Når vi er sammen om en aktiv slaghverdag

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Hvert år rammes mange tusen av hjerneslag med påfølgende vansker. Dette er en livsendrende hendelse som påvirker alle aspekter av en persons liv. Mange opplever store følgevansker som lammelser, vansker med ernæring og kommunikasjonsvansker. Afasiforbundet, LHL Hjerneslag og Landsforeningen for slagrammede ønsker å gjøre noe med dette og gi mennesker i en vanskelig situasjon en vei videre. Vi skal inspirere og myndiggjøre personer som er rammet av hjerneslag til å skape god og meningsfull aktivitet i hverdagen gjennom kurs, brosjyrer og e-læringskurs.

Målsetting for prosjektet

Lage et kurs, utforme og produsere brosjyremateriell og e-læringskurs med fokus på aktiviteter man kan gjøre hjemme og på egenhånd/sammen med pårørende som kan ha en rehabiliteringsfremmende effekt. Målet er å skape en aktiv hverdag for personer som har hatt hjerneslag.

Målgruppe

Personer med hjerneslag, deres pårørende og fagpersoner som jobber med denne gruppen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Sammen ønsker de tre involverte organisasjonene å arrangere et stort nasjonalt kurs for medlemmer i de tre organisasjonene. Videre ønsker vi å produsere brosjyremateriell med tips og triks for personer for å skape god og meningsfull aktivitet på egenhånd som kan virke positivt på hverdagen deres. Til slutt ønsker organisasjonene å sette de temaene som vi går gjennom på kurset inn i et eget e-læringskurs der vi bruker fagpersoner med en særlig kompetanse på området hjerneslag til å forelese og demonstrere aktiviteter og ting som kan gjøres for å skape den gode og meningsfulle aktiviteten.

Fremdriftsplan for prosjektet

6.20-8.20:Rekruttering av brukerrepresentanter og fagpersoner til arbeidsutvalg 8.20-12.20: skissering for de ulike delene av prosjektet 11.20-12.20:Finne kursdatoer og invitasjon til deltakere 1.21-4.21:Innspilling og redigering av videoer til e-læring. 4.21-4.21:Kurs og produksjon 5.21-5.21:Lansering av materiell 5.21-8.21: Ferdigstilling og publisering av e-læringskurs 9.21-11.21:Innhenting av brukerundersøkelser, analyse og rapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mange slagrammede savner informasjon og e-læringskurs når fram til svært mange, og kan være tilgjengelig over en lengre periode. Vi ønsket å formidle informasjon på en måte som tar hensyn til de vanskene en slagrammet kan ha, for eksempel lydømfintlighet, synsvansker eller afasi. Mange får ikke tilstrekkelig informasjon om vanskene etter et hjerneslag og har spørsmål de ikke får svar på. Nettportalen skal være en kilde til informasjon, motivasjon og veien videre. Prosjektets målsetting er å gi personer som lever med hjerneslag inspirasjon til aktiv rehabilitering. De vanligste følgevanskene etter et hjerneslag blir omtalt i form av videoforedrag og tekst. Vi tok utgangspunkt i de problemstillingene pasientene møter og inviterte foredragsholdere til å snakke om om utfordringer og tiltak, tips og motivasjon for veien videre. Hensikten er å inspirere til mer aktivitet, kunnskap og bidra til økt rehabilitering. Målgruppen er alle som har hatt hjerneslag, men også pårørende.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har målt treff på Facebook annonser på alle tre organisasjonenes Facebook sider. Annonser i sosiale medier ga et godt grunnlag for å analysere hvor mange som har besøkt nettsiden. Besøkstallene har vært gode over en lengre periode. Vi har også målt antall besøk på nettsiden slagkurs.no I tillegg har vi orientert om e-læringskurset i lokallagene og i medlemsbladene til alle tre organisasjonene. Vi har markedsført e-læringskurset til helsepersonell over helge Norge og foredragsholderne selv har informert i sine nettverk og organisasjoner.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

30000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi oppretter en arbeidsgruppe som besto av representanter for de tre organisasjonene i prosjektet. Av disse var flere brukerrepresentanter. Det ga et godt grunnlag for at produksjonen ble universelt utformet og tilpasset målgruppene. Vi engasjerte en profesjonell produsent til opptak. God lyd- og bildekvalitet er viktig, ikke minst hvis brukeren har vansker med lyd og støy, syn eller afasi. Profesjonelle opptak i rolig tempo, teksting og få forstyrrende effekter bidrar til at flest mulig med ulike vansker kan benytte seg av kurset. Vi oppnådde oppsatte mål med hensyn til universell utforming og relevant innhold for målgruppen. Alle foredragsholderne fikk tilsendt brief på forhånd. I den framgikk det hvordan de skulle holde foredraget og hvordan tekst skulle leveres. På den måten sikret vi at innholdet ble tilpasset målgruppene. Opptak ble gjort og produsert av byrået med teksting av alle videoer. Opptakene ble deretter publisert på en nettside med innledende tekst og spørsmål og svar om teamet. Elæringskurset ble bygget opp pedagogisk med innledning, deretter en video på ca. 15 minutter om hvert tema og oppsummering med spørsmål til refleksjon.

Resultater og resultatvurdering

E-læringskurset gir tips og råd for hvordan man kan møte utfordringer etter et hjerneslag. Ved hjelp av e-læringskurs når vi mange i målgruppen, I tillegg er nettsiden tilgjengelig for alle og vil være det i lang tid. Det betyr at mange kan bruke innholdet i egne kurs, i samtalegrupper eller se sammen med partneren sin Profesjonelle opptak med rolig tempo, teksting, rene bilder bidrar til at flest mulig med ulike vansker som både lydømfintlighet og lysømfintlighet kan benytte seg av kurset. Vi oppnådde oppsatte mål med hensyn til universell utforming. Resultat er målbart ved hjelp av statistikkverktøy på nettsidene gjør det enkelt å måle besøk på siden. Vi har hatt flere tusen besøkende til nettsiden slagkurs.no Vi vil fortsette å markedsføre kurset gjennom ulike kanaler.

Oppsummering og videre planer

Vi vil inspirere lokalforeningene våre til å benytte kursene når de skal ha samlinger hvor dette kan passe inn. Vi vil også fortsette å dele informasjon om kurset når vi holder foredrag, åpne møter og på sosiale medier. Vi vil motivere samarbeidspartnere og fagmiljøer til å bruke nettsiden slagkurs.no Nettsiden vil bil vedlikeholdt og fornyet med relevant innhold når nødvendig.

Prosjektleder

Marianne Brodin

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Når vi er sammen om en aktiv slaghverdag
Organisasjon
Afasiforbundet i Norge
Beløp Bevilget
2020: kr 720 000
Startdato
01.07.2020
Sluttdato
29.06.2022
Status
Avsluttet