Slag for slag – Aikido som opptrening for slagrammede
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Når slagrammede kommer hjem igjen fra slagposten/rehabilitering oppstår det en kritisk og tung periode der hverdagen innhenter dem. Det er vanskelig å motivere til egentrening, man har mistet aktiviteter og venner, man hører at det ikke er mulig å oppnå mer fremgang. I Sverige har man vist at trening over lengre tid fører med fremskritt i funksjonalitet, vi vil tilføye en sosial ramme basert på selvhjelpgrupper med likemenn og pårørende, for å bidra til motivering for at slagpasienter fortsetter å trene, så selv kunne bidra til å hjelpe andre ved å være mentorer for andre i samme situasjon.
Målsetting for prosjektet
Å vise at aikido trening med likemenn i en hyggelig sosial ramme vil motivere til fortsatt trening over lang tid, noe som øker funksjon og livskvalitet for brukerne. Opplegget skal kunne adopteres i andre klubber og motivere til å åpne for partier for personser med funksjonsnedsetning.
Målgruppe
Slagrammede og andre med lignende patologier som vil kunne ha nytte av motorikk, mobilitet- og balansetrening som prosjektet tilbyr.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
40
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Et tilbud om fortsatt opptrening tid i en oppmuntrende, mestringskapende og sosial ramme som begynner der tradisjonell rehabiliteringstilbud slutter. Det vil motivere slagpasienter eller andre med lignende patologi til å fortsette å trene over tid og dermed fortsette funksjonsopparbeidelse og økt livskvalitet gjennom trening basert på kampkunsten aikido. En pilot gruppe av rammede og pårørende vil være med å bygge opp en treningsramme med en tilhørende sosialramme. Gjennom feedback forbedres opplegget kontinuerlig. De som har kommet lenger blir etterhvert hjelpetrenere for de nye og tar ansvar for slagpartiet. Målet er at tilbudet glir over til å bli 100% frivilligbasert og fortsetter som et vanlig tilbud etter prosjektiden. Det blir kompetanseutvikling og -deling gjennom å delta på kurs, besøke andre tilbud, og arrangere seminarer. Vi blir en ressursgruppe for andre som ønsker å starte med lignende tilbud. Vi vil kjentgjøre opplegget og tilbudet til rehabiliteringspersonell og til bruker- & pårørendeorganisasjoner, som loser sine pasienter/medlemmer over til videre trening i en sosial og oppbyggende ramme. Formidling av tilbudet skal også gjøres på stand og demodager, der deltagere skal være med å promotere og rekruttere.
Fremdriftsplan for prosjektet
Før prosjektstart samler vi kontaktpersoner i helse/kommune/brukerorg og rekrutterer til pilotgruppen. Semester 1 bygger vi tilbudet sammen med brukerne/pilotgruppen. Semester 2 åpner vi og tester med ferske deltakere. I semester 3 styrker vi og befester vi tilbudet, samt begynner å samle erfaringer og måle fremgang hos brukerne. Semester 4 samles erfaringene, videreføring av tilbudet i klubben som ordinært tilbud, disseminering av resultatene.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: Å vise at aikido trening med likemenn i en hyggelig sosial ramme vil motivere til fortsatt trening over lang tid, noe som øker funksjon og livskvalitet for brukerne. Opplegget skal kunne adopteres i andre klubber og motivere til å åpne for partier for denne målgruppen. Målgruppe: Slagrammede og andre med lignende patologier som har nytte av motorikk, mobilitet- og balansetrening. Bakgrunn: Når slagrammede kommer hjem igjen fra slagposten/rehabilitering oppstår det en kritisk periode der hverdagen innhenter dem. Det er vanskelig å motivere til egentrening, man har mistet aktiviteter og venner, man hører at det ikke er mulig å oppnå mer fremgang. I Sverige har man vist at trening over lengre tid fører med fremskritt i funksjonalitet, vi vil tilføye en sosial ramme basert på selvhjelpgrupper med likemenn og pårørende, for å bidra til motivering for at slagpasienter fortsetter å trene, så selv kunne bidra til å hjelpe andre ved å være mentorer for andre i samme situasjon.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
OBS: prosjektet ble avkortet til ett år, pga uforutsett fravær, men tallene nådde målet for første år. Suksess: – 16 målgruppepersoner ble med, plus 7 personer fra støtteapparatet (circa 50%) – vi har et nytt fast parti for slagrammede i idrettsklubben (100%) – Partiet drives videre også etter prosjektet og vil bidra aktivt til klubbens diversitet og drift (100%) – Det er utabeidet et skriv med informasjon om nytten av langtidstrening i funksjonsoppygging og at det er motiverende til å holde på med langtidsrehabilitering når det er pakket inn i en gøy og sosial fysisk aktivitet (på nettsiden vår) (100%) Delvis fullført: – Målet om at «rehabinstitusjoner og -personnell, Kommunens rehabtjeneste og brukerorg. vet tilbudet og aktivt henviser pasienter til partiet» ble delvis oppfylt: fikk henvisninger fra fysioterapeuter i området – At det har vært minst ett innslag om prosjektet i media (TV/Radio), ikke oppfylt, men prosjektet ble omtalt på Kampsportforbundets nettsider.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
16
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi fikk støtte fra Stavanger kommune til et pilotprosjekt (og dermed utsatt prosjektoppstart med 1 semester for å unngå dobbelfinansiering). Tiden brukte vi til å bygge opp gruppen, kompetanseheving hos instruktørene, og tilpasning av innholdet til pilotgruppen i forberedelse til hovedprosjektet. I prosjektets 1. semester, utvidet vi treningen til å inneholde både Aikido med vekt på bevegelse, balanse og fallteknikk, og supplerte med QiGong, for å utvikler balanseferdigheter. Vi doblet også mengde trening fra 1 til 2 ganger i uken ved å invitere slag-partiet inn i falle-partiet og omvendt. Begge gruppene hadde godt av fokuset i den andre gruppen, den sosiale gruppen ble utvidet, og det ble mer trening. Vi etablerte en sosial stund etter hver trening med vann, te, kaffe og kjeks for å bygge opp en god sosial gjeng der drøsen sitter løst, og der oppmuntring og deling av erfaring kan finne sted. Et godt sosialt miljø er også en motivasjonsfaktor for jevn deltaking. I 2. semester ble brukt til å rekruttere nye deltakere trene videre på balanse, koordinasjon og falleferdigheter. Det ble mer aikido-teknikker. Så måtte prosjektet avsluttes pga uforutsett fravær.
Resultater og resultatvurdering
En pilot gruppe av rammede og pårørende/assistenter ble med å bygge opp en treningsramme med en tilhørende sosialramme. Gjennom feedback ble opplegget forbedret kontinuerlig. Det blir kompetanseutvikling og -deling gjennom å delta på kurs, besøke andre tilbud, og arrangere et seminar. Målet om at de som har kommet lenger etter hvert blir hjelpetrenere for de nye og tar ansvar for slagpartiet kunne ikke nås på bare ett år, det vil trengs mer tid for å opparbeide fysiske og praktiske ferdigheter. Vi har gjort tilbudet kjent hos bruker- & pårørendeorganisasjon (LHL), men slet med å komme gjennom til rehabiliteringspersonell, som burde være de som loser sine pasienter/medlemmer over til videre trening i en sosial og oppbyggende ramme. Derimot fikk vi det til at tilbudet fortsetter etter prosjektperioden som et vanlig tilbud i klubben.
Oppsummering og videre planer
Et tilbud om fortsatt opptrening tid i en oppmuntrende, mestringsskapende og sosial ramme som begynner der tradisjonell rehabiliteringstilbud slutter. Det vil motivere slagpasienter eller andre med lignende patologi til å fortsette å trene over tid og dermed fortsette funksjonsopparbeidelse og økt livskvalitet gjennom trening basert på kampkunsten aikido. Vi fortsette med tilbudet i klubben etter endt prosjekttid, dette gir oss et større demografisk nedslagsfelt & diversitet i klubben. Og kan ønsker å fungere som en ressursgruppe for andre som ønsker å starte med lignende tilbud.