Fengslet og forlatt vant Helseprisen 2018

Dokumentarfilmen sørget for ekstra bevilgninger til Norges aller sykeste fanger.

DAM Redaksjonen • 5 Dec. 2018

– Psykisk sykdom rammer bredt og den kan ramme voldsomt. For de aller sykeste kan det ødelegge et helt liv. Noen mennesker har så komplekse diagnoser og livssituasjoner, at det enkleste vil være å gi opp. Og i noen tilfeller har dette også skjedd, sa stortingspresident og jurymedlem Tone Wilhelmsen Trøen, da hun delte ut Helseprisen 2018 onsdag kveld. Prisen går i år til dokumentarfilmen Fengslet og forlatt, i regi av Rådet for psykisk helse. Filmen, som er regisert av Katja Høgset og produsert av Margreth Olin, gir et sterkt innblikk i livet til de aller sykeste fangene i Norge, som sitter isolert på Avdeling G på Ila fengsel.

Skapte endring

Dokumentaren ble vist på Nrk våren 2018, og skapte bred debatt. I ettertid har filmen bidratt til økte bevilgninger til disse fangene. – De farligste og sykeste fangene som sitter i kjelleren i Ila fengsel er en liten gruppe, men har den samme retten til god helsehjelp som alle andre. Denne hjelpen får de ikke. Ved å fokusere på denne gruppen skaper man også oppmerksomhet rundt behandling av tunge psykiatriske lidelser generelt, og de sykeste spesielt, sa Trøen fra scenen.

Årlig utmerkelse

Helseprisen er Stiftelsen Dams årlige utmerkelse til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. Prosjektet skal ha utmerket seg innenfor ett eller flere av disse områdene:
  • Nyskapning og kreativitet.
  • Spesielt gode resultat og god nytte
  • Samarbeid, enten tverrfaglig, mellom organisasjoner og/eller mellom organisasjonen og fagmiljøer.
  • Skapt engasjement og entusiasme.
  • Forskningsprosjekter må i tillegg vise til publisering av resultatene. De må også redegjøre for tilknytning og samarbeid mellom prosjekt og organisasjon.
De to andre finalistene til Helseprisen 2018 var Noia – en podkast om angst i regi av Rådet for psykisk helse og Bydelsmødre i regi av Redd Barna. – Alle de tre finalistene er verdige vinnere, og vi er imponert over kvaliteten i – og ikke minst resultatene til – de tre prosjektene. Juryen har hatt en krevende oppgave med å kåre en vinner, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam Hans Christian Lillehagen, og fortsetter: – Jeg vil benytte anledningen til å gratulerer både vinner og de øvrige finalistene, og ikke minst hele frivilligheten med dagen! Se video med alle finalistene her: