Motivasjonsgrupper i Avrusing- og ROP-avdeling
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Målet er å utvikle motivasjonsfremmende gruppebehandling med ruspasienter i en akuttfase. Motivasjonsgruppene vil utprøves i tre ulike avdelinger; I Avrusingsavdelingen og i ROP-avdelingen (Rus og psykiatri), samt ved Familieavdelingen. Gruppebehandlingen består av ukentlige kortvarige gruppesesjoner på mellom 30 minutter og 45 minutter, og tar utgangspunkt i pasientenes opplevelse av egen motivasjon for endring, og ønsket om å skape et fellesskap for endring. Prosjektets nytenkning og ambisjon er å vise at motivasjonsfremmende prosesser kan igangsettes tidlig i et behandlingsløp.
Målsetting for prosjektet
Utprøving og utvikling av motivasjonsfremmende behandling i en gruppekontekst i akuttfasen i TSB.
Målgruppe
Pasienter som er innlagt ved Avrusingsavdelingen, og pasienter ved ROP-avdelingen (Rus og psykiatri) , + pasienter fra Familieavdelingen.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
300
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Målsettinger for prosjektet: • Utvikle og prøve ut en pilot for et metode-prosjekt for motivasjonsfremmende prosesser i en i en akuttavdeling, i den hensikt å styrke pasientens egenmotivasjon tidlig i behandlingsprosessen. Tiltaksmål: 1. Gjennomføre i alt tre gruppemøter pr uke med pasienter fra tre ulike behandlingsavdelinger (avrusing- og ROP-avdeling samt Familieavdelingen (AGS). 2. Deltagelse fra Brukerorganisasjonene i utvikling og drift av motivasjonsgruppene, i den hensikt å sikre brukermedvirkning i et konkret utviklingsarbeid. 3. Dokumentere effektmåling av gruppetiltaket i en akuttkontekst ved hjelp av en kvalitativ etterundersøkelse, og utgitt som en prosjektrapport og via formidling ved dagseminarer, kronikker mv.
Fremdriftsplan for prosjektet
Oppstart august 2022 og avslutning oktober 2023
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektet undersøker om det er faglig forsvarlig og mulig å tilby et motivasjonsfremmende gruppetilbud i en akuttfase for pasienter i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Prosjektet har hatt tre hovedfokus: 1) Utvikle en modell for motivasjonsgrupper i en akuttfase i rusbehandling. 2) Få erfaring med medvirkning av brukerrepresentanter i behandlingen. 3) Utvikle personalets gruppelederkompetanse og samarbeid på tvers av avdelingsstrukturer. Prosjektet utfordrer den tradisjonelle oppfatningen av at pasienter i en akuttfase ikke er kognitivt klare for terapi da de er i en sårbar fase så tidlig i behandlingen, og argumenterer for at det finnes et vindu av motivasjon som kan utnyttes gjennom gruppeterapeutiske motivasjonsgrupper allerede tidlig i et behandlingsforløp. Prosjektet presenterer funnene og konklusjonene, samt implikasjonene og anbefalingene for videre praksis.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Resultatene fra spørreundersøkelsene viser at det ligger et rom for å arbeide med motivasjon under avrusning og tidlig i behandlingsløpet. Som følge av at pasientene ikke ønsket å delta i kvalitative intervjuer, fikk vi ikke gjennomført ytterligere samtaler før utskrivning.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
454
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet har blitt gjennomført i fire avdelinger ved Blå Kors klinikk Lade i perioden 1. september 2022 til 30. november 2023, med totalt 155 antall grupper som har blitt gjennomførte og 454 antall pasienter som har deltatt i gruppene.
Resultater og resultatvurdering
Resultatene i dette prosjektet viser at det er mulig å arbeide med pasienters motivasjon tidlig i et avrusningsløp. Bruk av gruppeterapi, kombinert med brukerrepresentanter og ansatte har fungert godt og gitt en merverdi gjennom å dele opplevelser med andre i samme situasjon, samt at det har bidratt til å styrke ansatte og pasientrelasjoner som er viktig i et behandlingsløp.
Oppsummering og videre planer
Blå Kors klinikk Lade vil videreføre dette tilbudet som del av sitt ordinære behandlingstilbud. To behandlingssteder utover Blå Kors har tatt kontakt og er interessert i hospitering for å se på bruk og implementering av liknende tiltak. På siden av dette prosjektet har det blitt skrevet en fordypningsoppgave ved Nord Universitet av prosjektet. Denne ettersendes gjerne ved forespørsel.