Utrygg barndom, trygg fremtid!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Antall ettervernstiltak i barnevernet øker, noe som er en god utvikling. Samtidig opplever fremdeles mange unge ettervernet som fraværende eller utilstrekkelig. Mange unge i fosterhjem har til dels store psykiske vansker, og det er på ingen måte gitt at de har fått hjelp med dette når de fyller 18 år. Likevel står mange barnevernsbarn uten særlig grad av voksenkontakt og støtte når de skal etablere seg livet. Ettervernet er barnevernets siste sjanse til å hjelpe, og det er viktig å involvere den unge selv for at ettervernstiltaket skal bli så bra som mulig og tilpasset den enkeltes behov.

Målsetting for prosjektet

Gjøre overgangen til voksenlivet så trygg og forutsigbar som mulig Lette dialogen, og styrke ungdommens rett og mulighet til medvirkning, når det gjelder ettervern Forebygge og redusere negative effekter, helsemessig og sosialt, på grunn av manglende eller dårlig planlagt og gjennomført ettervern

Målgruppe

Fosterbarn fra 16 år og oppover

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil basere filmproduksjonen på de unges egne erfaringer. For å innhente disse erfaringene, og definere aktuelle problemstillinger, vil vi bruke PLA-metodikk som metode. Frivillige fra organisasjonene vil bistå med rekruttering til, og gjennomføring av, møter med fosterbarn, fosterfamilier og ansatte i tjenestene. Ut fra dette skrives manus i tett samarbeid med en prosjektgruppe bestående av ungdom med egenerfaring, prosjektmedarbeidere fra Voksne for Barn og Landsforeningen for Barnevernsbarn og Filmmakeriet. Vi vil også knytte til oss relevante fagfolk som kan komme med innspill underveis i prosessen. Vi ønsker at filmen skal kunne brukes i dialog med ungdommen selv, fosterforeldre, familie og ansatte i samarbeidende tjenester som en del av forberedelse og planlegging fram mot 18 år. Ved å bruke filmen på denne måten, har man et godt utgangspunkt for å involvere den unge i hvordan et eventuelt ettervern skal bli så bra som mulig ut fra den enkeltes behov. Vi vil produsere et veiledningshefte som vil inneholde refleksjoner og spørsmål som hjelp og støtte i samtalen rundt filmen. Vi mener også at film og veiledningshefte kan brukes som utgangspunkt for refleksjoner og samtaler på fagdager og i samarbeidsmøter i tjenestene.

Fremdriftsplan for prosjektet

2019: Jan/feb Etablering av prosjektgruppe og første prosjektgruppemøte Rekruttere og invitere til møter for identifisering og utdyping av problemstillinger Feb/april Avholde møter Manusskriving Mai/juni: Opptak Utarbeidelse av skriftlig mtrl Sept/nov: Ferdigstillelse av film og skriftlig mtrl Legge plan for markedsføring og spredning Des: Lansering 2020: Jan – mars: Markedsføring, spredning og utprøving Oppsummering og rapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Voksne for Barn ønsket i samarbeid med Landsforeningen for barnevernsbarn og Filmmakeriet AS å produsere film og veiledningshefte med fokus på ettervern i barnevernet. Filmen baserer seg på erfaring fra fosterbarn, fosterforeldre og fagfolk, og kan være utgangspunkt for dialog med den unge når ettervern skal informeres om, planlegges og evt iverksettes. Mange unge under barnevernet omsorg velger fortsatt bort muligheten for ettervern pga manglende kjennskap til hva ettervern innebærer og/eller negative erfaringer med barnevernet. Materiellet kan hjelpe den unge å ta gode valg og gjøre overgangen til voksenlivet så trygg og forutsigbar som mulig. Filmen blir nr 4 i en filmrekke, hvor alle filmene handler om ulike perspektiver som de unge selv har løftet fram som viktige tema å snakke om i forbindelse med fosterhjemsplassering. Primær målgruppe er fosterbarn fra 16 år og oppover, men materiellet er også relevant for fosterforeldre og ansatte i barneverntjenesten.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet er delvis gjennomført i henhold til planen. Prosjektgruppe ble etablert, våre frivillige bidro til å rekruttere unge med erfaring fra fosterhjem og ettervern, som har bidratt med erfaringer og å identifisere problemstillinger. Manus ble utarbeidet på bakgrunn av hva som kom frem i workshoper. Filmmakeriet AS gjorde opptak og leverte film i henhold til planen. Utkast til veileder og opplæringsmateriell er produsert. Da to prosjektmedarbeidere med sentrale oppgaver i prosjektet, i VfB respektive Lfb, sluttet i prosjektperioden ble produksjon av veilednings- og opplæringsmateriell satt på vent, og som en konsekvens av det også lansering og spredning av film og materiell. Restriksjoner under pandemien har også hatt negative konsekvenser for samarbeidet i sluttfasen av prosjektet. Vi har vært nødt til å be om utsettelse ved to anledninger, med håp om å kunne sluttføre siste del. Dette har ikke vært mulig og trykk av materiell, samt spredning av film gjenstår.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100

Prosjektgjennomføring/Metode

Flmproduksjonen er basert på de unges egne erfaringer. Frivillige fra organisasjonene har bistått med rekruttering til, og gjennomføring av, workshoper med fosterbarn, fosterfamilier og ansatte i tjenestene. For å innhente deres erfaringer, og definere aktuelle problemstillinger, brukte vi PLA-metodikk som metode. Manus ble skrevet med utgangspunkt i resultatet fra workshopene, i tett samarbeid med en prosjektgruppe bestående av ungdom med egenerfaring, prosjektmedarbeidere fra VfB og LfB og Filmmakeriet. Vi har også fått innspill underveis i prosessen fra ansatte i barneverntjenesten. Vi har laget utkast til veiledningshefte med refleksjoner og spørsmål som hjelp og støtte til samtaler rundt filmen. Film og veiledningshefte kan også brukes som utgangspunkt for refleksjoner og samtaler på fagdager og i samarbeidsmøter i tjenestene.

Resultater og resultatvurdering

Filmen belyser sentrale problemstillinger i forbindelse med ettervern og gir gode muligheter for refleksjon, samtaler, som kan danne grunnlag for samarbeid mellom fosterbarn, fosterhjem og ansatte i barnevern når man skal planlegge for evt. ettervern. Filmen vil også være nyttig i undervisning av barnevernstudenter. Vi har laget utkast til veiledere og opplæringsmateriell, som kan brukes som en støtte i dialog og undervisning. På grund av at to medarbeidere, med sentrale oppgaver i prosjektet, slutte i VfB respektive Lfb, oppsto det problemer med å gjennomføre siste fase i prosjektet. Filmen ble derfor ikke spredd i hht opprinnelig plan og veiledere/opplæringsmateriell er heller ikke trykket opp og distribuert. Til tross for ny mulighet fra stiftelsens side og flere utsettelser for å sluttføre prosjektet, har dette ikke vært mulig å gjøre pga manglende personalressurser.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har til største delen blitt gjennomført i henhold til planene, men vi har ikke klart å gjennomføre sluttfasen. Målet var å nå ut til ca 5000 i målgruppene (fosterbarn, fosterfamilier og ansatte i barnevernet), men det vill ikke være mulig før vi har publisert materiellet. Materiellet er etterspurt, bla fra fosterhjemsavdelingen i Bufetat Øst, som ønsker å bruke det i utdanningen av fosterforeldre. VfB håpet å kunne sluttføre siste del av prosjektet, men på grunn av bemanningssituasjonen har dette ikke vært mulig.

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Utrygg barndom, trygg fremtid!
Organisasjon
Organisasjonen Voksne for Barn
Beløp Bevilget
2019: kr 925 625
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2023
Status
Avsluttet