Koronaepidemien: Slik holder du deg aktiv hjemme

Med mange stengte aktivitetestilbud er kreativiteten stor i mange organisasjoner for å aktivisere medlemmene sine. Her får du tips til hvordan du kan holde deg i aktivitet.

DAM Redaksjonen • 30 Mar. 2020

For mange er det en veldig annerledes hverdag nå, der faste aktivitetstilbud er borte. Her får du en oversikt over aktiviteter du kan gjøre hjemme. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Det er en krevende tid vi er inne i, og for veldig mange blir det lange dager hjemme. Faste aktivitetstilbud er stengt, og for mange er det vanskelig å vite hvordan man skal holde seg aktiv på egenhånd.

En rekke organisasjoner har i den forbindelse lagt ut tips til sine medlemmer. Under får du oversikt over en rekke forslag til å holde seg i aktivitet hjemme.

Vet du om et tips vi burde ha med i denne saken? Send epost til hege@dam.no, så legger vi det til i listen.

10 turting du kan gjøre nå
Den Norske Turistforeningen har samlet tips til hva du kan fylle dagene med. Les deres 10 tips til turting her.

Friluftstrim
DNT Oslo har fått støtte til prosjektet Fellesskap med friluftstrim, der trimgrupper møtes i parker i hovedstaden for å gjennomføre enkel styrketrening sammen. Men på grunn av de strenge smittevernrestriksjonene vinteren 2021 har de satt trimgruppene midlertidig på pause. Heldigvis finnes det øvelser man også kan gjøre på egenhånd, og i denne videoen får du tips til enkle øvelser, du kan gjøre enten ute eller hjemme:

Gratis treningsfilmer
Ønsker du inspirasjon til trening som kan gjøres hjemme? På nettsiden til Nasjonalforeningen for folkehelsen finner du åtte treningsfilmer, hver på 30 minutter. Filmene er gratis og tilgjengelig for alle.

Gåtrening hjemme
Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse har i samarbeid med forskerne ved NTNU og fysioterapeuter i Drammen kommune spilt inn to treningsfilmer basert på konseptet til «Sterk og stødig». Disse videoene kan brukes av eldre og pårørende hjemme og av helse- og omsorgspersonell på sykehjem. Det er laget to ulike videoer – en for dem som ikke bruker ganghjelpemidler og en for dem som har behov for ganghjelpemidler. Nasjonalt kompetansesenter for Aldring og helse har også andre tips til å holde seg i aktivitet hjemme på sine nettsider.

Kreative oppgaver
Making Sense Together er et nettbasert kunstprosjekt der alle kan delta. Her får du kreative oppgaver du kan løse alene eller sammen med andre. Du kan ta i bruk et hvilket som helst kunstuttrykk og sende det inn.

Trimprogram tilpasset seniorer
Når man nå opplever avlyste aktiviteter og sosiale samlinger, betyr det ikke at man bare kan sitte i sofaen. Kvam IL har i forbindelse med arbeidet med prosjektet Utta Hafælla laget et trimprogram kalt Innafor Hafælla, spesielt tilpasset for seniorer, som man kan bruke hjemme i sin egen stue.

For deg med parkinson
Situasjonen rundt koronaviruset gjør kanskje at dine faste treningstimer og aktiviteter er avlyst. Men for deg som har parkinson trenger du ikke gå ut for å prøve nyttige stemmeøvelser fra logoped, eller gjennomføre et parkinsontilpasset treningsprogram fra fysioterapeut. Alt kan du selv teste ut hjemme, uten bruk av spesielle hjelpemidler.

Bli med på videotrim i regi av LHL
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke har innført trim over nett, slik at du, selv om du er alene hjemme, kan være med på felles trim. Ta på deg treningstøy og bli med på felles trim med andre LHL-medlemmer rundt om i hele landet.

30 med bedre hjernehelse
Hjernerådet har laget en 30-dagers utfordring for bedre hjernehelse. Hver dag inneholder enkle og morsomme daglige oppgaver. I en tid hvor mange dager er like er det spesielt viktig med aktivitet og stimuli. Noen oppgaver inneholder sosial aktivitet. Her oppfordrer vi til å la hjernen bryne seg på å tenke ut kreative løsninger, slik at du overholder offentlige råd og smittevernstiltak. Til og med brettspill kan spilles via internett!

Hverdagstips
Dagene er krevende for svært mange av oss. Heldigvis er det ting du kan gjøre for å hjelpe deg selv og din familie gjennom unntakstilstanden. Blå Kors gir 10 tips for å holde tak i rutinene.

Gode mestringsstrategier
Når hverdagen plutselig blir snudd på hodet er det fort gjort å glemme rutinene vi vanligvis prøver å opprettholde.
Bipolarforeningen har samlet sine beste mestringsstrategier.

Hjemmetrening for unge kreftrammede
Sjukt Sprek er et treningstilbud for unge kreftrammede. Ved hjelp av deres Youtube-filmer kan du trene hjemme på stuegulvet, sammen med dyktige instruktører. Deres instruktører er spesialiserte i å trene kreftrammede, og legger ut en ny treningsvideo hver onsdag.

Sjekk ditt treningssenterMange treningssentre har lagt ut ulike treningsprogram for hjemmetrening. Flere har også direktesendte treningstimer, med instruktør, hver dag i perioden de holder stengt (mange av disse er gratis og åpne for alle). For å opprettholde gode treningsvaner kan du sjekke ditt treningssenter for å se hva de har av tilbud.

Viktig huskelapp. Illustrasjon: Nasjonalforeningen for folkehelsen

Det digitale konsertlokalet 
På bakgrunn av at kulturlivet er stengt som følge av koronaviruset har flere kulturaktører flyttet fysiske arrangementer over på internett. På Facebook kan du følge det digitale konsertlokalet Brakkesyke 2020. Her strømmes artister live daglig.

Spill brettspill
Hvis du spiller spill mens du og familien må være hjemme, kan det gi deg en sunnere hjerne når blir gammel. Folk som spilte mye brettspill da de var barn, var nemlig skarpere i hjernen da de var 70 år, viser en ny studie.

Tips til hjemmeaktiviteter for barn
På Facebook er det opprettet en gruppe for de som har barn i barnehage og småskolealder. Her deles det ulike hjemmeaktiviteter for barn.

Aktivitet og deltagelse for barn og unge med funksjonsnedsettelser
Alle ansatte og frivillige som arbeider med å tilrettelegge for aktivitet og deltakelse for barn, ungdom og voksne i offentlig og frivillig sektor opplever nå en krevende situasjon. Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser har derfor etablert en Facebook-gruppe hvor man kan dele erfaringer når temaet er aktivitet og deltakelse.

Aktivitet i hverdagen for en bedre alderdom
Når kommunenes tjenester ikke lenger er tilgjengelig, og mange demenssyke ikke lenger har et dagtilbud, blir det krevende dager både for dem og for pårørende. Aldring og helse har tips til ulike aktiviteter som kan bidra til økt fysisk aktivitet i en situasjon der de fleste av oss blir sittende mye mer inne enn vi vanligvis gjør. Her ligger det blant annet treningsvideoer, øvelseshefter og tips til hvordan du kan lære personer med demens å bruke videosamtaler.

Hold på rutinene! Illustrasjon: Rådet for psykisk helse