Vivil Lekene 2018 – 2020 Veien Videre
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Mangel på idrettstilbud for psykisk utviklingshemmede var årsaken til at VIVIL Idrettslag ble stiftet i 1978. Det var få muligheter for idrettsopplevelser, og dette var årsaken til at Vivil Lekene ble startet. I dag er det annerledes. Det er mange tilbud om idrettskonkurranser for utviklingshemmede. Derfor ønsker vi å definere tydeligere hva som er vår organisasjons styrke og kjerneverdi. «Idrett for alle» er et av våre slagord. I prosjektet ønsker vi å tilrettelegging på alle vis for å tilgjengeliggjøre idrettsopplevelsen uansett funksjonsnivå.
Målsetting for prosjektet
1. Inkludering Utviklingshemmede på alle funksjonsnivå skal få mulighet til å delta. 2. inspirasjon Vi ønsker å inspirere til varig aktivitet for deltakerne på stevnet. 3. Modernisering/tilpasning Digital påmelding og resultatservice tilpasset utviklingshemmede og deres ledere. 4. Rekruttering.
Målgruppe
Psykisk utviklingshemmede mennesker i Norge.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
750
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet ledes av en gruppe bestående av 7 frivillige samt prosjektleder som tar avgjørelser etter vanlige demokratiske prinsipper. Denne kalles ledergruppen. Ansvarsforholdene i prosjektet deles opp i seksjoner med en ansvarlig sekjsonsleder. Denne seksjonsleder sitter ikke nødvendigvis i ledergruppen. Det blir mellom 16 og 20 seksjoner. Hver seksjonsleder styrer et korps av frivillige som stiller opp under idretsstevnet. De gjør det meste administrative arbeidet selv, men har mulighet til å trekke inn så mye hjelp de ønsker. Ledergruppen og prosjektleder definerer prosjektets fremdrift og samarbeidspartnere. Vi ønsker tett samarbeid med andre ideelle organisasjoner med en sosial ansvarlig profil. Vi ønsker også å trekke inn Bærum kommune som samarbeidspartner, og gjennom dem bedre kommunikasjonen til nettverket av kommunale boliger tilrettelagt for psykisk utviklingshemmede over hele landet. Vi har sammenfallende interesser for brukergruppen, og vi mener at vi gjennom god tilrettelegging av påmeldingsløsing, transportbehov, innlosjering, idrettsaktiviteter og kommunikasjon, kan nå ut til en mye større del av denne folkegruppen.
Fremdriftsplan for prosjektet
Høst 2017 – Lage videopresentasjon av utøver sommer 2018 – Kartlegge utfordringer Vår 2018 – Påmeldingsløsning Vår 2018 – Rekruttering Høst 2018 – Frisys – evaluering Høst 2018 – Endringer Frisys/test Høst 2018 – Markedsføring Vinter 2019 Kompetanseheving kurs hele 2019 Nye samarbeidsavtaler høst 2019 – Digital plattform test Vinter 2020 – Ny database i drift vinter 2020 – Nytt konsept aktivitetssenter Vår 2020 – Påmelding i ny løsning
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
«Vivil Lekene – veien videre» er et inkluderingsprosjekt der Vivil Idrettslag som arrangør skal tilrettelegge for fremtidens lyst og interesse for fysisk aktivitet hos utviklingshemmede mennesker. Den grunnleggende ideen er å forebygge helseutfordringer og skape høyere livskvalitet gjennom idrettsglede og fysisk aktivitet. Vi tilpasset øvelser og regelverk slik at ingen skulle bli ekskludert. Prosjektet skulle være en arena der konkurranseelementet dreier seg om personlig mestring og overvinnelse. Utviklingshemmede konkurrerer gjerne på ulike vilkår seg imellom. For mange utviklingshemmede utøvere er det en stor personlig seier å gjennomføre helt grunnleggende og enkle bevegelsesmønstre som vi andre tar som en selvfølge. Disse menneskene har problemer med å finne gode arenaer for idrettsglede, og skal ha sin naturlige plass i prosjektet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
1.Inkludering Utviklingshemmede på alle funksjonsnivå skal få mulighet til å delta. Vi har tilbudt transport, helsetjenester med lege, tilrettelegging for bevegelseshemming, alle måltider og vi har sørget for ledsagere og ledere slik at de klarer å yte på sitt beste. 2. inspirasjon Vi ønsker å inspirere til varig aktivitet for deltakerne på stevnet. Vi opplever at mange deltakere trener frem mot prosjekthelgen. Mange lokale ledere bruker vårt idrettsstevne i samtalene på ukentlig trening for å tilby et mål med aktiviteten. 3. Modernisering/tilpasning Her har vi laget helt ny påmeldingsløsning som er brukervennlig for ledsagere, ledere og pårørende. Vi har ikke lykkes like godt med å få utøvere til å melde seg på selv, men vi jobber videre med dette. 4. Rekruttering Året 2019 var best på rekruttering. I 2020 fikk vi ikke gjennomført prosjektet grunnet Covid-19. Det virker som at dette har bidratt negativt til ønsket om å delta i prosjektet for samarbeidspartnere og ledere.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
700
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ledes av en gruppe bestående av 7 frivillige samt prosjektleder. Vi tar avgjørelser etter vanlige demokratiske prinsipper. Denne kalles ledergruppen. Ansvarsforholdene i prosjektet deles opp i seksjoner med en ansvarlig seksjonsleder. Denne seksjonsleder sitter ikke nødvendigvis i ledergruppen. Det er 18 seksjoner med sine definerte oppgaver. Hver seksjonsleder styrer et korps av frivillige som stiller opp under idrettsstevnet. De gjør det meste administrative arbeidet selv, men har mulighet til å trekke inn så mye hjelp de ønsker. Ledergruppen og prosjektleder definerer prosjektets fremdrift og samarbeidspartnere. Vi samarbeider også tett med andre ideelle organisasjoner. I tillegg jobber vi med Bærum kommune som samarbeidspartner, og gjennom dem bedre kommunikasjonen til nettverket av kommunale boliger tilrettelagt for utviklingshemmede. Vi jobber for samme målgruppe, og vi mener at god tilrettelegging av påmeldingsløsing, transportbehov, innlosjering, idrettsaktiviteter og kommunikasjon, er nøkkelen for å nå bedre ut til flere.
Resultater og resultatvurdering
Vi sitter igjen med blandede resultater etter prosjektet. Vi har hatt to lærerike og spennende år med vekst, nye aktiviteter og fantastiske opplevelser for våre gjester og deltakere, og så har vi hatt et år der vi måtte avlyse hele prosjektet, og endte med å ikke kunne tilby noe av det som vi hadde som mål for året til våre deltakere. Oppsummert fikk vi allikevel til mye i løpet av prosjektperioden sett under et. Noe av det viktigste var å forenkle og digitalisere slik at kunnskapen finnes for fremtidens Vivil-Leker. Vi hadde en stigende besøkstrend i 2019 i forhold til 2017 og 2018. Dette anser vi som en meget god måloppnåelse. Målene i år 2020 ble dessverre vanskelig å jobbe konstruktivt med. Vi skiftet fokus da landet stengte ned, og forsøkte å arrangere en mindre utgave av prosjektet i november. Vi kalte dette for Vivil CompactGames. Dette ble også dessverre avlyst.
Oppsummering og videre planer
Vi har opparbeidet digital kompetanse, og vi har laget en markedsføringsstrategi flere år frem i tid. Mange individer fra målgruppen har opplevet prosjektet for første gang, og dette er vi stolte av. Prosjektets verdi i et helseperspektiv er stor – både for individet og for samfunnet. Derfor har vi fokus på at prosjektet har overføringsevne til en videre drift og aktivitet. Planene for Vivil CompactGames ligger fremdeles klare. Vi ønsker oss å benytte denne planen når det igjen er mulig å arrangere opplevelser med sosiale rammer og idrett i kombinasjon for målgruppen vår.