Vivil-Lekene 2024 Årets høydepunkt for parautøvere!

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mangel på idrettstilbud for utviklingshemmede utøvere var årsaken til at VIVIL Idrettslag ble stiftet i 1978. “Idrett for alle” er vårt motto. I prosjektet ønsker vi å tilrettelegge på alle vis for å tilgjengeliggjøre for idrettsglede uansett funksjonsnivå. Inaktivitet er en av samfunnets store utfordringer. For prosjektets målgruppe er helsegevinsten ved å være aktive enda større enn for normalt fungerende individer. Vårt mål er å få flere utviklingshemmede som ikke finner tilbud og tilhørighet i andre idretts- og fritidstilbud til å drive idrett. Vi tilpasser øvelser og regelverk slik at ingen blir ekskludert. Prosjektet skal være en arena der konkurranseelementet dreier seg om personlig mestring og overvinnelse. Utviklingshemmede kan også konkurrere etter klasse og funksjonsnivå i mange konkurranser. I prosjektet forsøker vi å tone denne inndelingen ned så mye som mulig. For mange utviklingshemmede utøvere er det en stor personlig seier å gjennomføre helt grunnleggende og enkle bevegelsesmønstre som vi andre tar som en selvfølge. Disse menneskene har problemer med å finne gode arenaer for idrettsglede, og skal ha sin naturlige plass i prosjektet.

Aktivitet/tiltak/metode

Organisasjonens mål med prosjektet er å skape idrettsglede og personlig mestring innenfor trygge sosiale rammer. Målgruppen drives og motiveres veldig forskjellig. Vi forsøker å se enkeltindividet, og fokusere på hver eneste utøvers behov for tilpasning. Hos oss er den personlige seieren en stor del av målet. Vi ønsker også å være en kilde til treningsinspirasjon i hverdagen for utøveren. Prosjektet avvikles over tre dager, med et variert idrettstilbud for alle deltakere. Vi legger opp til at hver deltaker skal kunne være med på så mange forskjellige idretter som mulig i løpet av disse tre dagene. Vi tilbyr turneringer med tilrettelagte ferdighetsnivåer i håndball, fotball og boccia. I tillegg har vi svømmestevne med individuelle øvelser og stafett, og løp, kast og hopp-øvelser på friidrettsbanen. Alle øvelser er tilpasset vår målgruppe, som er utviklingshemmede utøvere fra hele Norge i alle aldersgrupper, og med et stort spenn i funksjonsnivå. Mange av utøverne i målgruppen trenger hjelp til å ta gode beslutninger for sin egen velferd og helse. Det er en viktig balanse å skulle ivareta god helse for utøveren, og samtidig respektere deres selvbestemmelsesrett. Derfor skolerer vi våre funksjonærer i å være «litt ekstra» for våre deltakere der det er behov for det. Parolen er «Ingen problemer er for små, og ingen er for store». Vi er mange mennesker samlet under Vivil-Lekene. Mange med redusert fysisk funksjonalitet som en del av sin utviklingshemming. Dette stiller ekstra skjerpede krav til sikkerheten i prosjektet. Vi har Norsk Folkehjelp med sanitetspersonale som tar seg av akutte situasjoner, men vi jobber også iherdig forebyggende for å utforme våre arenaer og stevneområder på en tryggest og mest mulig hensiktsmessig måte. Hvordan vi plasserer gjerder, dører, hvordan arenaen er merket, og hvilke funksjoner man kan finne hvor, er med på å påvirke tryggheten for utøveren i positiv retning, og øke sikkerheten for den enkelte.

Antall deltakere

500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi ønsker å lage en fantastisk opplevelse for deltakerne. Som “virkning” kommer dette i kategorien selvrealisering, som har en stor egenverdi for utøverne. En utøver i målgruppen trenger hjelp til å skape innhold i sitt eget liv. Innhold, berikelse og historie skaper minnene våre. For mange av disse menneskene er det for få gode minner som setter farge på tilværelsen. Her ønsker vi at prosjektet kan bidra positivt. For utøveren blir dette med på å skape den positive assosiasjonen til tiltaket, som igjen skal være en motivasjonsfaktor til å komme seg på trening for å trene mot et mål: Nemlig Vivil-Lekene! Vi vet at mange av gruppene som besøker oss bruker prosjektet som årets store mål og høydepunkt for å motivere utøvere til å komme på ukentlig trening. Både forarbeidet med ukentlige treninger og selve opplevelsen i prosjektet, samholdet i treningsgruppen og forventningene om noe positivt som skal skje, bidrar til utøverens fysiske og mentale helse i positiv retning. Dette kan føre til en bedre hverdag for utøveren, og mer overskudd både mentalt og fysisk. Dermed kan hjelpeapparatet rundt utøveren også få en mer positiv hverdag sammen med utøver, og i siste instans blir også velferdsstaten avlastet dersom hverdagen blir mindre krevende for hele helseapparatet rundt utøveren.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder styrer prosjektets tidsplan sammen med kommunikasjonsrådgiver. • Høsten året før prosjektet er tid for booking av gjester, anlegg, underholdning og samarbeidspartnere. Prosjektleder har ansvar for både dette og i tillegg søknader for å finansiere tiltaket. • Vinter 2024 – lage grafisk materiell til alle tiltakets elementer som skal sendes ut og publiseres. Kommunikasjonsrådgiver og konsulent hjelper med dette arbeidet. • Vinter 2024 – invitasjon/påmelding. Vi sender ut informasjon om påmelding til alle tidligere deltakere som har godkjent nyhetsbrev. • Markedsføring av tiltaket. Vi markedsfører oss i sosiale medier og i lokale/nasjonale medier. Kongehuset med HKH Kronprinsesse Mette Marit som ambassadør skal også hjelpe til. • Ledergruppen samles to ganger de siste to månedene i forkant av prosjektet. I tillegg har vi to stormøter med seksjonsledere, der vi gjennomgår status til hver seksjon, og evaluerer om det er behov for ressurser eller andre støttetiltak. Siste uke før prosjektavvikling kommer alle leveranser. Det er startnumre, premier, t-skjorter osv. Vi pakker deltakerposer og er i tett dialog med turneringsansvarlig i håndball, fotball og bocciaturnering som bygger opp turneringene, og ansvarlig for friidrett og svømming som lager startlister og heat i samarbeid med Andro Data som stiller med tidtaking og resultatservice. En detaljert sjekkliste følges særlig de siste ukene, for å få alle bestillinger på plass i riktig rekkefølge. • 24.-26. mai 2024 – Gjennomføring av tiltak • Juni takkebrev/nyhetsbrev • August – desember. Sluttrapportering, prosjektregnskap, revisjon, evaluering.

Prosjektleder

David Støre

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Vivil-Lekene 2024 Årets høydepunkt for parautøvere!
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
16.02.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring