En dag i august

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Voldtekt og grove, seksuelle krenkelser er et betydelig samfunnsproblem, som rammer mellom 10 og 15 % av norske kvinner og mellom 1 og 3 % av norske menn i løpet av livet. I nesten én av fem voldtektsanmeldelser er den anmeldte fornærmedes partner eller ekspartner. Men vi vet at det er store mørketall.Nær en av to opplever PTSD reaksjoner i etterkant, og en av tre forteller det aldri til noen. Mange føler skyld og skam og har vansker med å fungere i hverdagen. Vi ønsker å hjelpe ved å normalisere følelser og reaksjoner så de våger å åpne seg, og starte helbredelsesprosessen.

Målsetting for prosjektet

Produsere og publisere en podkastserie på 8 episoder. Hver episode er rundt 35 minutter, med hovedpersonen sin fortelling og intervjuer av pårørende, andre utsatte og fagpersoner. Målet er 50 000 lyttere de første seks måneder.

Målgruppe

Primærmålgruppe er kvinner utsatt for seksuell vold mellom 18 og 45 år. Sekundærmålgruppen er pårørende og hjelpeapparatet som arbeider med berørte.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet består av en podkastserie på 8 episoder på 30-40 minutter. Episodene tar for seg grensesetting, senvirkninger etter voldtekt, fornektelse etter traumatiske opplevelse, relasjoner til venner og familie i etterkant, hjelpeinstanser og hjelpetilbud, gruppeterapi, anmeldelse og møte med politiet, veien tilbake til seksuallivet, nye behandlingsformer og hjelpteknikker. Episode 1 handler om vold i nære relasjoner og hvorfor det er vanskelig å bryte ut. Episode 2 handler om tiden i etterkant av voldtekten, opplevelsen av PTSD symptomer uten klare minner av en voldtekt. Episode 3 tar for seg de første skrittene mot å søke hjelp og møte med hjelpeinstanser. Episode 4 handler om veien til anmeldelse og møtet med rettssystemet. Episode 5 forteller om gruppeterapi og hvordan det er å åpne seg for andre. Forskning om traumebehandling blir fremstilt og diskutert. Episode 6 handler om dating og seksuallivet i etterkant av en voldtekt. Episode 7 handler om voldtekts kultur, det vi ikke ser eller snakker om. Episode 8 tar for seg hjelpeteknikker og tiltak man kan gjøre for å starte helbredelsesprosessen.

Fremdriftsplan for prosjektet

01.08.2022 til 01.11.2022: Oppstartsmøte, plan for episodene, detaljplanlegging intervju. 01.10.2022 til 01.06.2022: Innspilling av materialet, redigering, ferdigstilling, lansering og markedsføring av episoder med alt arbeid det innebærer. 01.04.2022 til 15.06.2020: Evaluering av prosjekt og rapport til Dam-stiftelsen og støttegivere.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

En dag i August er en dokumentarisk podkastserie i åtte episoder hvor temaet er partnervoldtekt. Den handler om “Lea” som opplever at kjæresten voldtar henne. Vi får høre historien om forholdet, overgrepene og tiden etterpå. Flere av Norges ledende eksperter på overgrep er intervjuet i podkasten. Målgruppen er primært personer som selv har blitt utsatt for slike overgrep og deres pårørende. Podkasten ble lansert den 22. november 2023 i forbindelse med FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner den 25. november.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Lyttertall er nå på 1547 lyttere. Det er et godt stykke under måltallet i søknaden, men til sammenligning er det kun de 20 mest populære podkastene i Norge som har over 50 000 i lyttertall. I tillegg er denne podkasten målrettet spesielt mot voldtektsutsatte. Det viktigste poenget har ikke vært å nå så mange som mulig, men at man når den riktige målgruppen. Den kommer til å bli brukt NKS og andre organisasjoner i årene fremover.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1547

Prosjektgjennomføring/Metode

Filt jobbet i startfasen med å finne en god utgiver og sørge for at dette ville bli publisert på riktigst mulig måte. Det var to viktige kriterier for å finne riktig utgiver: 1. Mest mulig rekkevidde. 2. Å publisere dette gjennom et redaktørstyrt medie vil gi dette mer legitimitet og være mer tillitsvekkende, bla. pga. presseetikk. Vi gikk derfor inn i et samarbeid med magasinet Altså. Da Filt tok over prosjektet hadde Dina et manusutkast og noen innspilte skisser. I begynnelsen jobbet hun mest med manuskonsulent Ida Pallin Bostadløkken. Produsent Ådne Riis Hallås kurset Dina i intervjuteknikk og stemmebruk. Etter intervjuene var gjort ble de transkribert og Dina + manuskonsulenten gikk gjennom og filtrerte ut hva som skulle være med. Produsent Ådne gjorde en gjennomgang til. Opptak av voiceover ble gjort i etterkant av intervjuene. Ådne Riis Hallås var klipper og lydlegger var Truls Rokicki som er frilanser. Vi kjøpte tilgang på et lydbibliotek (Upright) for å sørge for at vi hadde rettigheter til å bruke musikken spesifikt. Det ble gjort flere tilbakemeldingsrunder mellom Filt, NKS og utgiver Altså, så den er godt kvalitetssikret.

Resultater og resultatvurdering

Vi er veldig fornøyd med sluttresultatet og produktet. Hovedpersonen deler raust av sin egen historie, og bidrar til å normalisere følelser etter voldtekt. Vi har fått tak i noen av de fremste fagpersonene i Norge som også gir tyngde til podkasten. Den er pakket inn i et godt lyddesign og estetisk uttrykk, som også gir podkasten en troverdighet og appell. Fagpersonene har bidratt godt underveis og gitt tilbakemeldinger. På lanseringen sa Kine Pedersen Aamot at hun skulle ønske denne podkasten fantes da hun opplevde å bli utsatt for overgrep.

Oppsummering og videre planer

Altså har planer om å promotere det mer i sitt magasin. NKS vil bruke dette i sitt arbeid med overgrepsutsatte og inkludere det i undervisning, foredrag og kompetansebygging.

Prosjektleder

Ådne Riis Hallås

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
En dag i august
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Filt Oslo
Beløp Bevilget
2022: kr 516 000
Startdato
01.08.2022
Sluttdato
14.09.2023
Status
Avsluttet