Fra sykehus til idrettslag

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Idretten har etablert flere velfungerende, ukentlige idrettstilbud til barn og unge med funksjonsnedsettelse. Idrettslagene opplever imidlertid det som utfordrende å rekruttere til tilbudene. Foreldre opplever det som tidkrevende å finne informasjon da flere aktører har å gjøre med fritidstilbudene. Det er også en utfordring å finne gode møteplasser hvor idrettslagene kan treffe de barn og unge de ønsker å nå ut til. Det er heller ikke en automatikk i at barn og unge med funksjonsnedsettelse får informasjon om idrettstilbud fra de ulike instanser de er i kontakt med i løpet av livet.

Målsetting for prosjektet

Få barn og unge med funksjonsnedsettelse inn i ukentlige idrettstilbud i nærmiljøet. Etablere et tett samarbeidet mellom idretten og spesialisthelsetjenesten, som bidrar til gjensidig kompetanseheving og bedrer informasjon om idrettstilbud til foreldre/barn og unge med funksjonsnedsettelse.

Målgruppe

Barn og unge med funksjonsnedsettelse i alderen 6-25 år som er i kontakt med spesialisthelsetjenesten og er bosatt i Hordaland.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

95

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Idretten vil sammen med spesialisthelsetjenesten arrangere Idrettsdager på Energisenteret for barn og unge. Idrettsdagene vil gi barn og unge muligheten til å prøve ut ulike idrettstilbud i trygge omgivelser. Idrettslag som har tilrettelagte tilbud for målgruppen gjennomfører aktivitetene og informerer om idrettstilbudene. Barne-og ungdomssykehuset inviterer barn og unge de er i kontakt med til Idrettsdagen. Energisenteret for barn og unge (gymnastikkhall og svømmebasseng) blir knutepunktet i prosjektet. Idrettsdagene blir en viktig rekrutteringsarena for idrettslagene, og idrettstilbudene blir gjort kjent for ansatte på barne- og ungdomssykehuset. Prosjektet vil etablere gode strukturer og gode møteplasser mellom idretten og spesialisthelsetjenesten på Haukeland universitetssykehus. Møteplassene vil sikre at flere får informasjon om de ulike idrettstilbudene. Det vil i prosjektet også bli utarbeidet informasjonsmateriale som gjøres tilgjengelig for pasienter og ansatte på barne- og ungdomssykehuset. Klubbutvikler inkludering funksjonshemmede i Norges Håndballforbund Region Vest og Norges Fotballforbund Hordaland sammen med Hordaland Idrettskrets vil være ansvarlig for koordinering av Idrettsdagene og møteplassene.

Fremdriftsplan for prosjektet

2018: Etablere møteplasser og gode relasjoner mellom idretten, spesialisthelsetjenestene, idrettslagene og involvere ungdomsrådet. Utarbeide informasjonsmaterialet, registreringssystem og aktivitetsplaner. Gjennomføre idrettsdager. 2019: Gjennomføre 4 årlige Idrettsdager. Utarbeide aktivitetsplaner/koordinere med idrettslag. Delta på møteplasser. Søke medieomtale. 2020: Samme som 2019, samt publisering av rapport og forskning på prosjektet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målgruppen for prosjektet har vært barn og unge med funksjonsnedsettelse som er i kontakt med spesialisthelsetjenesten , hvor målet har vært å arrangere aktivitetsdager med formål om å rekruttere flere til organisert, ukentlig aktivitetstilbud der de bor. Undersøkelser viser at barn og unge funksjonsnedsettelse deltar i mindre grad enn jevnaldrende i fritidsaktiviteter, til tross for at idretten har mange velfungerende tilbud ukentlig for målgruppen. Årsaken til dette kan være flere. En av dem er å nå ut til målgruppen. Igjennom prosjektet har målrettingen vært i samarbeid med spesialisthelsetjenesten å nå ut på nye områder for å rekrutere flere barn og unge med funksjonedsettelse inn i idretten.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

-Etablere tettere samarbeid med Energisenteret: Ved etableringen av Energisenteret, har det vært et mål å få en nær relasjon og samarbeid mellom idretten og spesialisthelsetjenesten, ved å arrangere idrettsdager, samt væren en kunnskapsutveksling mellom enhetene på tvers. Igjennom prosjektet, har vi etablert og styrket båndene mellom idretten og spesialisthelsetjenesten, som har bidratt til tettere samarbeid i flere prosjekter. -Nærere relasjoner til idrettslagene: Igjennom prosjektet har vi benytter idrettslag som allerede har etablerte tilbud til barn og unge med funksjonsnedsettelse i regionen. Dette har vært viktig for å senke terskelen for utøverne som vil starte med idrett. Igjennom prosjektet har det vært et mål å komme tettere og skape nærere relasjoner til idrettslagene vi inviterte inn på idrettsdagene. Dette målet mener vi at vi har nådd uten tvil, med at idrettslagene selv har vist initiativ til å være en aktiv del av idrettsdagene.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

81

Prosjektgjennomføring/Metode

Totalt er det gjennomført 7 aktivitetsdager i prosjektperioden med til sammen 81 deltagere på aktivitetsdagene. Deltagerne har fått prøve seg i mange forskjellige idretter på dagene, i alt fra fotball, håndball, turn, basseng, bandy, dans m. flere. Dagene er gjennomført i tett samarbeid med idrettslag og Energisenteret for barn og ungdom.

Resultater og resultatvurdering

Vi har opplevd rekruttering som en utfordring igjennom prosjektet. Selv om det ikke har møtt opp veldig mange, og vi svært gjerne skulle hatt med flere på dagene og rekrutt ert ut flere i fast aktivitet , føler vi at de som har deltatt har fått godt utbytte fra dagene. Til tross for dette har prosjektet bidratt til tettere samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og idretten på flere områder, i tillegg er det utarbeidet informasjonshefte som har blitt svært populært oppslagsverk for hvilke muligheter som finnes i fylket. Idrettslagene har vært sterk medvirkende i prosjektet og bidratt til at Energisenteret har fått tilpasset klatreveggen sin bedre rettet for målgruppen. Dette har vi oppnådd igjennom prosjektet. Totalt sett, selv om vi ikke har fått rekruttert så mange som vi ønsket, føler vi at prosjektet er vellykket på flere områder.

Oppsummering og videre planer

Det er ikke tvil om at dette prosjektet har vært vellykket og på en eller annen måte bør leve videre, enten i samme form eller med noen få endringer. På aktivitetsdagene har vi sett glade barn som tør utfordre seg selv i diverse idretter. Selv om vi har en følelse av at prosjektet har vært vellykket, sitter vi likevel igjen med noen spørsmål, som kan være relevante å løfte opp, som blant annet: – Hva kan årsakene være til at det er vanskelig å nå ut til deltagerne? – Blir ikke informasjonen som vi sender ut gitt til brukerne?

Prosjektleder

Christian Jensen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Fra sykehus til idrettslag
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2018: kr 160 000, 2019: kr 160 000, 2020: kr 160 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
29.06.2021
Status
Under gjennomføring