– Dette gir veldig mye inspirasjon

Nå håper vinnerne av Helseprisen å inspirere til mer «vinduslykke».

DAM Redaksjonen • 6 des. 2021
Stolte prisvinnere og -utdelere. F.v. ordfører i Oslo, Marianne Borgen, generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen, prosjektleder for #Vinduslykke, Frøydis Eggen, nestleder i Haugesund Røde Kors, Wenche Urdal og president i Norges Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll. Foto: Frivillighet Norge/CF Salicath

Helseprisen

  • Stiftelsen Dams årlige utmerkelse til et prosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon.
  • Organisasjonene kan selv nominere prosjekter, og en jury velger ut tre finalister.
  • Deretter avgjør en publikumsavstemming hvilket prosjekt som vinner.
  • #Vinduslykke i regi av Røde Kors er vinner av Helseprisen 2021.
  • Prisen består av et diplom og 50.000 kroner.

– Det som gir oss glede er jo den eldre dama som reiste seg opp og danset, og glemte hele rullatoren. Eller han som hadde pyntet seg med cowboyhatt og spurte etter Johnny Cash-låter. Da artisten responderte på det og vi så at tårene trillet på mannen, så gir det en god følelse, sier Paul Eggen, styreleder i Haugesund Røde Kors.

Sammen med prosjektleder Frøydis Eggen, nestleder i Haugesund Røde Kors, Wenche Urdal og president i Norges Røde Kors Thor Inge Sveinsvoll, var han søndag kveld i Oslo rådhus for å motta Helseprisen 2021.

Forventet ikke å vinne

Prisen gikk til prosjektet #Vinduslykke – et tiltak der Haugesund Røde Kors har arrangert godt over 200 kulturarrangementer utenfor sykehjem og institusjoner etter at Norge stengte ned. For prosjektleder Frøydis Eggen var det en seier å bare være i finalen.

– Jeg har tenkt hele tiden at vi har vunnet bare ved å bli en av finalistene. Da ble det laget en egen promoteringsfilm om prosjektet, der vi fikk spredd den gode ideen og hva vi har fått til i prosjektet. Jeg synes det var en stor seier i seg selv, sier hun, og legger til:

– Vi forventet ikke å vinne. Overhodet ikke.

Se video om #Vinduslykke her:

Gir inspirasjon

Men seier ble det, og det betyr mye – både for prosjektleder, styreleder og alle de frivillige i Haugesund Røde Kors.

– Det er en anerkjennelse av at det arbeidet vi gjør hver dag, hver uke, hver måned, hele året. Det er veldig fint å få den annerkjennelse av noen andre, som sier at det dere har gjort fortjener å få hele Norges helsepris, sier styreleder Paul Eggen, og legger til:

– Det gir inspirasjon til hele frivilligheten, de som stiller opp og gjør en forskjell for andre.

– Stas å motta pris

Vinduslykke har etter hvert spredd seg i hele organisasjonen, og en rekke lokallag har nå tatt i bruk metoden. Det synes president i Norges Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll er en viktig del av prosjektet.

– Det er utrolig stas for oss i Røde Kors å motta denne prisen. Jeg vil rose Haugesund Røde Kors for å ha utviklet en spennende idé som de har delt med hele organisasjonen. Gjennom pandemien har vi funnet gode ideer og løsninger på hvordan vi sammen kan bekjempe ensomhet, sier Sveinsvoll.

Privat vinduslykke

Når vi nå går en ny jul med restriksjoner i møte, håper Røde Kors prosjektet kan inspirere til flere vinduslykke-arrangementer – både små og store.

– I påsken kjøpte vi i Haugesund Røde Kors inn hundre gule blomster, som vi inviterte lokalbefolkningen til å komme og hente for å lage små private vinduslykker. Det ble veldig populært, og nå håper vi at folk har lyst til å gjøre noe liknende til jul, sier Paul Eggen, og utdyper:

– Det sitter mange mennesker alene hjemme og er ensomme, tenk så fint om naboer kan banke på terrassedøren med en blomst eller noen julekaker. Det er ofte ikke mer som skal til.