Unik mulighet for paraidretten
Paraidrettssenteret i Trøndelag gjør idretten mer tilgjengelig.
Senteret er en fryd å tre inn i, og her er det virkelig inkludering for alle. På Ranheim i Trondheim ligger nemlig Norges aller første Paraidrettssenter, som har som mål å få flere mennesker med funksjonsnedsettelser inn i idretten.
Tilrettelegging og kompetanseheving
Hit kan man komme – uavhengig av alder og funksjonsnivå – for å prøve ut ulike idretter. Målet er å senke terskelen for å prøve nye aktiviteter, og dermed få flere inn i aktiviteter ute i idrettslagene.
I tillegg jobber Paraidrettsenteret for å heve kompetansen om paraidrett og tilrettelegging i idrettslag, i skolen og blant faggrupper, både i det offentlige og i det private.
Fra paraidrettsenter til lokalt idrettslag
Senteret er tilgjengelige for hele fylket, og selv om senteret ligger på Ranheim er det mulig å delta på både utprøvingsdager og kompetansehevende tiltak mange andre steder i fylket. Det siste kan for eksempel være aktuelt for trenere eller gymlærere.
Senteret er naturligvis universelt utformet, og her er det lagt vekt på at alle skal ha enkel tilgang overalt. Det gjelder alt fra kafédelen og parkering, til garderobe og de ulike arenaene. Inne på senteret er det mulig å teste for eksempel el-innebandy, rullestolbasket, teppecurling eller lydskyting.
Når en deltaker finner en idrett vedkommende er interessert i, bistår senteret med å videreføre aktiviteten i det lokale idrettslaget. Det kan skje gjennom veiledning av trenere og idrettslag, slik at personen det gjelder får en god overgang til å drive idrett i egen klubb.
– Dette er et senter som vi vil at alle skal ha kjennskap til. Det skal ikke være vanskelig å finne ut hvor man kan henvende seg om paraidrett i Trøndelag, i løpet av ett år tror jeg de fleste vet det, sa prosjektleder og rådgiver i Trøndelag idrettskrets, Per-Einar Johannessen til idrettsforbundet.no under åpningen av hallen.
Se video om Paraidrettsenteret her:
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det er nesten 11 000 personer med funksjonsnedsettelse som er registrert som aktive i idrettslag i Norge, men anslagsvis har rundt 600 000 mennesker en eller annen form for funksjonsnedsettelse i landet. Paraidrettssenteret i Trøndelag skal bidra sterkt til å øke antallet til idretten gjennom å senke terskelen for utprøving av idretter, samle utprøvingen på et sted, følge tett opp deltakere fra utprøving og inn i idrettslagene, heve kompetansen om paraidrett og tilrettelegging i idrettslag, i skolen og blant faggrupper i det offentlige og i det private som jobber til daglig med målgruppene.
Målsetting for prosjektet
Senteret skal i løpet av prosjektperioden: * Ha minst 1550 barn, unge og voksne med funksjonsnedsettelse innom for utprøving/ informasjon * Rekruttere minst 725 nye parautøvere til idrettslagene * Øke kompetansen om paraidrett og tilrettelegging til minst 650 personer * Ha minst 20 oppslag i medier
Målgruppe
Barn, unge og voksne med utviklingshemning, synshemning, hørselshemning og bevegelseshemning.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
3650
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Paraidrettssenteret skal etableres på Ranheim i Trondheim. Senteret, som skal være åpent på dagtid mandag-fredag mellom kl. 0830-1500 og en kveld i uka kl. 18-22, skal følge deltakere fra utprøving og inn i aktuelle idrettslag som har aktiviteten (e) som de vil delta videre på. På senteret skal deltakerne (barn, unge og voksne) få: – prøve ut rundt 20 idretter – informasjon om alle idretter og hva som finnes av muligheter i de lokale idrettslagene – se filmklipp av aktuelle paraidretter fra treninger i idrettslag – informasjon om aktivitetshjelpemidler og støtteordninger I tillegg skal senteret være en kompetansearena for trenere og ledere i idrettslag, lærere som har kroppsøving i skolen og fagpersoner i det offentlige/private. Det skal for alle disse arrangeres utprøvingsdager, seminarer, kurs og konferanser som skal: – styrke eksisterende tilbud og gi motivasjon til å starte opp med nye tilbud i idrettslag – øke kompetansen slik at kroppsøvingstimer blir bedre tilrettelagt for elever med funksjonsnedsettelse Utprøvingene, kursingen og rekrutteringen av deltakere fra hele Trøndelag skal skje gjennom en tett dialog og samarbeid med alle kommuner, skoler (grunnskole/vid. skole), bruker- og interesseorganisasjoner og idretten.
Fremdriftsplan for prosjektet
2021: – Etableres styringsgruppe og brukergruppe – Etableres driftsorganisasjon, kontor, lager og verksted – Inngås samarbeidsavtaler med 20 særidretter – Møter med 38 kommuner og 20 skoler – Avtaler med utstyrsleverandører – Etableres bookingsystem, nettsted og FB-side – Lages kursplan – Produseres markedsføringsmateriell 2022: – Paraidrettssenteret åpnes – Kursplan og statistikk 2023: – Kursplan og statistikk 2024: – Kursplan og statistikk