Vinn – vinn

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I 2015 gjennomførte RP foreningen og Tyrilistiftelsen et unikt og banebrytende samarbeid der vi i viste at to grupper med totalt ulike utfordringer kan hjelpe hverandre mot et felles mål. Dette ved at rusmisbrukere under rehabilitering var ledsagere for blinde under ulike aktiviteter, der hovedmålet var å bestige Galdhøpiggen sammen. Prosjektet ble en formidabel suksess, og det ble laget en TV-dokumentar om samarbeidet, se pilotfilm https://www.youtube.com/watch?v=d0XEAclJyLg&feature=youtu.be . Dette prosjektet er en videreutvikling, nye målsetting og ny TV-dokumentarserie.

Målsetting for prosjektet

Vise at det er ressurser i alle mennesker. Bryte ned fordommer Økt livskvalitet og troen på seg selv Bedret helse Arbeidstrening

Målgruppe

Blinde og svaksynte fra RP foreningen og narkomane i rehabilitering fra Tyrilistiftelsen

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

70

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi ønsker fra april til august å avholde tre høyst ulike fellessamlinger for prosjektets to målgrupper – personer med øyesykdommen RP, samt for elever ved Tyrilistiftelsen. Gjennom periodenvil hver rusmisbruker fungere som ledsager for hver sin synshemmede i ulike aktiviteter som lhavfiske, rappellering, rafting, blindefotball, m.m. og ikke minst ev avsluttende tur i våre krigshelters fotspor – sabotasjemarsjen mot tungtvannsanlegget på Vemork, en ekstremt krevende tur med store krav til samarbeid. Prosjektet ledes av frivillige i RP foreningen, samt at flere rusmisbrukere vil få aktive lederroller for å motivere til kunnskap om forhold man finner i arbeidslivet. Prosjektet filmes av filmselskapet Fabelaktiv og Firbeint film, og det produseres en 3 episoders TV-dokumentarserie om samarbeidet. Før oppstart kurses rusmisbrukerne i ledsagerteknikker, og de 35 mest motiverte inviteres til å delta i prosjektet. Dernest vil Tyrilielevene fungere som ledsagere gjennom alle aktiviteter. Det legges stor vekt på felles mestring, erfaringsutveksling og det å trekke det beste ut av hver enkelt synshemmet og rusmisbruker ved å vise at vi er ressurspersoner for hverandre.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vi har allerede reservert innkvartering for alle steder prosjektet skal avholdes. Vi har i tillegg fått ja fra ønskede foredragsholdere, instruktører og lokale guider. Annonsering om prosjektet vil gå ut straks etter eventuell innvilgelse. Vi vil videre arrangere et forkurs i ledsaging for Tyrilielevene før prosjektets start. Prosjektet ledes av RP foreningen i tett dialog med 4-5 Tyrilielever og filmselskapet Fabelaktiv og Firbeint film.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen var å vise at to grupper med svært ulike utfordringer kan være ressurspersoner i de rette elementene. Målgruppen var blinde og svaksynte med øyesykdommen Retinitis Pigmentosa, samt narkomane under rehabilitering. Bakgrunnen for prosjektet va at vi i to år tidligere har arrangert lignende samarbeidsprosjekt støttet av ExtraStiftelsen. Prosjektene har vært særdeles vellykket og har hatt svært gode resultater. I år ønsket vi å gå et steg videre ved at noen av de narkomane under rehabilitering skulle være delledere for hver sin aktivitetshelg, slik at de dermed fikk arbeidsrelevant erfaring i prosjektledelse.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Både prosjektets hovedmål og alle delmål ble oppnådd i prosjektet. Hovedmålet var å vise at personer med ulik utfordring kunne være ressurser for hverandre i de rette elementene. Dernest var det visuelle målet at både synshemmede og narkomane under rehabilitering skulle bli så godt sammensveiset at vi klarte å sammen gå den meget krevende sabotasjeruten til tungtvannsanlegget på Vemork. Dette målet nådde gruppen. Alle øvrige delmål ble nådd, som eksempelvis kompetanseheving for Tyrilielevene som fikk prosjektledererfaring ved å lede hver sin samlingshelg. Videre holdt personer fra begge grupper engasjerende og motiverende foredrag for gruppene – til lærdom og ettertanke. Verdifull nettverksbygging ble også er viktig mål som ble nådd for begge grupper.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

70

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi arrangerte tre helgesamlinger der hver Tyrilielev og synshemmet jobbet i team under ulike aktiviteter. Tyrilielevene fungerte som ledsagere for blinde og svaksynte innen både havfiske, matlaging, rappellering, rafting, blindefotball, commando Fitness, før det hele ble avrundet med at deltagerne gikk den berømte sabotasjeruten mot tungtvannsanlegget på Vemork. Helgesamlingene ble avholdt på Austevoll, Dagali og Rjukan. Et viktig ledd i tillegg til at alle Tyrilielever var ledsagere for hver sin blinde/svaksynte, var at tospannene skulle jobbe som team der de gjorde hverandre sterke på ulike plan. Fire Tyrilielever fikk også i oppgave å være ledere for hver sin samling, samt en overordnet leder for hele prosjektet – dog i samarbeid med prosjektleder. Dette ga verdifull arbeidserfaring. Det ble også lagt vekt på oppfølging etter prosjektets slutt, slik at flere Tyrilielever nå er personlige assistenter for synshemmede, og således har knytet verdifulle rusfrie kontakter, samt fått sin første lønnede jobb.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har vært svært vellykket, og resultatene likedan. Alle mål ble nådd, og det som er gledelig er at videreføringseffekten har vært så formidabel. Dette har resultert i at flere Tyrilielever i dag er personlige assistenter for synshemmede, de har vært foredragsholdere og barneaktivitetsledere på RP foreningens saamlinger. Prosjektet har ogs fått oppmerksomhet eksternt, slik at nye sponsorer har kommet til og bidrar til å dekke deler av videreføringen for kommende år. Med andre ord er vi meget godt fornøyd med resultatet av VInn – Vinn 2017.

Oppsummering og videre planer

Samarbeidsprosjektet “Vinn – Vinn” ble en stor suksess. Dette er fjerde året samarbeidet mellom RP foreninge o Tyrilistiftelsen har eksistert, og prosjektet har funnet sin form og suksessfaktor. Prosjekte videreføres i 2018 uten Extramidler, ettersom eksterne sponsore har sett verdien av prosjektet og har vært villig til å gå inn å støtte videreføring. Vi takker ExtraStiftelsen som har vært bidragsyter for å etablere et så verdifullt prosjekt!

Prosjektleder

Håkon Gisholt

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Vinn – vinn
Organisasjon
Retinitis Pigmentosa-Foreningen i Norge
Beløp Bevilget
2017: kr 795 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
31.10.2017
Status
Avsluttet