#Vinduslykke

Gir glede i hverdagen til ensomme eldre.

Vinduslykke-prosjektet har gitt mye glede til ensomme eldre under koronapandemien. Nå er prosjektet nominert til Helseprisen 2021. Foto: Haugesund Røde Kors

– Jeg tror det alltid er viktig å spre kultur. Jeg tror kultur gir noe til alle mennesker, både små og store, unge og gamle, sier prosjektleder Frøydis Eggen i Haugesund Røde Kors.

Frøydis Eggen

Prosjektet #Vinduslykke ble til etter at den ordinære besøkstjenesten til Røde Kors måtte stanse sin aktivitet under pandemien. Ideen er at man kan arrangere ulike typer kulturarrangementer og aktiviteter utenfor vinduene til beboere på sykehjem eller institusjoner.

Dermed er både smittevern og avstand ivaretatt og beboerne kan få et sårt tiltrengt pusterom i hverdagen.

– Målet er å spre glede til de som ikke får så mye besøk inne på institusjonene våre nå. Det er veldig mye ensomhet blant dem, sier Eggen.

Kan vinne Helseprisen 2021

Nå er #Vinduslykke en av tre finalister til å vinne Helseprisen 2021. Helseprisen er Stiftelsen Dams årlige utmerkelse, som deles ut i Oslo rådhus søndag 5. desember.

Se video om Vinduslykke her:

Fine øyeblikk

Artist Unni Hilt kom raskt med i prosjektet, og hun har holdt flere konserter rundt om på de syk sykehjemmene og tre omsorgsboligene som er med i prosjektet.

– Det som var så fantastisk med å få være med på det prosjektet, var at vi kunne holde konserter selv om hele landet var stengt ned. Det var det som lå i begrepet Vinduslykke, sier hun.

Artist Unni Hilt har holdt konserter utenfor vinduene til beboere på sykehjem og omsorgsboliger i Haugesund under pandemien.

Siden desember 2020 har Haugesund Røde Kors hatt over 250 små eller større arrangementer og aktiviteter. Det har bidratt med mye glede for beboerne som ofte er ensomme.

– De har gjerne mistet mange av sine kjære, og så blir de så syke at de ikke kan bo hjemme. Så det er jo mye tap. Hvis vi kan gi dem fine øyeblikk, så betyr det veldig mye, sier Eggen.


Søknadssammendrag

Vinduslykke er et tiltak for å spre glede for eldre på sykehjem, i denne tiden hvor de ikke kan ta imot så mye besøk. Røde Kors sin vanlige besøkstjeneste i Haugesund er på pause under pandemien. Som alternativ har vi skapt Vinduslykke med underholdning på utsiden av vinduet, til glede for de som er på innsiden.

Prosjektet er knyttet til 4 sykehjem i Haugesund kommune (Udland, Haraldsvang, Bjørgene og Vardafjell) og 3 sykehjem i Tysvær kommune (Nedstrandtunet, Aksdaltunet og Tysværtunet).

Målet er å få til ukentlig aktivitet – Vinduslykke – ved hvert av sykehjemmene.

Vinduslykke er underholdning av artister, besøk fra barnehager, skoleklasser, kor, korps, hundeshow, teatergrupper og andre aktiviteter fantasien slipper fram. Gjennomføringen tilpasses været, brukerne, sykehjemmet og de som utfører oppdraget. Dette koordineres av frivillige og ansatte ved Haugesund Røde Kors. Pårørende og frivillige oppmuntres til å dele opplevelsen sammen med beboerne.

Arrangementene vil være tilpasset primærmålgruppen som er de eldre, og målet er å skape helsefremmende aktivitet gjennom vinduet med fokus på bevegelse, sang og glede.

Et mål er at sykehjemsbeboerne får dele opplevelser sammen med sine kjære, og kunne finne tilbake til smilet og latteren. Frivilligheten er sårbar nå, og dette tiltaket vil være med å styrke motivasjonen til den enkelte. Vi ser at sykehjemsbeboerne og de frivillige savner hverandre. Vinduslykke har allerede gitt rørende øyeblikk når de møtes gjennom vinduet.

Med denne støtten får vi mulighet til å videreutvikle prosjektet ved å engasjere mange bidragsytere og sammen med disse vil vi gi beboerne kulturinnslag av god kvalitet. Honorar til bidragsytere er også svært positivt, i en tid med lite arrangementer og inntekter i kulturlivet.

Tidsplan 2021:
Jan: Planlegge vårsemester, booke, koordinere ukentlig arr
Feb–juni: Gjennomføre arr utenfor institusjonene. Mål: 126 arr.
Juli–aug: Ferie, planlegge høstsemester.
Sept–des: Gjennomføre. Mål: 105 arr.
Des: Avslutte, rapportskriving.

Prosjektleder

Frøydis Eggen

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
#vinduslykke
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
Kr 300.000
Startdato
12.02.2021