Hjelpetiltak i forbindelse med koronaviruset

Vi er inne i en vanskelig tid, der mange mennesker har behov for hjelp. Frivilligheten er uvurderlig i en slik situasjon, og vi i Stiftelsen Dam ønsker å gi deg en oversikt over ulike hjelpetiltak du kan benytte deg av.

DAM Redaksjonen • 17 Mar. 2020

Husk å følge helsemyndighetenes råd for å forebygge smitte. Illustrasjon: Folkehelsinstiuttet/Helsedirektoratet

Saken er sist oppdatert 14. april klokken 11.40.

Først og fremst vil Stiftelsen Dam oppfordre alle om å følge Folkehelseinstituttets råd om godt smittevern og informasjon om den pågående situasjonen.

Helsedirektoratet har også utarbeidet egne anbefalinger for Frivillige organisasjoner (og kommuner).

Les også: Stiftelsen Dam med 20 millioner kroner til Ekstraprogram i forbindelse med koronaepidemien

Innhold

Du som trenger hjelp

Likepersonsarbeid

For foreldre og barn

Du som vil hjelpe

Du som trenger hjelp

Frivillighetens Koronalinje
Norske Kvinners Santitetsforening og Nasjonalforeningen for folkehelsen har på oppdrag fra Helsedirektoratet opprettet Frivillighetens Koronalinje. Linjen er åpen hver dag mellom klokken 09-15, og blir betjent av frivillige rundt omkring i Norge som sitter og svarer på telefon i sine egne hjem. LHL er med å betjene denne telefonlinjen. Trenger du noen å snakke med? Ring 231 20 080.

Facebook-grupper for lokale nabolag
På Facebook er det opprettet grupper for lokale nabolag, der man kan be om eller tilby hjelp. Kanskje trenger du noen å snakke med, hjelp til å handle eller forslag til aktiviteter du kan gjøre med barna? Dette er en svært spesiell tid, som fremhever mange følelser hos oss. Noen sitter kanskje i karantene og får ikke handlet mat, mens andre har dårlig helse og tør ikke gå ut blant folk. Vi står samlet i denne situasjonen, og hjelper hverandre. Se på Facebook om du finner en gruppe for ditt lokale nabolag. Bor du i Oslo, Bergen eller Trondheim kan du melde deg inn via link her. Husk at i den situasjonen vi er i nå kan digital kontakt være den beste løsningen for å snakke sammen.

Koronavettreglene
Mange er usikre eller bekymret over hvordan de skal forholde og oppføre seg. Det har vært mye fokus på smittevern, og hvordan man skal forholde seg til smitteoverføring, men det er også viktig å ivareta egen og andres psykiske helse. Røde Kors har derfor utarbeidet Koronavettreglene

Døgnåpen telefontjeneste
Mental Helse har en døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. De kan nås på 116 123, hele døgnet. Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Ønsker du å skrive med noen, har Mental Helse har også en chat som er åpen store deler av døgnet. Denne siden finner du her.

Har du har akutte tanker om å ta ditt eget liv, ring 113. Dersom du opplever et problem du trenger rask hjelp med, ring 116 117. Da kommer du til nærmeste legevakt. Les mer om hjelp her.

Rus og pyskisk helse
Alkovettorganisasjonen Av-og-til har laget en oversikt over ulike telefon- og chattetjenester som holder åpent for deg som trenger noen å snakke med om rus og psykisk helse.

Podcast
Noia har laget en podcastepisode om hvordan vi kan møte denne krisen på en best mulig måte. Krisepsykolog Rune Stuvland og Noias Carina Carl kommer i denne episoden med gode tips til hva vi helt konkret kan gjøre nå. Ønsker du å høre om hvordan vi kan møte usikkerheten på best mulig måte og hva vi kan fokusere på for å håndtere situasjonen vi står i, kan du lytte til episoden her.

Samtaletilbud
Mental Helse Ungdom ønsker å gi unge et tilbud i disse tider. Dette gjør de ved å åpne for videokonsultasjoner i deres Råd og veiledningstilbud. Her kan du få komme og snakke med samtaleterapeut Terje Reed gratis, om akkurat det du ønsker. Ingen problemer for små. Du kan bestille time ved å fylle ut skjemaet nederst på denne siden.

Snakk om psyken
Det krever mot til å ta kontakt. Men det er utrolig viktig at du ikke bærer på vonde ting alene. Alle mennesker har behov for å bli hørt og trodd. Hos SnakkOmPsyken er du trygg og helt anonym. Deres chat-tjeneste blir betjent av utdannet fagpersonell, mandag – torsdag fra kl 09–21, fredag fra 09–15 og søndag 15-21. SnakkOmPsyken er samlokalisert med SnakkOmMobbing i Blå Kors Chatsenter i Kristiansand.

Mobbing
SnakkOmMobbing.no kan barn og unge som er berørt av mobbing chatte med en trygg fagperson. Tjenesten er et tilbud fra Blå Kors, er hundre prosent anonym, og en velger selv hvor mye en vil dele og når en vil avslutte chatten. Tjenesten er gratis.

Gode mestringsstrategier
Når hverdagen plutselig blir snudd på hodet er det fort gjort å glemme rutinene vi vanligvis prøver å opprettholde. Bipolarforeningen har samlet deres beste mestringsstrategier.

Rådgivning om spiseforstyrrelser
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser har midlertidig stengt deres lokale sentre, men rådgivning er fortsatt tilgjengelig på chat, e-post og telefon. Deres nummer er 948 178 18. ROS har utvidet åpningstidene på sin chattjeneste, slik at tilbudet nå også er åpent mandag, onsdag og fredag klokken 12-15, i tillegg til vanlig åpningstid mandag til torsdag klokken 17-21.

Har du spørsmål om diabetes og korona?
Diabetesforbundet publiserer løpende oppdatert og relevant informasjon for personer med diabetes på sine nettsider. Diabetesforbundet samarbeider tett med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og legger ut siste nytt om koronasituasjonen – og da spesielt råd for deg med diabetes. Kontakt Diabeteslinjen på nett eller på telefon 815 21 948 hverdager 9-19, lørdager og søndager 10-18 (utvidet tilbud).

Hjelp via app
Sitter du i karantene og trenger hjelp kan du ta i bruk Goodify-appen. Goodify setter mennesker som trenger hjelp i hverdagen i kontakt med mennesker som vil gjøre gode gjerninger. Last ned appen her.

Kirken SOS
Kiken SOS har døgnåpent og betjener telefon og chat fra hjemmekontorer i hele landet. Deres telefonnummer er 22 40 00 40. Det viktigste Kirkens SOS kan tilby er et lyttende medmenneske, som gir støtte og trøst i møte med den smerten som formidles. På deres nettside finner du også en melding og chat-tjeneste.

Har du spørsmål om kreft og korona? 
Kreftpasienter er definert som en risikogruppe. Det betyr at man har noe økt risiko i forhold til helt friske personer. Her kan du lese spørsmål og svar på de ti mest stilte spørsmålene. Kreftforeningen er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft, enten du er syk, pårørende eller har mistet noen. Deres telefonnummer er 22 49 49 21, og de holder åpent mandag–fredag klokken 09–15.45. Du kan også skrive til dem i chat eller på mail. Les også hvilke råd Kreftforeningens har til befolkningen for øvrig.

Lungekreft
Mennesker med lungekreft tilhører en utsatt gruppe, og Lungekreftforeningen har laget en side med spørsmål og svar for lungekreftpasienter. På denne siden finner du også generelle råd til kreftpasienter i forbindelse med koronaviruset.

Hjerte-, kar- og lungesyke
LHL vil etter avtale med Helsedirektoratet ha oppdatert informasjon derfra på lhl.no for hjerte-, kar- og lungesyke som er særlig utsatte grupper når det gjelder alvorlige følger av koronaviruset.

Spillavhengighet
For mange kan isolasjon og økonomiske utfordringer føre til økt spillelyst. Trenger du noen å snakke med? Kanskje du har behov for å installere «Gamban»? (Et filter som sperrer enhetene dine for spillsider). Ettersom organisasjonen har måttet stenge ned alle nettverksgrupper i forbindelse med koronaviruset, har Spillavhengighet Norge valgt å utvide sine åpningstider på telefon. Deres nye åpningstider er mandag, tirsdag og fredag klokken 09-15, onsdag og torsdag klokken 09-21. Deres telefonnummer er 477 00 200. Du kan også ta kontakt via kontaktskjema her.

Er du berørt av hiv?
HivNorge har en psykososial rådgivningstjeneste for personer som lever med hiv eller som på annen måte er berørt av hiv, for eksempel ved at en av dine nærstående lever med hiv eller at du er i en høyrisikogruppe for hivsmitte. Deres kontor er nå stengt, men rådgivningstjenesten drives videre ved at du som trenger noen å snakke med, kan ringe 920 16 892. HivNorge kan også bistå med å få fornyet resepter og hentet ut hiv-medisiner. Dette gjelder også turister og andre som oppholder seg midlertidig i Norge, men som ikke kan reise hjem på grunn av reiserestriksjoner som følge av koronaepidemien. Behandling og medisiner mot hiv er gratis for alle.

Norges Astma- og Allergiforbund
NAAF drifter en rådgivningstjeneste, hvor fagpersoner gir råd og svarer på spørsmål fra mennesker med kroniske luftveissykdommer. Deres helsefaglige rådgivning er i denne perioden tilgjengelig hver dag i uka 09-11 og kl 12-14. De kan nås på tlf 23 35 35 35 eller på mail raagivning@naaf.no.

Ønsker du informasjon om koronaviruset på tegnspråk?
Tegn.tv har samlet norske tegnspråklige informasjonsfilmer om coronaviruset.

TV BRA
TV BRA er en tv-kanal av og for utviklingshemmede, der de får slippe til i den offentlige debatten og kulturutvekslingen på en måte man sjelden ser i andre medier. TV BRA har laget en spesialsending med korona som tema.

Norges Blindeforbund
Medlemmer og andre som sliter med synet kan ringe medlemssenteret på 21 97 70 00 for en prat, råd og veiledning. Medlemssenteret kan også formidle kontakt med Blindeforbundets lokale kontorer over hele landet så du kan få noen å snakke med eller hjelp til praktiske gjøremål.

Blindeforbundets webradio, Radio Z holder det gående fra hjemmekontor hos Aage på Hovseter i Oslo, og fra May Britt på Lillestrøm i Viken. Hverdager mellom klokken 09 og 10 sender de direkte i programmet Z Ni. Der får du blant annet informasjon om korona-situasjonen i forbundet, og en oppdatering fra Aage og familien i innslaget Hjemmekontoret. Du finner sendeskjema for Radio Z for de nest syv dagene her, programmene legges også ut som podcast.

Er du svaksynt eller blind og trenger hjelp med smarttelefonen? Blindeforbundet og MediaLT tilbyr support for deg som trenger hjelp med smarttelefon, Siri, SMS, apper og mer. Ring oss på telefon 451 23 455 alle hverdager klokken 09-15, så hjelper vi deg i gang.

Informasjon/bistand på flere språk
Bydelsmødrene er frivillige kvinner med taushetsplikt som du i disse dager kan prate med på telefon. De snakker mange språk, og kan hjelpe deg med å forstå viktig informasjon fra myndighetene om corona, og hva du kan gjøre for å unngå å bli syk eller spre smitte. ​​De er også der for deg om du trenger noen å prate med. I tillegg kan bydelsmødrene hjelpe deg med å oversette brev og nyheter, og de kan hjelpe deg med å søke støtte fra for eksempel NAV. Mange av bydelsmødrene bistår også med praktiske gjøremål i sin bydel, som handling til dem som ikke kan gå ut av huset. På bydelsmødrenes nettside ser du oversikt over hvem du kan ringe og på hvilke språk du kan få hjelp.

Likepersonsarbeid

Mange av organisasjonene som står bak Stiftelsen Dam organiserer utsatte grupper. Behovet for informasjon i en slik situasjon er kanskje særlig stort for disse gruppene. Dersom det gjelder rene helsespørsmål må hver enkelt kontakte sin fastlege, men en rekke organisasjoner har likepersonstilbud som kan bidra med generell informasjon og råd, rettighetsarbeid eller psykisk støtte.

Norsk Revmatikerforbund
Likepersonstjenesten på telefon i Norsk Revmatikerforbund opprettholdes selvom aktiviteten til lagene ligger nede. Hvem kan vel det bedre enn en person som selv har revmatisk sykdom, eller en forelder med et barn med en revmatisk diagnose? NRFs veiledertjeneste handler om kontakt mellom mennesker som er i omtrent samme livssituasjon. Dette kan gjelde både pårørende og revmatikere. Veilederen har selv revmatisme og vil ta deg på alvor, lytte og gi deg gode råd om sykdommen og dine rettigheter. NRF hjelper deg på telefon 22 54 71 80 (tirsdag – torsdag klokken 10-15).

Norsk Epilepsiforbund
Rådgivningstelefonen til Norsk Epilepsiforbund besvares av rådgivere i administrasjonen forbundet, og holder åpent alle dager fra klokken 09-15. Ring 22 47 66 00. I tillegg besvares Epifon1 (rådgivning om epilepsi) av frivillige mandag og tirsdag fra klokken 10-14 og torsdag fra klokken 17-21. De frivillige er trenede likepersoner som enten selv har epilepsi eller er pårørende til noen som har det. Både de frivillige og rådgiverne i administrasjonen har taushetsplikt.

CP-foreningen
CP-foreningen har en rådgivningstelefon, der medlemmer kan henvende seg via epost eller telefon. Rådgivningstelefonen er betjent av en ansatt i sekretariatet. Telefonen er åpen i vanlig kontortid, og den som søker råd kan ringe 22 59 99 00  eller ta kontakt via post@cp.no. I tillegg har CP-foreningen likepersoner som svarer på henvendelser på telefon og via epost. Les mer om dette her.

CP-foreningen har en lukket Facebook-gruppe som heter «For oss med mild grad av CP». Denne gruppen administreres av en av deres telefonkontakter, og er ment som et lavterskeltilbud og en møteplass for personer med mild grad av cerebral parese. Her deles personlige erfaringer og nyttig kunnskap, og kan være det fellesskapet mange med lett CP har behov for i disse utfordrende tider. Respekt for andre gruppemedlemmer og taushetsplikt, oppfordres på det sterkeste. Vi gjør samtidig oppmerksom på at det finnes andre Facebook-grupper for personer med CP, men at det er kun er denne gruppa CP-foreningen har ansvar for.

MS-forbundet
MS-forbundet har en rekke tiltak. Sentralbordet deres er åpent som normalt og de ansatte jobber fra hjemmekontor. Sentralbordet kan nås ved å ringe 22 47 79 90, og er åpnet 09-15. Ønsker du å snakke med en som har lang erfaring med egen MS kan du ringe 22 42 45 45. Telefonen er betjent mandag 11-15 og onsdag 17-21. Dersom du vil snakke med en som har lang erfaring som pårørende kan du ringe tilsvarende nummer tirsdag fra 17-21. Ved å klikke her finner du også en oversikt over MS-forbundets ungkontakter. Du kan lese mer om MS-forbundets tilgjengelige tjenester her.

Diabetesforbundet
Har du spørsmål kan du kontakte Diabeteslinjen på telefon 815 21 948, som for tiden har utvidet åpningstider og økt bemanning med helsepersonell, inkludert psykologer, for å kunne svare på dine spørsmål. Se diabetes.no/linjen for åpningstider og for å kunne stille dine spørsmål på nett eller chat.

Lungekreftforeningen
Lungekreftforeningen har en rekke likepersoner du kan komme i kontakt med, både som syk eller som pårørende. På denne siden finner du oversikt over likepersoner i ditt fylke.

Bipolarforeningen i Norge
Det kan være ekstra tungt og utfordrende i disse dager. Bipolarforeningen likepersontjeneste setter gjerne av tid til å prate med deg. Tilbudet gjelder alle som er berørt av depresjon og bipolar lidelse, enten du har diagnosen selv, er pårørende eller fagpersonell. Dette er vanligvis en medlemstjeneste, men den åpner opp for ikke-medlemmer også frem til 3. april.

For foreldre og barn

Foreldresupport
Foreldresupport er en døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. Deres telefonnummer er 116 123 (tast 2).

Alarmtelefonen for barn og unge
Skoler og barnehager er stengt. Dette betyr at mange barn må tilbringe mer tid med det som kanskje ikke er trygge voksne. Mistenker du at et barn ikke har det bra? Alarmtelefonen for Barn og Unge 116 111 er åpen. Du kan også ringe for råd og veiledning.

Vold og overgrep
Vold- og overgrepslinjen er en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. Du kan ringe når som helst, døgnet rundt, for å snakke om opplevelsene dine, få hjelp, råd og svar på spørsmål. Helt anonymt. Deres nummer er 116 006.

Leksehjelp
Røde Kors Leksehjelp får elever gratis hjelp til skolearbeid. Frivillige på Leksehjelpen stiller opp gratis på fritiden, og har en stor bredde i erfaring og kompetanse. Noen er studenter eller pensjonister, andre er til vanlig for eksempel dataingeniører, jurister, språkvitere eller helsearbeider. Det finnes også mange lokale leksehjelptilbud rundt omkring. I en twittermelding tilbød Stian A. Antonsen seg å ha digital leksehjelp for elever som måtte trenge det. Les mer om Stian som stiller med digital leksehjelp til hjemmeværende elever her.

Ammehjelpen
Nå som barselkvinner sendes enda tidligere hjem, og helsestasjonene har redusert sitt tilbud er det godt at ammehjelpen er tilgjengelige på telefon, e-post og i sosiale medier – store deler av døgnet, alle dager i uka. En ammehjelper gir gratis informasjon og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk, med utgangspunkt i kunnskapsbasert praksis.

Barnepalliasjon
FFB er en landsdekkende organisasjon som jobber for å øke kunnskapen og bedre den lindrende omsorgen for alvorlig syke og døende barn i Norge. Mange av deres medlemmer er vant til å stå i krisesituasjoner i hverdagen allerede, men vi vet med sikkerhet at de opplever det ekstra utfordrerne nå i disse tider. FFB tilbyr råd og samtale på telefon og e-post. Deres telefonnummer er 99 16 22 23. De har også en Facebook-side der man kan ta direkte kontakt.

Fosterhjem, beredskapshjem eller besøkshjem
Norsk Fosterhjemsforening har samlet informasjon relatert til koronaviruset, som kan være nyttig for dere som er fosterforeldre, beredskapshjem eller besøkshjem. Her finner du også filmer som gir god informasjon til barna.

Du som vil hjelpe

En rekke frivillige organisasjoner har opprettet tiltak som kan bidra til å hjelpe. Under finner du en oversikt over steder du kan kontakte, dersom du ønsker å bidra. Dersom du er ansatt eller frivillig i en organisasjon kan du også lese oppdaterte nyheter og råd på Frivillighet Norge sine nettsider.

Du kan også sjekke portalen frivillig.no for oppdrag relatert til den pågående situajonen, søk på «nasjonaldugnad».

Norsk Folkehjelp
Hos Norsk Folkehjelp er det mange frivillige og lokallag i aktivitet. Mange vil bidra for å hjelpe andre gjennom krisen, og frivilligheten blomstrer. Norsk Folkehjelp har fortløpende kontakt med kommuner og helsemyndighetene for å kartlegge behovet for bistand lokalt. Frivillige bistår omkring i landet med informasjon om karanteneregler for tilreisende, ambulanseoppdrag og utdeling av mat til folk i hjemmekarantene. Her kan du lese mer om hvordan du kan bli frivillig. Her kan du se en liten filmsnutt som viser frem noe av den frivillige innsatsen.

Kurs om smittevern for frivillige
Norsk Folkehjelp har laget digital informasjon og opplæring for frivillige mannskaper i forbindelse med smittevern og rutiner for bruk av personlig beskyttelsesutstyr ved kontakt med personer som er mistenkt smittet eller bekreftet smittet med koronavirus (covid-19). Du finner det her.

Norske Kvinners Sanitetsforening
Gjennom frivillige beredskapsgrupper i lokalmiljøet, bistår Sanitetskvinnene kommuner og nødetater. Flere omsorgsberedskapsgrupper har tatt kontakt med sin kommune og spurt hva de kan bidra med. De har deretter meldt ifra at de er klare til å hjelpe om og når behov oppstår. Molde Sanitetsforening var en av de første omsorgsberedskapsgruppene som var og er ute i oppdrag. De har laget lunsj til helsepersonell og Sivilforsvaret som jobber der testing og prøvetaking foregår. De frivillige tilbereder maten på sanitetshuset og bringer ut til de som er på jobb. Ønsker du å bli frivillig, kan du lese mer her.

Norske Kvinners Sanitetsforening har sammen med Helsedirektoratet, Røde Kors og Norsk Folkehjelp vært med på å lage nasjonale retningslinjer, for frivillige organisasjoner som bistår med utlevering av nødvendige husholdningsartikler for mennesker som ikke kan handle dette selv. Les retningslinjene her.

Facebook-grupper for lokale nabolag
På Facebook er det opprettet grupper for lokale nabolag, der man kan be om eller tilby hjelp. Kanskje kan du hjelpe noen med å handle, være en god samtalepartner eller tilby leksehjelp over nett? Mange vil trenge hjelp fremover. Vi står samlet i denne situasjonen, og hjelper hverandre. Se på Facebook om du finner en gruppe for ditt lokale nabolag. Bor du i Oslo, Bergen eller Trondheim kan du melde deg inn via link her.

Feministisk dugnad
Mange av oss bør tilbringe mer tid i hjemmet de neste ukene. Her finner du tips til hvordan tiden hjemme kan bli litt lettere og hvordan du kan bli med på dugnaden hjemmefra.


Vet du om hjelpetilbud eller -tiltak i forbindelse med koronaviruset? Send en epost til amalie@dam.no eller hege@dam.no, så legger vi det til i denne oversikten.

Her kan du lese mer om Stiftelsen Dams drift i den pågående situasjonen med koronaviruset.