– Vi må stoppe gangstervirksomheten til de uregulerte spillselskapene

Inviterer til seminar for å forene krefter om en ansvarlig spillpolitikk.

DAM Redaksjonen • 15 mai. 2019
Norsk spillpolitikk endrer seg fort. Utenlandske gamblingselskaper mobiliserer mot enerettsmodellen, og truer dermed inntektene til Stiftelsen Dam. Det bekymrer generalsekretær Hans Christian Lillehagen. – Som mottaker av overskuddet til Norsk Tipping har vi et ansvar for å bidra til en mest mulig ansvarlig spillpolitikk. Det mener vi at vi får gjennom enerettsmodellen, sier han. Tirsdag 21. mai arrangerer Stiftelsen Dam seminaret «Sammen om en ansvarlig spillpolitikk» på Gamle Museet i Oslo. Seminaret er gratis og åpent for alle, og på programmet står en rekke ulike personer med bred kunnskap til både det norske og det internasjonale spillmarkedet. Følg med på Facebook-arrangementet her

«Gangstervirksomhet»

Bare i vårt naboland har det den siste tiden skjedd store endringer i spillmarkedet, etter at Sverige innført lisens på spill fra nyttår. – Ser vi til Sverige så ser vi en helt annen utvikling enn den vi har i Norge, sier Lillehagen, og fortsetter: – I Sverige har reklamemarket eksplodert, samtidig som antallet spilleavhengige øker. Utviklingen i vårt naboland er skremmende, og det er viktig at vi i Norge jobber for å heller stramme inn enn å åpne markedet for den typen gangstervirksomhet vi ser fra de utenlandske aktørene. De er åpenbart mer opptatt av profitt enn ansvarlighet. Lillehagen mener måten disse selskapene opererer best kan beskrives som «gangstervirksomhet», ettersom de driver ulovlig virksomhet med potensielt svært alvorlige konsekvenser for mange mennesker. – Dette er ulovlige spill i Norge. Det er ulovlig å tilby spillene, og det er ulovlig å markedsføre dem. Årsaken er at vi, i Norge, er enige om at vi skal beskytte sårbare mennesker. Derfor er det restriksjoner på varer og tjenester som kan være skadelig. Det gjelder blant annet alkohol, tobakk og spill, sier Lillehagen, og fortsetter: – Spillere lokkes med frispinn og bonuser, og summene det er mulig å tape er så enorme at man nærmest må være milliarder for å ikke havne i uføre. Selvsagt er det noen som vinner, men langt på vei de fleste taper – og de taper mye. Profitten havner i lomma på bakmennene, som tjener milliarder på å utnytte sårbare mennesker. Les Hans Christian Lillehagens debattinnlegg i Dagbladet: – Europa er lei spillreklamen

Til kamp mot gamblinglobbyen

Nylig gikk flere av de store uregulerte aktørene i Norge sammen om å lage en så kalt bransjeorganisasjon. Lillehagen understreker at han er glad for at det ser ut til deres budskap foreløpig har lite fotfeste i Norge, men understreker at det er viktig at frivilligheten samler seg for å hindre «svenske tilstander». – Gamblinglobbyen i Norge mener at de vil være langt mer ansvarlige enn Norsk Tipping er, dersom de får lisens, men erfaringene fra Sverige viser noe annet. Vi mener det er viktig at frivilligheten nå samler seg og står sammen, slik at vi kan bevare en mest mulig ansvarlig spillpolitikk i Norge, der alt overskuddet skal gå tilbake til samfunnet, sier Lillehagen. Meld deg på Stiftelsen Dam seminar «Sammen om en ansvarlig spillpolitikk» her (velg «årsmøteseminar») Her ser du programmet for seminar: