Veien ut vant Helseprisen 2019

Får prisen for prosjektet Ekspedisjon 2019, der rusavhengige tas med på en tre måneders ekspedisjon i naturen.

DAM Redaksjonen • 5 Dec. 2019

Prosjektleder Jan Schøyen og daglig leder i Veien ut, Trude Ustaheim jubler etter at det ble klart at de vant Helseprisen 2019. Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge

– Årets vinner er et eksempel på at man kan overvinne alle utfordringer med mot, samhold og felleskap. Gjennom tre måneder tar Stiftelsen Veien ut med seg rusmisbrukere på ekspedisjon, der stikkord er lange vandringer, seilas i tøffe farvann, kombinert med terapi og stor grad av mestring, som for mange blir starten på veien ut av rusen, sa jurymedlem og leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold, da han delte ut Helseprisen 2019.

Helseprisen er Stiftelsen Dams årlige utmerkelse til et prosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. Det er organisasjonene selv som kan nominere prosjekter. En jury velger ut tre finalister, som publikum kan stemme på. Det prosjektet som får flest stemmer vinner.

De tre finalistene var, Veien uts «Ekspedisjon 2019», Norske Kvinners Sanitetsforenings «Doula for flerkulturelle kvinner» og Mental Helse Ungdoms «Bønder og psykisk helse».

Prosjektleder Jan Schøyen (nummer to fra høyre) og daglig leder i Veien ut, Trude Ustaheim (midten) vare både glade og rørte etter at det ble klart at de vant Helseprisen 2019. Her sammen med juryleder Ingrid Ross (f.v.), generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen og prisudeler og leder av helse- og omsorgskomiteen, Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Stort engasjement

– Vi fikk inn flere tusen stemmer, og det har vært et veldig høyt engasjement. Det var tre svært sterke kandidater til å vinne prisen, som alle på sin måte bidrar til økt deltakelse, aktivitet og mestring. Det har vært veldig spennende å følge avstemmingen, og vi er stolte av å kunne delt ut Helseprisen til Veien ut, sier generalsekretær, Hans Christian Lillehagen.

Stiftelsen Veien ut ble startet av blant andre Jan Schøyen, som selv har bakgrunn som rusavhengig. Han er prosjektleder for Ekspedisjon 2019, som tok med seg en gruppe rusavhengige mennesker på en tre måneder lang ekspedisjon. Deltakerne må gjennom tøffe turer i naturen og seilas i røft farvann, i kombinasjon med terapi underveis.

Nyskapende

Opplegget er nyskapende og har fått mye oppmerksomhet for å bidra til rusfrihet på en ny og alternativ måte.

– Står du overfor store utfordringer, kan det være vanskelig å finne motet til å ta steget ut av problemene. Da hjelper det å bli støttet opp av noen som er i samme situasjon som deg selv, og forstår hva du går gjennom, sa Geir Jørgen Bekkevold, da han delte ut prisen.

Stiftelsen Dam gratulerer Veien ut og prosjektleder Jan Schøyen med Helseprisen 2019! Prisen består av en diplom og en pengepremie på 50.000 kroner, som går til organisasjonen.

Juryens begrunnelse

Helseprisen 2019 går til et prosjekt som har imponert juryen, både i sin utførelse og med sine resultater. Det når ut, det engasjerer, og det fungerer. Prosjektet har hatt særlig stor betydning for en gruppe mennesker som har hatt behov for ekstra støtte.

Utenforskap kommer i mange former, og frivillighetens kanskje viktigste oppgave er å bidra til deltakelse og inkludering. Vinneren av Helseprisen 2019 inkluderer dem som sjelden blir sett eller blitt inkludert i et raust fellesskap. 

Det gjør de ved å jobbe på en nyskapende og annerledes måte, som har gitt uventede og særlig gode resultater for deltakerne. 

Fellesskap handler ikke bare om å være sammen, det handler om gjensidig støtte og gjensidige forpliktelser, og det handler om å få til noe i lag. 

Står du overfor store utfordringer, kan det være vanskelig å finne motet til å ta steget ut av problemene. Da hjelper det å bli støttet opp av noen som er i samme situasjon som deg selv, og forstår hva du går gjennom. 

Årets vinner er et eksempel på at man kan overvinne alle utfordringer med mot, samhold og felleskap. Gjennom tre måneder tar Stiftelsen Veien ut med seg rusmisbrukere på ekspedisjon, der stikkord er lange vandringer, seilas i tøffe farvann, kombinert med terapi og stor grad av mestring, som for mange blir starten på veien ut av rusen.

 Vi gratulerer Ekspedisjon 2019 og Stiftelsen Veien ut med Helseprisen 2019.