Dam innfører begrensninger i antall forskningssøknader

Bli med på informasjonsmøte om endringen.

På grunn av eksplosiv vekst i antall søknader og svært lav innvilgelsesandel i programmet Forskning, har styret i Stiftelsen Dam vedtatt å innføre begrensninger i hvor mange søknader hver organisasjon kan sende i programmet. Begrensningen innføres fra og med utlysningen for 2026 og skal evalueres våren 2026, i god tid før utlysningen for 2027.  

Begrensningene vil føre til økt sannsynlighet for innvilgelse og til at flere organisasjoner vil få midler til forskning.  

Det inviteres til et digitalt informasjonsmøte mandag 7. april klokken 13.

Bakgrunn 

Søknadsmengden i Forskning har hatt en eksplosiv vekst de siste årene. Det skaper tre store utfordringer:

  1. Svært lav innvilgelsesprosent. 9 av 10 søknader avslås som tilsier en innvilgelse på rundt 10 prosent.
  2. Økte kostnader forbundet med søknadsbehandling og mindre til utdeling.
  3. De små organisasjonene straffes. Lave innvilgelsesandeler favoriserer organisasjoner som har ressurser til å sende mange søknader.

Problemet med stor søknadsmengede og lav innvilgelsesprosent har lenge vært et tema i stiftelsen. Allerede i 2020 inviterte stiftelsen til en innspillsrunde om utfordringene. Da fikk vi 270 søknader, og mente at det var for mange. Ved siste søknadsfrist fikk vi 416 søknader. Siden 2022 har søknadsmengden økt med 45 prosent

De organisasjonene som står for flest søknader sender i overkant av 50 søknader i én enkelt utlysning, og søker alene om mer penger enn de 150 millionene som er tilgjengelig for tildeling. Det vil si at dersom en av disse var den eneste organisasjonen som søkte om midler, ville vi likevel måttet avslå noen søknader.

Det har vært en eksplosiv vekst i antall forskningssøknader til Dam. Siden 2022 har det vært en økning på 45 prosent.

Ikke bærekraftig

At noen sender så mange søknader er helt naturlig, for den beste måten å øke sjansen for å få midler på, er nettopp å sende mange søknader. Paradokset er at dersom alle gjør det, vil alle tape på det.  

Resultatet er at organisasjonene bruker enormt mye tid på søknader som avslås. Bare de siste fem årene har våre søkere brukt 88 årsverk på søknader som får avslag.   

Dagens modell er ikke bærekraftig.  

Organisasjonene virker gjennomgående å være enige i dette, og under den nevnte innspillsrunden blant medlemsorganisasjonene i 2020, svarte 73 prosent at de var positive til en begrensning i antall søknader per organisasjon.  

Andre finansiører har tatt grep 

Problemet med for mange søknader og lave innvilgelsesandeler gjelder de fleste som finansierer forskning. Norges forskningsråd tok nylig drastiske grep for å få søknadsmengden ned. De har en uttalt målsetning om å øke innvilgelsesandelen i sitt FRIPRO-program opp til 25 prosent. Det innebærer å kutte søknadsmengden med to tredjedeler, fra rundt 1.500 søknader til rundt 500. 

For å få til dette har de innført to inngripende tiltak: 

  1. Karantene. Søkere som får under visse scorer på søknaden sin kan få ett eller to års utestengelse. Karaktergrensen for ett års utestengelse er ikke spesielt lav (5,5 av en maksscore på 7). Det store flertallet av søkere vil dermed ende med å få karantene.  
  1. Prosjektlederbegrensning. Det er kun mulig å være prosjektleder for ett prosjekt av gangen. Det innebærer også at det ikke er mulig å søke nye midler mens man er prosjektleder for et pågående prosjekt. 

Stiftelsen Dams modell 

Stiftelsen Dam mener det er mulig å løse utfordringen uten å ta så drastiske grep som Forskningsrådet. Modellen som nå er vedtatt består av tre deler: 

  1. Grunnantall: Alle søkerorganisasjoner får anledning til å sende to søknader
  1. Tilleggsantall: I tillegg får organisasjonene sende det antallet søknader som de i gjennomsnitt har fått videre fra runde en til runde to1 de siste tre årene. 
  1. Maksantall: Ingen organisasjoner får sende mer enn 20 søknader. 

Som eksempel vil en organisasjon som i snitt har fått med seg 5 søknader videre til runde to, kunne sende 7 søknader: Grunnantallet (2) + tilleggsantallet (5). Maksantallet slår ikke inn fordi 7 er under taket på 20 søknader. 

I tillegg til dette er det vedtatt at det kun skal være mulig å være prosjektleder for en søknad per utlysning.  

Det understrekes at det nøyaktige antallet som hver organisasjon kan sende i 2026 ikke er klart. 

Antallet vil avhenge av hvilke søknader som går videre til runde to i april 2025. En midlertidig oversikt over antallet søknader som hver organisasjon kan sende, vil bli delt i løpet av april, og vil bli lagt frem 22. september. 

Konsekvenser av modellen 

Nøyaktige konsekvenser av den nye modellen er usikre, men basert på sekretariatets analyser antas følgende utslag: 

  1. Innvilgelsesandelen dobles. Vi forventer en innvilgelsesandel på rundt 20 prosent, opp fra rundt 10 prosent.  
  1. Rundt 40 prosent færre søknader. Vi forventer å få rundt 250 søknader, mot 416 i år. 
  1. Flere organisasjoner vil få støtte. I 2024 fikk 27 ulike organisasjoner midler til forskning. Med den nye modellen anslås det at 35 organisasjoner vil få støtte.  
  1. Få endringer i antallet innvilgelser per organisasjon. Selv om det blir flere organisasjoner som får tildelinger, vil de færreste oppleve å få mindre. Anslagsvis 91 prosent av de 114 organisasjonene som har sendt søknader de siste tre årene, vil ikke oppleve noen vesentlig endring i antallet innvilgelser. 
  1. De fleste organisasjonene vil kunne sende like mange søknader som i tidligere. 78 prosent av de 114 organisasjonene som har sendt søknader de siste tre årene, vil kunne sende like mange søknader som tidligere.  

Evaluering og justering 

En fordel med den foreslåtte modellen, er at den enkelt kan justeres, dersom den skulle bli for streng eller at utslagene skulle bli uheldige. Modellen innføres i forbindelse med utlysningen for 2026 og skal evalueres og justeres i styremøtet i mars 2026, slik at justeringer kan gjøres i forbindelse med at utlysningen for 2027 skal vedtas i juni 2026.  

I forbindelse med dette evalueringsarbeidet vil vi invitere alle søkerorganisasjoner til en ny innspillrunde.  

Informasjonsmøte 

Stiftelsen Dam inviterer med dette til et eget nettmøte om den nye modellen mandag 7. april klokken 13. Der vil det bli anledning til å stille spørsmål.