Kjønnskreative barn i kjønnskreative omg
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det å leve i et hjem og i en familie som anerkjenner barns måte å uttrykke kjønn på har positiv effekt på deres psykiske og fysiske helse. Mange familier FRI er i kontakt med uttrykker ønske om å møte andre familier i samme situasjon.
Målsetting for prosjektet
Skape trygg møteplass for barn som bryter med normer for kjønn og deres familier. Målet er å skape trygghet og stolthet i egen identitet
Målgruppe
Familier med kjønnskreative barn og barn som bryter med normer for kjønn
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
90
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
FRI har mange aktive foreldre som er organisert i vårt Familienettverk. Sammen med rådgiver på kjønnsmangfold i FRI, sentralstyret og andre frivillige vil disse danne en prosjektgruppe som skal utarbeide en plan for selve samlingene, rekruttere familier og komme med forslag til hva som kan gjøres i etterkant av samlingene for å spre den kunnskapen som blir generert til flest mulige aktuelle aktører. Dette er et omfattende prosjekt som krever mye organisering og derfor ser vi det som nødvendig å frikjøpe ressurser som kan koordinere arbeidet til prosjektgruppen og stå for den formelle organiseringen. Vår ungdomsorganisasjon har i flere år arrangert sommerleir for kjønnskreative ungdommer i alderen 15-30. Vi vil samarbeide med dem og dra veksler på deres erfaringer når vi utarbeider dette treffet. Det er også ønskelig at noen av de eldre ungdommene i Skeiv Ungdom deltar på leiren både som frivillige og ledere av aktiviteter for barna.
Fremdriftsplan for prosjektet
2017 – Juli: Nedsette en mer formell arbeidsgruppe, sette dato og finne et egnet sted. – August- oktober: Utarbeidelse av program for samlingen. – November-desember: Invitere innledere, foredragsholdere. Påmeldinger. 2018 – Mars-april: Bestille reiser. Rekruttere frivillige og organisere praktiske oppgaver. – August: Avholde samling – September-oktober: Oppsummere evalueringer. – November: Evaluere og rapportere på prosjekt.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsettingen var å gjennomføre familieleir for kjønnskreative barn og deres familier. FRI har jobbet spesifikt med transpersoner siden 2006. Da var det fleste voksne transfolk som var organisert i vår organisasjon, men de senere årene har vi sett stadig fler barn og unge som kommer ut, både som trans og/eller seksuelle minoriteter. Dette gjør at behovet for nettverk for foreldre, foresatte og familier med barn som bryter normen for kjønn og seksualitet er økende. De senere årene har Familienettverket FRI arrangert flere treff årlig for familier med kjønnskreative barn og familier med skeive barn generelt, og vårt nettverk av er i stadig vekst.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi avholdt samlingen 9.8.18-12.08.18. Det var færre deltakere enn vi hadde budsjettert med i søknaden.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
37
Prosjektgjennomføring/Metode
For å rekruttere deltagere brukte vi vårt eget nettverk, Facebook og gjennom Skeiv Ungdom sitt nettverk, på Helsestasjonen for kjønn og seksualitet sine sider og via Rosa Kompetanse sine foredrag. Utviklingen av programmet gjorde vi i samarbeid med foreldrene i familienettverket. Vi bestemte at leiren skulle være på Nermo hotell rett ved Lillehammer. Det er et hotell det er lett å reise til. Skeiv Ungdom har hatt leir for transkjønna ungdommer der tidligere. Personalet er godt vant med mennesker som bryter med samfunnets normer for kjønn, noe vi tenkte ville bidra til trygg og god stemning. I tillegg har hotellet badebasseng, noe som er gøy for unger i tillegg til at dette er en gruppe barn som ofte kan finne garderobesituasjoner og valg av badetøy utfordrende, så vi ønsket å gi dem et fristed der de kunne ha på seg det de selv ville og bade sammen uten frykt for blikk og sanksjoner. På selve leiren var vi tre ansatte i FRI, inkludert dramapedagog, to frivillige som selv er transkjønna og en frivillig fra familienettverk som selv har et transkjønnet barn. Selve gjennomføringen av leiren gikk helt etter planen.
Resultater og resultatvurdering
Leiren ble gjennomført som planlagt. Det ble en firedagers leir i august med 12 deltagere med familie. Det var relativt stor aldersspredning blant barna, men de ble raskt kjent og lekte godt sammen. Flere av de større barna uttrykte at det var fint å treffe andre i samme situasjon, flere av barna har aldri før møtt andre barn som er kjønnskreative. Barna satte også pris på å møte Esben Esther Pirelli Benestad og de andre voksne transpersonene som deltok på leiren. Flere av deltagerne fra leiren har møtt opp på Familienettverkets sammenkomster i etterkant av leiren og det er tydelig at barna har blitt gode venner og støttespillere for hverandre. Det å ha et godt nettverk med familier fra hele landet og som vi kjenner godt er en uvurderlig styrke i FRIs arbeid. Vi som jobber og er frivillige i FRI har nå fler historier, gode eksempler og ressurspersoner vi kan henvise de som kontakter oss til.
Oppsummering og videre planer
FRI ser en stor verdi i å gjennomføre denne type samlinger og ønsker å fortsette å arrangere sommerleir, men er helt avhengig av å ha støttespillere på den økonomiske siden, da det ellers vil bli for kostbart for familiene å delta. Vi har fått avslag fra Gjensidigestiftelsen på vår søknad om å avholde sommerleir i 2019, men vi fortsetter å søke der vi ser for oss at finansiering kan være mulig.