Racerunning – Friidrett med CP
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Norges Friidrettsforbund ønsker å bidra til at flere funksjonshemmede kommer i regelmessig aktivitet og trening, fordi vi vet at ved siden av helseaspektet ved å drive med idrett, utgjør den organiserte fritiden en viktig sosialiseringsarena for barn og ungdom. I tillegg ønsker vi å rekruttere flere utøvere inn i ParaFriidrett. Racerunning er en ny øvelse innen friidrett som senker terskelen til barn og unge med en funksjonsnedsettelse, til deltakelse i idretten. Den er spesielt egnet for mennesker med tung CP, som ellers har få muligheter til å drive med kondisjonsidrett.
Målsetting for prosjektet
Hovedmålet er å rekruttere 20 nye Racerunnere i to nye Racerunning-miljø, ett i Ve/Te/Bu og ett på det sentrale Østlandet – Oslo/Akershus. Ved å arrangere samlinger og aktivitetsdager, skal vi etablere to nye «kraftsenter» for Racerunning . Hvis suksess, vil tilbudet utvides til andre regioner.
Målgruppe
Prosjektet er rettet mot barn og unge under 26 år med CP og andre funksjonsnedsettelser som har problemer med å løpe uten hjelpemidler.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
20
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Ved prosjektets oppstart har vi allerede gjennomført to friidrettsdager på de to sommerleirene som CP-foreningen har for barn og voksne på sommeren. Da har vi allerede etablert et godt kontaktnett inn i den største interesseorganisasjonen for målgruppen, og skal bruke dette videre i markedsføringen og gjennomføringen av samlinger og friidrettsdager. Racerunning er plasskrevende. Vinterstid skal prosjektet ha regelmessige treninger i Sandefjord, Flerbrukshallen i Skien Fritidspark, samt i Bærum. På samlingene i Skien ser vi også mulighet til samarbeid med Boccia og El-Innebandy for felles samlinger mot samme målgruppe. Det skal kjøpes inn løpesykler til disse aktivitetene, som senere når utøvere har gått til egen anskaffelse, skal benyttes av NFIF til videre rekrutteringsarbeid. Det skal også lånes utstyr fra Steinkjer Friidrett ved behov. For å rekruttere og synliggjøre tilbudet må vi nå ut til flest mulige i målgruppa. Nettverket til CP-foreningen, som har regionale avdelinger i hele landet skal benyttes. I tillegg brukes andre kanaler som f.eks. Handikappede Barns Foreldreforening (HBF), andre interesseorganisasjoner for funksjonshemmede, samt via idretts- og inkluderingskontakter i alle landets fylker
Fremdriftsplan for prosjektet
2018: Oppstart i region1(Bu/Ve/Te). Promotere prosjektet, samt starte med rekrutteringsarbeide gjennom aktivitetsdager og samlinger. Kjøpe inn løpesykler. Oppstart regelmessig trening i klubb(er) 2019: Viderføring av aktiviteter i region1, samt oppstart av region2 (Osl/AK) med samme tilnærmingsmåte. I tillegg skal trenere utvikles og kurses. Prosjektevaluering til bruk for implementering i andre regioner.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Norges Friidrettsforbund hadde som mål å rekruttere 20 utøvere med CP inn i Racerunning, og etablere to kraftsenter i to regioner for inkludering av Racerunning i idrettslag. Dette ble vanskelig, selv om vi har skapt mye aktivitet så langt. Vi burde heller satt et mål på f.eks hvor mange som skulle prøvd Racerunning ila prosjektet. Vi har ca 200 stk med CP som i 2018 og 2019 gjennom sommerleirene til CP-foreningen og gjennom utprøvingsdager/utlån, har prøvd løpesykkel som brukes i Racerunning. Vi har hatt, og har fortsatt Racerunner på utlån, og det er i 2019 solgt 15 Racerunnere. Vi har gjennom prosjektet økt aktiviteten for målgruppen, selv om vi ikke nådde den opprinnelige målsetningen. Vi også nevne, at gjennom prosjektet har vi lært mye om utfordringene med CP, og knyttet gode kontakter i miljøet. Dette gjenspeiles også av tilfanget av unge med CP inn i ParaFriidrett, der de står for den største økningen av nye utøvere.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Målet var å rekruttere 20 nye barn og unge med CP inn i friidretten som Racerunnere, og få et godt nok grunnlag for å etablere et attraktivt treningsmiljø. Videre var målet at en eller flere klubber i regionene skulle ha en selvdreven aktivitet for målgruppen. Vi har i dag 5 aktive Racerunnere i regionen, så vi har et stykke å gå til de 20 vi hadde satt som mål. Når det er sagt, synes vi hele prosjektet var vellykket på flere plan. Vi har i dag 3 utøvere som trener regelmessig og som står som medlemmer i IL Runar i Sandefjord. Den sprekeste inngår i den ordinære sprintgruppa, mens de andre blir fulgt opp av trener som tok Racerunning-trenerkurs i Danmark i sommer. I tillegg har vi en i Sandnes og en i Oslo. Så vil vi fortsette å jobbe for å få flere i gang og inn i aktive treningsmiljøer. Da står vi klare til å ta imot.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
200
Prosjektgjennomføring/Metode
For å rekruttere og synliggjøre tilbudet måtte vi nå ut til flest mulige i målgruppa. Nettverket til CP-foreningen, som har regionale avdelinger i hele landet ble benyttet. I tillegg brukte vi andre kanaler som f.eks. Handikappede Barns Foreldreforening (HBF), andre interesseorganisasjoner for funksjonshemmede, samt via idretts- og inkluderingskontakter i alle landets fylker. Vi kjøpte inn løpesykler i ulike størrelser, som ble benyttet på aktivitetsdagene, og som har vært og fortsatt er på utlån til de som har hatt ønske om dette. Gjennom utprøvingsdager og aktivitetsdager, skulle vi tilby utprøving/testing og ikke minst opplevelse av mestring, fart og spenning. Så skulle vi stå klare til å ta imot de som hadde lyst til å ta dette videre inn i en regelmessig aktivitet/trening. Vi stod klare, men til tross for supre opplevelser på aktivitetsdagene, var det få som tok steget videre. Vi hadde friidrettsdag på alle de tre sommerleirene til CP-foreningen, der vi hentet alle deltagere til friidrettsbanen, og hadde instruktører og spesialutstyr klare. Det var stor entusiasme fra deltagere og leirledelse, men svært lavt initiativ fra deltagere til å gå videre herfra.
Resultater og resultatvurdering
Vi ser at det er en tyngre materie å jobbe i enn først antatt, men at vi allikevel oppnår mye ved å jobbe så målrettet som vi nå kan gjøre. Vi er kommet tett innpå CP-foreningen og deres nettverk til hundrevis av barn/unge som er i målgruppen, og jeg er sikker på at dette prosjektet er en snøball, som gradvis ruller fortere, dess flere vi når ut til. Vi ser også som en bi-effekt, at vi har flere CP-utøvere som ikke bruker løpesykkel som kommer på samlingene våre. Ungdomssamlingen nå i mars hadde 8 utøvere i alderen 11-14 år, hvorav 6 har CP (inkl. 1 på løpesykkel). Storsamlinga i nå i desember hadde 15 stk med CP! Vi har som sagt hatt mange barn/unge som har prøvd seg på løpesykkel, men bare noen få har gjort noe mere ut av dette etterpå. Vi ser at når vi ikke har foreldre med på de tiltakene der løpesyklene blir prøvd, er det vanskelig å «selge inn» idrettsglede og mestringsfølelse til at det blir anskaffet egen løpesykkel og at aktiviteten videreføres i klubb
Oppsummering og videre planer
Samarbeidet vi har med leverandør og med CP-foreningen, har gitt oss et fint utgangspunkt for å synliggjøre tilbudet vårt til målgruppen. Det er blitt økt fokus på aktivitet i CP-foreningen, og vi ønsker å fortsette å bidra videre med dette. Vi hadde liten effekt av organiserte utprøvingsdager, noen ganger måtte vi bare avlyse. Vi kommer til å fortsette det tette samarbeidet med CP-foreningen og holde i friidrettsdager på sommerleirene. Vi har økt fokus på aktivitet i målgruppen, og har økt rekrutteringen inn til friidrett fra CP-miljøet, selv om de fleste ikke har vært racerunnere.