Våg å snakke!

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Personer med etnisk minoritetsbakgrunn oppsøker helsetjenester og har dårlige kunnskaper om hvilke tjenester de har rett til, i forhold til etnisk norske. Undersøkelser viser at personer med minoritetsbakgrunn har behov for tilbud som tar utgangspunkt i deres behov for kunnskap og veiledning om seksuell og reproduktiv helse. Det er derfor viktig å nå denne gruppen med et lavterskeltilbud for å sikre et likeverdig helsetilbud og et tett samarbeid med allerede eksisterende helsetjenester som arbeider med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og migrasjonshelse.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet skal bidra til at personer med etnisk minoritetsbakgrunn får god kunnskap og handlingskompetanse knyttet til sine reproduktive, relasjonelle og seksuelle rettigheter og plikter i Norge. Prosjektet skal på lengre sikt også bidra til å styrke hjelpeapparatet i møte med etniske minoriteter.

Målgruppe

Personer med minoritetsbakgrunn (18-25 år) med opprinnelse fra Asia, Midtøsten og Afrika bosatt i Trøndelag Utvekslingsstudenter ved NTNU og Nord Universitet

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

230

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Metodiske tilnærminger er dialogbasert metode og kultursensitiv tilnærming. Metodene gir deltagerne kontroll over innhold i samtalen og vi vil som fagpersoner få mulighet til å oppnå en større forståelse av målgruppens erfaringer og kunnskap. Det etableres i forkant en styringsgruppe bestående av NKS, Amathea og andre med høy kompetanse på tematikken. Det etableres en referansegruppe med relevante deltagere som bidrar med sin ekspertise i utførelsen av prosjektet. Gruppen vil ha jevnlige møter. Tiltakene som skal gjennomføres er: -Erfaringsbaserte dialoggrupper: Relevante tema om seksuell helse tas opp i samråd med deltagerne. Gruppene møtes en gang i uken over åtte uker, a. 2 timer -Temakvelder: Arrangeres fortløpende gjennom året. Aktuell tematikk om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter med foredragsholdere. -Training for Trainerskurs: Kurs over flere kvelder for unge studenter i dialogbasert undervisning om likemannsarbeid, seksuell og reproduktive helse. Deltagere tar med sin kompetanse tilbake til sine respektive organisasjoner. -Ressurs i mottak, innføringsklasser og introduksjonsprogrammet: informasjonsgivning om seksuell og reproduktiv helse. Amathea sender ut invitasjonsbrev til aktuelle instanser.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet gjennomføres innenfor tidsrommet 2019 – 2020 Januar – februar 2019: Etablering av styringsgruppe og referansegruppe, rekruttering og oppstart av tiltak Mars – desember 2019: Gjennomføring av tiltak, kontinuerlig rekruttering av deltagere, kontinuerlig evaluering av tiltak, endring ved behov Desember 2019: Brukerundersøkelser, evalueringsmøter, avslutning av tiltak januar 2020: evalueringsrapport Se vedlegg 1 for utvidet fremdriftsplan

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet skal bidra til å styrke hjelpeapparatets kvalitative kunnskap om kulturspesifikke utfordringer og ressurser hos brukergruppen, samt behovet brukergruppen har når det kommer til kunnskap om SRHR. Målgruppen for prosjektet er personer med etnisk minoritetsbakgrunn (18-25 år) med opprinnelse fra Asia, Midtøsten og Afrika bosatt i Trøndelag. Samt utvekslingsstudenter ved NTNU og Nord Universitet. Seksuell helse er en ressurs og beskyttelsesfaktor som fremmer livskvalitet og mestringsferdigheter for individet. En forutsetning for god seksuell helse handler om å ha positive og trygge erfaringer fra tvang, diskriminering og vold. Graviditet, samliv og seksualitet er områder hvor forskjeller kommer tydelig frem, på tvers av kultur og generasjoner. Internasjonale undersøkelser viser at personer med minoritetsbakgrunn har behov for tilbud som tar utgangspunkt i deres behov for kunnskap, undervisning og veiledning om seksuell og reproduktiv helse.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Sett opp mot målene vi satte i prosjektplan er vår vurdering at vi har hatt en høy grad av måloppnåelse. I den foreliggende sluttrapporten kommer det frem at tiltak 4.3 ikke ble gjennomført da vi ikke lyktes i komme i kontakt med aktuell målgruppe, samt manglende interesse/behov. Vi har likevel nådd en større målgruppe enn vi hadde forespeilet i prosjektplan. Videre har informasjonen og kunnskapen vi har tilegnet oss gjennom prosjektet vist at det er behov for at arbeidet innenfor denne tematikken videreføres for å fortsette det forebyggende arbeidet for å oppnå mål- og effektmål på en tilfredsstillende måte

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

773

Prosjektgjennomføring/Metode

Det ble i starten av prosjektet etablert en referansegruppe for prosjektet. Hensikten med gruppen har vært en gjensidig erfaringsoverføring, dele tanker og kunnskap. Gruppen har også vær et tiltak for å styrke fremdriften i prosjektet og kvalitetssikre arbeidet som har blitt gjort. Deltagere i gruppen har vært fagpersoner med høy kompetanse innenfor fagområdet, samt frivillig i NKS. Det er gjennomført 4 dialoggrupper for målgruppen, 7 dialogkvelder med mål om å skape engasjement og interesse for tematikken, samt mobilisere en større gruppe. Vi har fortløpende gjennom året blitt leid inn som ressurs i SRHR – undervisning i aktuelle grupper. Målet med undervisningen og informasjonsgivning har handlet om å bidra til at målgruppen kan utvikle handlingskompetanse i møte med seksuelle situasjoner, øke kunnskap innenfor SRHR, samt det offentlige hjelpeapparatet. I prosjektet har vi benyttet dialogbasert metode og kultursensitiv tilnærming. Metodene gir deltagerne kontroll over innhold i samtalen og vi har har som fagpersoner fått mulighet til å oppnå en større forståelse av målgruppens ressurser, erfaringer og kunnskap.

Resultater og resultatvurdering

Ut ifra de vurderinger vi har gjort som fagpersoner og på bakgrunn av tilbakemeldingene vi har fått fra samarbeidspartnere og brukerundersøkelser ser vi at det er behov for tilrettelagte tilbud som tematiserer og åpner opp for samtaler rundt SRHR. Videre ser vi at en kultursensitiv tilnærming og dialogbasert metode er formålstjenlige for å anerkjenne den enkelte, skape tillit, trygghet og åpenhet for å snakke om aktuelle tema. Vi ser også at det tar tid å skape trygghet for å greie å åpne seg for å ta opp ulike problemstillinger innenfor denne type tematikk i en gruppe og undervisningssammenheng. Vår vurdering er derfor at det er hensiktsmessig at tiltakene i prosjektet opprettholdes og videreutvikles. På den måten kan prosjektet gi en enda større grad av nytte og overføringsverdi. Gjennom prosjektet har vi også fått kjennskap til at vi kan nå en enda større målgruppe og at denne type tilbud kan være et viktig supplerende tilbud for å sikre et likeverdig helsetilbud for målgruppen.

Oppsummering og videre planer

Ut ifra de vurderinger vi har gjort som fagpersoner, tilbakemeldinger fra samarbeidspartnere og brukerundersøkelser ser vi at det er behov for å tilføre denne type tiltak gjennom en lavterskel helsetjeneste med spesialkompetanse på kvinnehelse og SRHR for å sikre et likeverdig helsetilbud i Trøndelag. Etter endt prosjektperiode vil vi derfor fortsette samarbeidet med aktuelle institusjoner og organisasjoner. Dialoggrupper og undervisning/informasjonsgivning for målgruppen vil forankres i Amathea avd. Trøndelag for sikre et videre forebyggende arbeid innenfor tematikken.

Prosjektleder

Kristin Bolli Stølan

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Våg å snakke!
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2019: kr 447 195
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
01.01.2020
Status
Avsluttet