Kartlegging av beinhelse og menstruasjonsfunksjon hos (in)aktive kvinner

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Kjønn har stor betydning for helse, men likevel forskes det mest på menn. Særlig er det svært lav kunnskap i samfunnet om hvordan kvinners menstruasjonssyklus og det «ustabile» hormonelle miljøet påvirker helse og livskvalitet. Lavt østrogen ses både etter overgangsalderen og ved menstruasjonsforstyrrelser i fertil alder, og er assosiert med redusert beinhelse og osteoporose. I Norge har rundt 300 000 osteoporose (FHI). Menstruasjonsforstyrrelser tyder på at kroppen har hatt for lav tilgang på energi over tid. Forekomsten er mye mer utbredt blant aktive kvinner (50%) sammenlignet med inaktive (4,2%) (De Souza, 2010, PMID: 19945961), og forekomsten er særlig høy i idretter hvor kroppsvekt er avgjørende for prestasjon. Dette indikerer en kausal sammenheng mellom fysisk aktivitet, lavt energiinntak, menstruasjonsforstyrrelser og beinhelse. Målet med prosjektet er å øke kunnskap om et fagområde vi vet altfor lite om innen kvinnehelse, ved å samle data fra åtte gjennomførte prosjekter ved universiteter i Norge og Danmark. Kartleggingen svarer på forekomst og sammenheng mellom lav beintetthet, hormonelt miljø og fysisk aktivitet hos kvinner i fertil alder. Dette vil kunne øke kompetanse på kvinnehelse i forskning, utdanning og helsearbeid, og bidra til forbedret kvinnehelse på sikt.

Aktivitet/tiltak/metode

For å kartlegge forekomst og sammenhenger har vi inngått avtaler med ekspertgrupper på kvinnehelse ved ulike skandinaviske universiteter og samler data fra åtte gjennomførte forskningsprosjekter på kvinner i fertil alder (17-40 år). Dataene innebærer beintetthet og kroppssammensetning ved kroppsscan (DXA), hormonverdier fra blodprøver (kjønnshormonene østrogen, progesteron, LH og FSH, og metabolismemarkøren T3), spørreskjema om hormonelt miljø (menstruasjonssyklus, menstruasjonsforstyrrelse og hormonell prevensjon) og fysisk aktivitet. Vi vil kartlegge forekomst og sammenheng mellom lav beinmineraltetthet, avvikende hormonverdier og menstruasjonsforstyrrelser, samt mulige forklaringsvariabler som alder, aktivitetsnivå, idrett og vekt. Målgruppen er aktive og inaktive kvinner i fertil alder, for å kunne sammenligne forekomst av lav beintetthet og menstruasjonsforstyrrelser mellom kvinner med ulikt aktivitetsnivå. Derfor samles data fra ulike prosjekter, hvor deltakere har ulikt fysisk aktivitetsnivå og ulike treningsformer. Prosjektet evalueres ved kartleggingens konklusjoner og evne til formidling. Videre vil resultatene legge et grunnlag for et PhD prosjekt for å se videre på kvinners beinhelse og hormonelle miljø, forklaringsvariabler og igangsette en intervensjon innen primær eller sekundær forebygging av redusert beinhelse og/eller menstruasjonsforstyrrelser. Alle delprosjektene i dette prosjektet, har innhentet samtykke fra samtlige deltakere og har etisk godkjennelse for innhentingen av data. Det vil søkes etisk komite for videre bruk av dataene i dette prosjektet, samt innhentes nytt samtykke fra deltakere ved behov. Før oppstart av dette prosjektet vil alle data anonymiseres. En forventet utfordring vil være variasjon mellom studiedesign, metoder og hvilke data som er innhentet fra de ulike prosjektene og institusjonene. Alle studiene har imidlertid anvendt sammenlignbare metoder av høy kvalitet til innsamling og analyser av primære variabler.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kartleggingen vil gi oss ny informasjon om beinhelsen og det hormonelle miljøet til en stor gruppe kvinner i fertil alder. Vi vil undersøke prevalensen av lav beinmineraltetthet og menstruasjonsforstyrrelser blant aktive og inaktive kvinner. Vi kan identifisere hvordan ulike menstruasjonsforstyrrelser påvirker beinhelsen til kvinner, og identifisere forklaringsvariabler og risikofaktorer. Videre vil vi kunne se på betydningen av fysisk aktivitet for menstruasjonsstatus og beinhelse. Resultatene kan ha stor betydning for helsetiltak (beinhelse, fertilitet og mental helse) og treningsanbefalinger til kvinner i fertil alder. Dette prosjektet kan ses på som en pilot, for å generere forskningsspørsmål til fremtidige prosjekter hvor vi ønsker å kunne si noe om kausaliteten til menstruasjonsforstyrrelser og lav beinmineraltetthet, samt hvordan vi kan forebygge og behandle disse. Videre bidrar prosjektet til å styrke samarbeidet mellom nordiske forskningsmiljø innen kvinnehelse, koordinere innsatsen og løfte fagfeltet til et høyere nivå. Temaet krever store data. Det søkte prosjektet skal danne rammen for etablering av et fremtidig nordisk samarbeid innen kvinnehelse og involvere 6-8 forskningsinstitusjoner i multisenterstudier. På sikt ønsker vi å bidra til å redusere forekomsten av osteoporose og beinbrudd, samt gi unik informasjon om helsen til kvinner i fertil alder. Dette er av stor betydning for individet og samfunnet da både akutte brudd og tretthetsbrudd kan føre til inaktivitet og utfordringer med å gjennomføre alt fra dagligdagse oppgaver til jobb og trening. Mer informasjon om årsaker til menstruasjonsforstyrrelser vil kunne bidra til kunnskap om hvordan kvinner kan opprettholde en naturlig menstruasjonssyklus og redusere forekomsten av fertilitetsproblemer.

Plan for gjennomføring

Mars 2024: Søke om etisk godkjennelse til å bruke data i ny studie. Innhente nytt samtykke fra deltakere i studier hvor det er behov. Alle samarbeidspartnere er ansvarlig for dette for sine respektive prosjekter. April 2024: Innhente data fra de enkelte prosjektene og planlegge analyser av innhentet datamateriale. NIH leder denne prosessen og innhenter ekspertise hos samarbeidspartnere ved behov. Mai 2024: Utarbeide nye problemstillinger innenfor kvinnehelse med fokus på menstruasjonsforstyrrelser og hormonelt miljø. Dette danner grunnlaget for søknad om PhD stilling som sendes i samme måned. NIH er ansvarlig for denne prosessen. Mai – Oktober 2024: Behandle og analysere data. Lage figurer og tabeller som presenterer resultatene. NIH er ansvarlig for denne prosessen. November 2024 – Februar 2025: Skrive vitenskapelig forskningsartikkel. Holde intern workshop med presentasjon av resultater for prosjektgruppen. Skrive og dele rapport med relevante aktører innenfor kvinnehelsearbeid inkludert Norske Kvinners Sanitetsforening og deres Kvinnehelsehus. NIH leder skrivearbeidet, og får innspill fra alle samarbeidspartnere. MSc Flugstad Øistuen vil være ansvarlig for innhenting, samling, behandling og analyse av data. Dr. Jonvik og Prof. Madsen vil veilede MSc Flugstad Øistuen i denne prosessen. Prosjektgruppen deltar i workshops for å diskutere resultater, oppsett for rapport og vitenskapelig artikkel, samt plan for kommunikasjon og formidling. Brukerrepresentantene inkluderes i alle faser, men har en særlig viktig rolle i kommunikasjon og formidling av resultatene.

Prosjektleder

Kristin Lundanes Jonvik

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Kartlegging av beinhelse og menstruasjonsfunksjon hos (in)aktive kvinner
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2024: kr 300 000, 2025: kr 100 000
Startdato
20.03.2024
Sluttdato
20.03.2025
Status
Under gjennomføring