Innebandy uten barriere

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Alle barn unge skal kunne delta på idrett uavhengig av familiens økonomi. Slik er det ikke i dag. Norges Bandyforbund tar økonomi som barrière alvorlig. Vi søker midler til å gjennomføre gratis innebandy aktivitet i skoleferien for barn og unge fra familier med lav betalingsevne. Skoleferietiltakene skal arrangeres i de 5 største byene i Norge og i de bydeler som scorer lavt på levekårsundersøkelsen og som har en stor andel barn med minoritetsbakgrunn. Etter deltakelse på innebandyaktivitet i skoleferien får barna tilbud om gratis ukentlig trening hos den lokale klubben.

Målsetting for prosjektet

Arrangere 10 gratis innebandycamps i skoleferien, i de 5 største byen; Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø. Vi skal arrangere 2 gratis camps i hver by. Vi regner med at vi treffer 40 barn og unge per camp. Det vil si 400 barn.

Målgruppe

Prosjektet retter seg mot barn fra familier med «lav betalingsevne».

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

400

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Gratis innebandyaktivitet arrangeres i høst-, vinter-, jule- eller i sommerferien. Går over tre dager i tidsrommet mellom kl. 08.00 og kl. 16.00. Enkel brødmat serveres som lunsj. Vi regner cirka en instruktør per seks barn, og maks 40 barn per camp. Vi skal gjennomføre gratis innebandy aktivitet i de 5 største byene, i utsatte bydeler som scorer lavt på levekårsundersøkelsen og som har en stor andel barn og unge med minoritetsbakgrunn. Bergen: Årstad, Laksevåg Trondheim: Heimdal, Kolstad, Flatås Stavanger: Storhaug, Kvernervik, Hommersåk Tromsø: Stakkevollan/Utsikten, Kroken Oslo: Grorud, Stovner, Tøyen Tilbudet settes i gang med hjelp av våre lokale klubber og regionale kretser. Vi har utviklingskonsulenter i hver by, som vil fungere som lokal prosjektleder. Samarbeid med kontaktpersoner i kommunen, som har «barnefattigdom» som sitt arbeidsfelt, idrettskrets og idrettsråd vil være aktuelt. Rekrutteringen skjer gjennom besøk på skoler, SFO og AKS i forkant. Der introduserer vi innebandy i gym-timen og gir alle tilbud om å være med på gratis innebandyaktivitet i skoleferien.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan til mars: planlegge, rekruttere, gjennomføre tiltak i vinterferien April til juni: oppfølging av videre tilbud i klubb, planlegge tiltak i sommerferien. Juli til august: gjennomføre tiltak i sommerferie, oppfølging av videre tilbud i klubb. September til november: planlegge, rekruttere, gjennomføre tiltak i høstferien. Desember: oppfølging av tilbud i klubb, planlegge for tiltak i juleferien.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi ønsker å gi barn og ungdommer, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, mulighet til å delta i organisert innebandyaktivitet. Målsetningen var å arrangere 10 gratis innebandycamps i skoleferien, i de 5 største byen; Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø. Tiltak skulle gjennomføres i utvalgte bydeler med høy majoritet av lavinntektsfamilier og med minoritetsbakgrunn. Vi regnet med 40 barn per camp og at vi skulle nå ut til 400 barn. Alle barn fikk tilbud om å fortsette med innebandy, på ukentlige treninger hos den lokale klubben.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har oppnådd målsetningen med et godt resultat. Målsetningen var å arrangere 2 camps i hver by, altså 10 til sammen og vi har arrangert 11 camp totalt. I Oslo arrangerte vi en ekstra camp. Målet var at vi skulle nå 400 barn og vi kan rapportere at vi nådde 503, hvor av 164 barn har fortsatt å spille innebandy. 15 klubber har deltatt i prosjektet og vi har brukt 77 instruktører. Vi besøkte 25 skoler på forhånd. Tilbakemeldingen fra barna og foreldre har vært udelt positive. Vi fikk mye skryt for opplegget. Fokus på lek og moro syntes barna var bra. Vårt inntrykk er at barna hadde det veldig gøy på alle steder. At mange har begynt med innebandy i ettertid viser at deltakere er fornøyde med innhold og aktiviteter

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

503

Prosjektgjennomføring/Metode

Tiltakene sattes i gang med hjelp av våre regionale utviklingskonsulenter og med lokale klubber. Utviklingskonsulent (fra kretsen) i hver by, fungerte som prosjektleder og var pådriver ovenfor klubben. Forberedende oppgaver var bland annet: – å reservere idrettshall der vi kunne gjennomføre innebandyaktiviteten – å besøke skoler, SFO/AKS i nær beliggenhet, i forkant for å rekruttere. – å lage system for påmelding – å avtale med instruktører som skulle hjelpe til på skoleferien. – å kjøpe in utstyr (køller og baller) slik at det kunne brukes til utlån på skoleferien, og ellers i klubben. – å lage øktplaner og program Tiltaket gikk over tre dager i tidsrommet 10 – 14. Alle barna fikk servert enkel brødmat til lunsj. Dagsprogrammet var en blanding av lek , moro, innebandy-øvelser og spill. Instruktørene planla og gjennomførte øktene. Barna ble delt inn på mindre grupper fra 10 – 20 på hver, med minst 2 instruktører per gruppe. Gruppene ble fordelt etter kjønn og klassetrinn. I tillegg til instruktører, hadde vi en utnevnt «rektor», med hovedansvar, som hadde kontroll på oppmøteliste og kontakt med foreldrene, og som tok seg av skader eller noe uforutsett som kunne skje.

Resultater og resultatvurdering

Se forrige avsnitt «grad oppsatte effektmål». Vårt inntrykk er at barna hadde det veldig gøy på alle steder. At mange har begynt med innebandy i ettertid viser at deltakere er fornøyde med innhold og aktiviteter. God dialog med klubben og instruktører var viktig for å skape trygge rammer for deltakere. Vi har lært at det kan være ganske stort spenn fra en førsteklassing som nylig var i barnehagen til en sjuendeklassing som snart skal på ungdomsskole. At vi hatt mange instruktører på hver gruppe gjorde barna trygge, og vi fikk mulighet å tilrettelegge på forskjellige klassenivå. Det å ha med ungdomsinstruktører gjør at de blir gode forbilder for barna, noen de kan se opp til, og ungdomsinstruktørene vokser på å ha ansvar. Barna hjalp også til med å forberede lunsjen, noe det også synes var gøy. Klubbene viser stor takknemlighet og føler seg heldige som får jobbe med dette.

Oppsummering og videre planer

Norges Bandyforbund vil fortsette å jobbe målrettet og søke midler til gratis tiltak for barn i skoleferien. 7 april 2022, lanserte Kulturdepartementet en ny søkeordning med 200 millioner kr til mangfold og inkludering i idrett og fysisk aktivitet. Gjennom prosjektet finansiert fra Stiftelsen Dam kan vi vise til gode resultater, at vi har beviste klubber som holder kostnadene lave og som står klare for å arrangere igjen. Vi har stor tro på at vi får tilsagn fra KUD, og at vi kan fortsette og gi gratis tilbud i skoleferien i alle år fremover.

Prosjektleder

Ann Katrin Eriksson

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Innebandy uten barriere
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2021: kr 425 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.03.2022
Status
Avsluttet