«Forført av spriten» vant Helseprisen 2017

Imponerte juryen med sin åpenhet og sin virkelighetsnære tilnærming til en stor og tabubelagt helseutfordring i Norge.

DAM Redaksjonen • 5 Dec. 2017

TV-serien «Forført av spriten» ble sendt på NRK høsten 2017, og har skapt stor oppmerksomhet ved å ta opp utfordringer knyttet til kvinner og alkoholmisbruk. Tirsdag 5. desember fikk prosjektet, som er støttet av Stiftelsen Dam gjennom Rådet for psykisk helse, Helseprisen 2017. Prisen er Stiftelsen Dams utmerkelse som deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. På NRKs nettsider kan du se alle episodene av Forført av spriten

Sterke historier fra vanlige mennesker

Det er en jury som har nominert tre finalister, og til slutt kåret vinneren av Helseprisen. I juryens begrunnelse heter det at «Helseprisen 2017 går til et prosjekt som har imponert juryen med sin åpenhet og sin virkelighetsnære tilnærming til en stor – og tabubelagt – helseutfordring i Norge. Prosjektet har nådd bredt ut og juryen mener prosjektet er både ekte, sant og reelt, i sin måte å la helt vanlige mennesker, få fortelle sine sterke historier». Det var jurymedlem og stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H), som delte ut prisen til prosjektlederne Karianne Førland Vennerød og Tore Buvarp, og prosjektkoordinator i Rådet for psykisk helse, Charlotte Elvedal. Trøen, som er leder av familie- og kulturkomiteen, understreket i sin tale at prosjektet har bidratt til at andre som sliter med alkoholproblemer kan få hjelp. – Dette er et sterkt bidrag i å løse en av vår tids store helseutfordringer, og prosjektet er med på å bidra til å normalisere det som for mange er et svært skambelagt tema. Juryen mener prosjektet – takket være sin åpenhet og sine mange nyanser – kan bidra til å gi mange mennesker den ekstra dytten de trenger, for å få hjelp, sa hun.

– Snakkes altfor lite om kvinners rusproblemer

I tv-serien møter vi totalt fem kvinner, som har slitt med alkoholproblemer. I tillegg intervjues kvinnenes barn, venner, kollegaer og øvrig familie. Dette har gitt serien et unikt innblikk i å hvordan det er å både leve med rusproblemer – og å ha en alkoholavhengig mor, venninne eller kollega. – Kvinners rusproblemer snakkes det dessverre altfor lite om, selv om det er en av vår tids aller største utfordringer på rusfeltet. Årets vinner av Helseprisen har bidratt til å løfte denne problematikken på en helt eksepsjonell måte, og det er en stor glede å utrope Forført av spriten og Rådet til psykisk helse til vinner av Helseprisen 2017, sa jurymedlem Trøen, da vinneren ble kåret. Stiftelsen Dam gratulerer vinneren av Helseprisen 2017!