medlem av prosjektgruppen har hatt et spesielt ansvar for å ta opp tilbakemeldinger for å justere planene. Vi har ikke fått tilbakemeldinger om at noe skal endres. Dette tror vi henger sammen med at brukernes ønsker var tatt med i planene for prosjektet.

Resultater og virkninger

Et viktig mål i prosjektet er at familiene skal begynne å gjøre aktivitetene på egenhånd etter at prosjektet var avsluttet. Dette erfarer vi at vi har oppnådd. Mange familier har for første gang vært med på aktiviteter i skjærgården og begynt å besøke Bragdøya og andre steder med mulighet for aktiviteter i vann på egen hånd. Det er skapt synergier med et annet prosjekt vi har hatt gjennom Stiftelsen Dam, «Aktivt liv», der flere av mødrene i familiene har lært å svømme. Dette har gjort familiene tryggere på strand- og skjærgårdsliv og ikke minst økt sikkerheten for barna når de er ved vann. Vi vil spesielt nevne Idda Arena, der det har vært skøyteaktivteter i prosjektet. Idda Arena drives av Kristiansand kommune, og de har etter aktivitetene med Kia gitt barn og ungdom som var med muligheten til gratis skøytetrening ut 2024. Mange har meldt seg opp til denne treningen og vil fortsette å trene på skøyter, noe som gir gevinst både for helse og integrering. Vi ser også at våre deltakere sprer det de har lært i sine nettverk, så andre familier med flyktning- og innvandrerbakgrunn kan begynne å ta i bruk disse arenaene.

Prosjektleder

Anne Marit Stalleland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Videreføring av inkluderende ferieaktiviteter i Kristiansand
Organisasjon
Kristent Interkulturelt Arbeid
Beløp Bevilget
2023: kr 314 000, 2024: kr 86 000
Startdato
20.05.2023
Sluttdato
31.08.2024
Status
Avsluttet