Styret overrasket prosjekt med midler

Høyere utdanning for utviklingshemmede får videre støtte.

DAM Redaksjonen • 13 Jun. 2023

Styret i Stiftelsen Dam er samlet tirsdag 13. juni for blant annet å vedta tildelingen til Utvikling. Like etter at vedtaket var fattet overrasket styret et av prosjektene som får støtte. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Fredag 15. juni tildeler Stiftelsen Dam 100 millioner kroner til 72 ulike prosjekter i regi av helsefrivilligheten. Et av prosjektene som får støtte er fase to av «Høyere utdanning for utviklingshemmede» gjennom Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

Ble overrasket av styret

Det ble klart da styret i Dam behandlet saken tirsdag morgen. Like etter at vedtaket var klart ble de to prosjektlederene Anna Chalachanová og Inger Marie Lid overrasket med nyhetene i et teamsmøte med stiftelsens styre.

– Nå ble jeg ble veldig rørt, sa Anna Chalachonvá, og legger til:

– Det sitter ni personer der ute som venter på epost fra oss om de får fortsette eller ikke, så dette er nesten for mye å ta innover seg. Det betyr veldig mye at vi nå kan ønske dem velkommen som studenter videre.  

Fakta

  • Torsdag 15. juni fordeles 100 millioner kroner til 72 ulike prosjekter gjennom programmet Utvikling.
  • I forkant av offentliggjøringen overrasker styret og sekretariatet i Dam noen prosjekter som får støtte.
  • Tirsdag 13. juni overrasket styret prosjektet «Høyere utdanning for utviklingshemmede» i regi av Norsk Forbund for Utviklingshemmede, som får 1,5 millioner kroner over tre år.

Unik utdannelse

Dam støttet også første fase av prosjektet, der studentene hadde studiestart høsten 2022. I ett år har ti studenter på VID Vitenskapelige Høyskole i Stavanger og Oslo fått muligheten til å studere to ulike emner på til sammen 30 studiepoeng.

Nå skal to nye emner utvikles, og studentene kan se fram mot ny studiestart høsten 2023. VID er en privat, vitenskapelig høgskole med over 6.000 studenter. Skolen er den eneste som tilbyr høyere utdanning for mennesker med utviklingshemming.

– Dette er studenter som ikke har blitt tatt på alvor som lærende personer tidligere. Det er godt nivå på det de har levert, men også veldig originale perspektiv som akademia trenger. Det er viktig å kunne arbeide videre med å få denne studentgruppen inn i akademia på en forutsigbar måte.  

Styret i Stiftelsen Dam fikk gleden av å overraske prosjektlederne. Bak f.v. Karsten Aak (Norges Blindeforbund), Malin Stensønæs (Norske Kvinners Sanitetsforening), Britt Inger Skaanes (Norges Parkinsonforbund), Lilly Ann Elvestad (FFO), Magne Wang Fredriksen (MS-forbundet). Foran f.v. generalsekretær i Dam, Hans Christian Lillehagen og Tom Tvedt (NFU). Med på skjerm er Helene Strøm-Rasmussen (NFU) og prosjektlederne Anna Chalachonvá og Inger Marie Lid. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

– Et offentlig ansvar

Forbundsleder i NFU og styremedlem i Stiftelsen Dam*, Tom Tvedt, er glad for at prosjektet får videre støtte, men er klar på at dette bør være et offentlig ansvar.

– Vi er glade for at Dam gjør det mulig at flere studenter kan få tilbud om høyere utdanning. Men det er ingen tvil om at dette er et offentlig ansvar, og det burde være et tilbud til alle som ønsker å ta utdanning, sier han.

– Dette prosjektet handler om reell inkludering og menneskeverd, der også personer med utviklingshemming får muligheten til å ta høyere utdanning. Det er på tide at et slikt tilbud finnes i Norge, hvor studentene kan kvalifisere seg for deltakelse i arbeidslivet. Det er viktig for oss i Dam å bidra til en endring for denne gruppa, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.