Hjelpetiltak i julen 2021

Her finner du oversikt over ulike tilbud og tiltak i regi av helsefrivilligheten julen 2021.

DAM Redaksjonen • 22 des. 2021
Også julen 2021 preges av Covid og strenge smitteverntiltak. I den forbindelse har Stiftelsen Dam laget en oversikt over ulike hjelpetiltak og aktiviteter i regi av frivillige organisasjoner. Illustrasjonsfoto: Adobe stock

Denne listen oppdateres fortløpende! Vet du om hjelpetiltak eller aktiviteter i ditt nærmiljø i forbindelse med julen 2021? Send en epost til kommunikasjonssjef Hege Bjørnsdatter Braaten, så legger vi det til i listen!

Frivillige organisasjoner har lang tradisjon for å bidra til en god julefeiring for mange sårbare og utsatte grupper. Også julen 2021 blir preget av pandemi og strenge smitteverntiltak, som er krevende for mange.

Her får du en oversikt over ulike hjelpetiltak og -tilbud som holder åpent i julen.

Trenger du akutt helsehjelp?

Har du akutte behov for helsehjelp ring 113. Dersom du opplever et problem du trenger rask hjelp med, ring 116 117. Da kommer du til nærmeste legevakt.

Hjelpetelefoner og -chat

Psykisk helsehjelp
Rådet for psykisk helse har laget en oversikt over ulike steder du kan få helsehjelp. På denne siden finner du en oversikt over ulike hjelpetelefoner og -nettsider.

Mental Helse Ungdoms chat «En som lytter»
«En som lytter» er en chat for ungdom og unge voksne i alderen 18-35 år, og er drevet av frivillige. Du er anonym når du snakker og de som sitter i andre enden har taushetsplikt. Hos «En som lytter» kan du få snakke med et medmenneske, en som lytter til det du har på hjertet. Mange kjenner på ensomhet og mørke tanker i juletiden, og chatten er et sted du kan ta kontakt og ha en samtale om det du trenger å snakke om. Ingen sak er for liten eller for stor. For å chatte går du inn på www.mentalhelseungdom.no. Trykk på chat-ikonet for å starte en samtale.

Chatten holder åpent på følgende tidspunkt:

 • 23. desember: kl 18.00 – 21.00
 • 24. desember: kl 13.00 – 16.00
 • 25. desember: kl 18.00 – 21.00
 • 26. desember: kl 18.00 – 21.00
 • 30. desember: kl 18.00 – 21.00
 • 31. desember: kl 13.00 – 16.00
 • 1. januar: kl 18.00 – 21.00

Mental Helse
Mental Helse har flere hjelpetjenester som er åpne i julen. Under finner du en oversikt:

 • Hjelpetelefonen er en gratis og anonym døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Telefonnummer 116123. Telefon er åpen hele døgnet, alle dager, året rundt.
 • sidetmedord.no er et gratis og anonymt nettilbud til alle som foretrekker å skrive om det som er vanskelig i livet. Du kan skrive en melding eller chat med ansatte, eller komme i kontakt med andre som er i samme situasjon som deg selv gjennom tjenestens forum og vennetjeneste. Du kan skrive inn til sidetmedord.no hele døgnet, og får svar innen 24 timer.
 • Foreldresupport er en gratis og anonym døgnåpen (alle dager, hele året) telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner med barn under 18 år, som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. Telefonnummer 116123 (tast 2). 
 • Studenttelefonen og chat er et gratis og anonymt lavterskeltilbud for alle studenter og elever som trenger noen å dele tanker med. Telefonnummer 116123 (tast 3). Tjenesten har åpent hver dag fra kl 17-07 (også helger og høytider).

Kirken SOS
Kirkens SOS har døgnåpent og betjener telefon og chat fra hjemmekontorer i hele landet. Deres telefonnummer er 22 40 00 40. Det viktigste Kirkens SOS kan tilby er et lyttende medmenneske, som gir støtte og trøst i møte med den smerten som formidles. På deres nettside finner du også en melding og chat-tjeneste.

Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS)
Julen kan være en utfordrende tid for personer som har et anstrengt forhold til kropp, mat og følelser, og for de som står dem nær. ROS har vanlige åpningstider på chat, telefon og digitale samtaler frem til og med lille julaften. Du kan kontakte ROS på chat på www.nettros.no. Chatten holder også åpnet gjennom hele romjulen, med følgende åpningstider: 

 • Julaften: Stengt
 • Alle dager i romjulen: kl 10.00 – 14.00
 • Nyttårsaften: kl 10.00 – 12.00 

Ivaretas pårørendetelefon 
Pårørendetelefonen 800 40 567 er et anonymt lavterskeltilbud til deg som er berørt av andres rusproblemer. Julen kan være en vanskelig tid for mange som er pårørende til mennesker som sliter med rus. Hos Pårørendetelefonen får du snakke med noen som selv har erfaring som pårørende. Du kan lese mer om tilbudet her.

Åpningstider: 

 • 20. desember til 7. januar: kl 09.00 – 15.00 (også helger og helligdager)  

Snakk om psyken
Det krever mot til å ta kontakt. Men det er utrolig viktig at du ikke bærer på vonde ting alene. Alle mennesker har behov for å bli hørt og trodd. Hos SnakkOmPsyken er du trygg og helt anonym. Deres chat-tjeneste blir betjent av utdannet fagpersonell, og holder åpent mandag 27. desember til torsdag 30. desember klokken 15-21.

Mobbing
SnakkOmMobbing.no kan barn og unge som er berørt av mobbing chatte med en trygg fagperson. Tjenesten er et tilbud fra Blå Kors, er hundre prosent anonym, og en velger selv hvor mye en vil dele og når en vil avslutte chatten. Tjenesten er gratis. Snakk om mobbing holder åpent mandag 27. desember til torsdag 30. desember klokken 15-21.

Spillavhengighet
Spillavhengighet Norge holder åpent flere dager i løpet av julen på sin hjelpetelefon. Du når dem på telefon 477 00 200. Her finner du åpningstidene:

 • 28. desember: kl 11.00 – 14.00
 • 29. desember: kl 11.00 – 14.00
 • 30. desember: kl 11.00 – 14.00

Spillavhengighet Norge har også nasjonale digitale gruppemøter. De nasjonale digitale gruppemøtene har møter for spilleavhengige og pårørende tirsdag 28. desember klokken 19.00 – 21.00 og onsdag 29. desember klokken 18.00 – 20.00, For å delta på digitalt gruppemøte tar du kontakt her for påmelding. Du kan når som helst ta kontakt med Spillavhengighet Norge – også på helligdagene – på epost kontakt@spillavhengighet.no. Epost besvares også utenfor telefonens åpningstid. Det deles ut Gambanfilter daglig.

BARsnakk
BARsnakk er et tilbud i regi av Barn av rusmisbrukere (BAR) til barn og unge med foreldre, eller andre nær seg, som har eller har hatt et rusproblem. Tilbudet er gratis og du kan være anonym om du ønsker det. Åpningstider i julen er som følger:

 • 23. desember: kl 14.00 – 22.00
 • 24. desember: 12.00 – 15.00
 • 25. desember: kl 14.00 – 22.00
 • 26. desember: kl 14.00 – 22.00
 • 27. desember: kl 14.00 – 22.00
 • 28. desember: kl 14.00 – 22.00
 • 29. desember: kl 14.00 – 22.00
 • 30. desember: kl 14.00 – 22.00
 • 31. desember: 12.00 – 14.00
 • 1. januar kl 14.00 – 22.00

BARsnakk har også åpnet en sms-løsning som besvares innen 48 timer. Mer informasjon om dette finner du på www.barsnakk.no.

Pårørendelinjen
Pårørendelinjen er et tilbud til alle pårørende, uavhengig av diagnose, og for alle aldersgrupper, også barn. Den er åpen alle dager, også på helligdager i jula. Pårørendelinjen driftes av Pårørendesenteret, som også har egne nettsider og chat. Hjelpetelefonen har nummer 90904848.

A-larm
A-larm er en landsdekkende bruker og pårørendeorganisasjon innen rusfeltet. De har flere åpne lavterskeltilbud gjennom hele julen. Ta kontakt med din region eller sjekk ut din regions Facebook side for informasjon. Tilbudene er gratis for brukere og pårørende. Les mer her.

For Fangers Pårørende
Organisasjonen For Fangers Pårørende har en chat, som er åpen på følgende tidspunkter i jula:

 • 22. desmeber: kl 09.00 – 16.00
 • 28. desember: kl 09.00 – 16.00
 • 29. desember: kl 09.00 – 16.00

Demenslinjen – råd fra fagfolk om demens
Demenslinjen er åpen mandag til onsdag i romjulen klokken 09.00-15.00 (ellers hver hverdag klokken 09.00-15.00). På Demenslinjen treffer du spesialsykepleiere som kan svare deg. Ring 23 12 00 40 eller send epost til demenslinjen@nasjonalforeningen.no.

Goodify
Enten du har behov for hjelp, eller kan tilby hjelp, så kan Goodify være noe for deg. Goodify er en app der alle kan registrere seg helt gratis og enten tilby eller ønske seg hjelp, det kan være alt fra små praktiske tjenester og ting, til noen å tilbringe tid sammen med. Les mer om Goodify her.

Diabetesforbundet
Diabetesforbundet har lokale og regionale likepersoner som kan være en god samtalepartner. Oversikt finner du her. Diabetesforbundet har også lansert nettkurs både for personer som har diabetes og for pårørende som vil lære mer om sykdommen og hvordan man best kan leve med den.

Kreftforeningen

Kreftforeningens rådgivningstjeneste er bemannet i romjulen. Her kan du få råd om kreft, dine rettigheter og muligheter.

Åpningstider:

 • 27. desember: kl 10.00–14.00
 • 28. desember: kl 10.00–14.00
 • 29. desember: kl 10.00–14.00
 • 30. desember: kl 10.00–14.00

For mange er julen den beste og hyggeligste høytiden som finnes. For andre er den en ekstra tung tid. Da er det spesielt viktig å hjelpe til. Selv om koronaviruset begrenser hvem vi kan besøke, kan vi likevel være der for hverandre. Kreftforeningen har laget «La meg hjelpe deg»-gavekort som kan sendes på epost eller lastes ned fra din datamaskin. De har også laget Tips og råd til deg som må holde deg hjemme.

Slagtelefonen
Norsk forening for slagrammede holder Slagtelefonen åpen hverdager mellom klokken 09 og 16. Telefonnummeret er 941 72 388. Du finner mer informasjon her.

Kors på Halsen
Gratis, trygt og anonymt for deg opp til 18 år. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Du kan fortelle om alt, både de gode tingene og det du synes er vondt og vanskelig. For livet blir faktisk litt lettere når du har noen å snakke med. Du kan også snakke med andre på din egen alder på forumet

Chat og telefon 800 333 21 er åpent alle dager i julen og nyttårsaften kl 16.00 – 22.00. Kors på Halsen svarer også på alle mail innen 2-3 dager. Kors På Halsen – Hjem (rodekors.no).

Tinnitustelefonen
Tinnitustelefonen er en gratis tjeneste for deg som er plaget med tinnitus. Her møter du dyktige audiopedagoger som gir deg veiledning om mestring og muligheter for bedring. Samtalen er gratis. Telefon 32 33 65 32. Linjen er åpen alle hverdager mellom klokken 09 og 11.

Aktiviteter og opplevelser

Sammen i desember
Prosjektet Skravlekopp har tatt initiativ til Sammen i desember, som er et lavterskeltilbud alle som ønsker kan delta på – enten man har behov for å snakke med noen, eller man ønsker å bidra til at andre er mindre ensomme.

I hele desember kan man være med på Sammen i desember, der man arrangerer egne skravletreff. På nettsiden til Sammen i desember finner du oversikt over lokale arrangementer, og du kan også registrere dine egne. Skravletreffene gjennomføres både som digitale og fysiske møter.

Juleopplevelser til 15.000 barn og unge
Røde Kors’ frivillige gir i år juleopplevelser i ulike former til mer enn 15.000 barn som vokser opp i familier med dårlig råd. Nærmere tusen frivillige deltar i ulike aktiviteter over hele landet. Fra nord til sør arrangerer frivillige i Røde Kors alt fra kanefart og pepperkakebaking til julemiddag og julefest for ungdommer og familie.

Flere steder i landet arrangerer Røde Kors også feiring på selve julaften, blant annet på MARTE nettverkssenter i Oslo. Her blir det julemiddag og julefeiring for om lag 80 personer – helt gratis. Det blir en trygg julefeiring i tråd med smittevernreglene, med parallelle middagsfeiringer i ulike etasjer. I tillegg kjøres julegaver hjem til om lag 100 personer som dessverre ikke får plass på årets julefeiring.

Flere Fellesverk i storbyene planlegger for julehygge i ukene opp mot jul, hvor de har færre deltakere per kveld, men med mat og aktiviteter over flere kvelder så flest mulig ungdom får deltatt. Ta kontakt med lokalforeningen nær deg for å høre hva vi har av tilbud til deg via Facebook eller Røde Kors sin nettside.

Juleaktiviteter for eldre gjennom besøkstjenesten
Røde Kors gir eldre en ekstra oppmerksomhet gjennom sine tiltak med blomster, julesang, besøksvenn, julekonserter, julemiddager og opplevelser for eldre som er hjemmeboende og på institusjoner.

Vil du ha en besøksvenn eller vet om en som kunne trengt en besøksvenn? Ta kontakt med lokalforeningen til Røde Kors nær deg.

Juleaktiviteter for innsatte i fengsel og deres familie
Røde Kors arrangerer julefeiring i flere fengsler med gaver til innsatte og deres barn. Under adventstiden har det blitt arrangert ulike aktiviteter som yoga, trening, felles lunsj/middag m.m.

Juleaktiviteter og julefeiring for flyktninger i Norge
Røde Kors arrangerer juleverksted, opplevelser som skikurs, matlaging, åpen gård og juletrefest for flyktningfamilier som oppholder seg i Norge. Frivillige Besøksvenner og Vennefamilie sørger for en hyggelig opplevelse av advent, jul og romjul for barn, ungdom, familier og ensomme flyktninger i hele Norge.

Kjenner du noen som er i isolasjon eller som sitter alene i julen?
Da anbefaler vi å følge oppfordring fra Røde Kors i Haugesund, som vant Helseprisen for prosjektet #Vinduslykke:

Informasjon og kunnskap

Spiseforstyrrelser
Rådgivning om spiseforstyrrelser har en podcast, som heter Uforstyrra. Her er det en egen episode om jula og dilemmaer knyttet til jul. I episoden møter vi Elin og Stian som begge har egenerfaring med spiseforstyrrelser, og som i dag jobber som rådgivere i ROS. Her finner du mange fine refleksjoner til hjelp både for deg som har en spiseforstyrrelse, og deg som er pårørende. Episoden finner du her eller i din foretrukne podcast-app.

Angst
Julen er høytid for sterke følelser, ensomhet og sosial sammenligning. Hvordan kan vi møte disse følelsene på en konstruktiv måte, og hvorfor dukker de opp akkurat i julen? Podcasten Noia har en egen episode om høytid og angst. Episoden finner du her eller i din foretrukne podcast-app.

Vet du om hjelpetiltak eller aktiviteter i ditt nærmiljø i forbindelse med julen 2020? Send en epost til kommunikasjonssjef Hege Bjørnsdatter Braaten, så legger vi det til i listen!