– Vi skal dele ut midler som virker
Her får du Dampulsen 2025.
DAM Redaksjonen • 7 mai. 2025

– Helsefrivilligheten i Norge gjør en enorm innsats. Med denne rapporten viser vi hvordan – og hvorfor det betyr så mye, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.
Onsdag 7. mai 2025 har Stiftelsen Dam årsmøte, og i den forbindelse lanseres rapporten «Dampulsen» for syvende gang. Dette er en analyse av bevilgningene i Dam, sett opp mot blant annet sykdomsbyrde og bærekraft.
Kort oppsumert viser tallene for 2024 følgende:
- Stiftelsen Dam gir mest penger til prosjekter til helseområde «psykisk helse».
- Dam støtter i stor grad prosjekter som handler om god livskvalitet og håndtering av sykdommer/tilstander.
- Prosjektene vi støtter bidrar til å oppfylle FNs bærekraftsmål om «God helse og livskvalitet» og «Mindre ulikhet».
– Helsefrivilligheten treffer ofte de menneskene og behovene som faller mellom stolene. Det er viktig å synliggjøre denne innsatsen, sier Lillehagen.
Gir der det virker
Han understreker at Dampulsen gir viktig innsikt i hva som rører seg i helsefrivilligheten. Fordi Dam har åpne utlysninger, er det organisasjonenes behov som er styrende for hva stiftelsen støtter.
Samtidig har Dam i mange år jobbet med å kvalitetssikre prosessene, slik at søkerne skal være trygge på at pengene går ditt behovene er størst.
– Stiftelsen Dam skal ikke bare dele ut midler – vi skal dele ut midler som virker. Derfor deler vi innsikt om forskning, data og åpenhet, sier Lillehagen.
Variasjon over tid
Fagrådgiver i Stiftelsen Dam, Sigrid Hegna Ingvaldsen, er forfatteren bak rapporten Dampulsen 2025. Hun viser til at tallene i rapporten måles opp mot sykdomsbyrden i Norge, og dermed kan si noe om hvordan Dams midler bidrar på samfunnsnivå.
– I rapporten sammenligner vi Dams bidrag med sykdomsbyrden i Norge, og forskningsfinansiering innen helse-feltet hos andre nasjonale og internasjonale finansiører. Hensikten er å se hvordan stiftelsen bidrar til å redusere ulike helseutfordringer i Norge, sier hun.
Mens det de siste årene har vært helseområdet «psykisk helse» som har fått mest midler, har stiftelsen over tid gitt mest til somatisk helse, etterfulgt av tiltak for funksjonshemmede.
Sosial bærekraft
I 2024 har Stiftelsen Dam jobbet med å lage et rammeverk for kartlegging av sosial bærekraft i helsefrivilligheten. 7. mai lanserer stiftelsen en egen rapport, basert på en rekke innspill fra forskere, organisasjoner, politikere og andre med god kjennskap til sosial bærekraft.
Kartleggingen skal munne ut i en sosial bærekraft-monitor, som fra 2026 blir en del av Dampulsen.
– Dette er et veldig spennende arbeid, som vi mener vil dokumentere det viktige arbeidet som gjøres i organisasjonene på en helt ny måte. Nå håper vi mange tar i bruk dette verktøyet, sier Lillehagen.
Her kan du se høydepunktene fra Dampulsen 2025



