ECT og andre nevrostimulerende behandlinger: En håndbok

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Elektrokonvulsiv behandling, eller ECT, er en effektiv, og noen ganger livreddende, behandling for pasienter med alvorlig depresjon, eller som ikke har hatt nytte av annen behandling. Behandlingen utføres av leger og sykepleiere fra psykisk helsevern i samarbeid med helsepersonell fra anestesi. Selv om behandlingen i fagmiljøene betraktes som en trygg behandling, er den likevel omstridt, og tidvis blir fagmiljøer gjenstand for kritikk i media på grunn av rapporterte bivirkninger eller tvil om kvaliteten og lovgrunnlaget for behandlingen. Helsedirektoratet publiserte i 2017 den nasjonale faglige retningslinjen for ECT og i 2023-24 rulles det nasjonale kvalitetsregisteret for ECT ut. Denne håndboken retter seg mot f.o.f personell involvert i ECT-behandling eller som vil lære mer om behandlingen. Den vil understøtte kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for retningslinjen og vil også gi en god presentasjon av kvalitetsregisteret. I tillegg vil håndboken beskrive det stadig voksende tilbudet av alternativ nevrostimulerende behandling som er tilgjengelig i Norge. Boken skrives av landets fremste eksperter innen faget, og representerer til sammen nær 200 års klinisk erfaring med ECT. Målsettingen med boken er å gi støtte til helsepersonell, og slik sikre kvaliteten på behandlingen.

Aktivitet/tiltak/metode

Det skal skrives en håndbok. Den skal være praktisk lagt opp, og relevant for selvstudier og som oppslagsbok på behandlingsrommet der ECT gis eller i en døgnpost der ECT-pasienter er innlagt. Målgruppen for boken er leger og sykepleiere som deltar i ECT-behandling, administratorer samt studenter innenfor medisin og sykepleierfag. Pasienter og pårørende kan også være mulig målgruppe. Vi vil dekke alle sentrale områder innenfor nevrostimulerende behandling, med hovedvekt på ECT i 17 kapitler: 1. Krampebehandlingens historie. 2. Det vitenskapelige grunnlaget for ECT. 3. Virkningsmekanisme. 4. Indikasjoner for ECT. 5. Doseringsprinsipper, elektrodeplassering og monitorering. 6. Legemidler under ECT-behandling. 7. Forsiktighetsregler og kontraindikasjoner. 8. Somatiske komplikasjoner av ECT. 9. Vanskelige situasjoner! 10. Kognitive bivirkninger av ECT og depresjon. 11. Anestesi ved ECT. 12. Andre nevrostimulerende behandlinger (tDCS, rTMS, vagusstimulering). 13. Lovgrunnlaget for ECT. 14. Etiske betraktninger, samtykkekompetanse og brukermedvirkning. 15. Planlegging og organisering av ECT-klinikken. 16. Nasjonalt kvalitetsregister for ECT. 17. Informasjon til pasienter og pårørende. Dette bokprosjektet er et kvalitetsforbedringprosjekt, der evaluering av prosjektet kun kan måles i grad av positiv omtale og hvordan boken vil etablere seg som en del av det kliniske miljøet som boken retter seg mot. Medforfattere har alle erfaring med skriftlig arbeid, enten i form av vitenskapelige arbeider, populærvitenskapelige presentasjoner, statlige utredninger og foredrag innenfor fagfeltet. Bokprosjektet gjennomføres i samarbeid med Forlaget Aldring og helse, noe som sikrer profesjonell planlegging og gjennomføring av det forlagstekniske. Boken vil dermed også ligge i porteføljen til forlaget med god synlighet der. De utfordringer som måtte kunne oppstå er knyttet til om det er nyoppståtte personlige forhold hos medforfattere som gjør at de ikke kan overholde tidsfrist

Antall deltakere

0

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Håndboken vil gi en samlet fremstilling av kunnskapsbasert ECT-praksis på norsk, med anbefalinger for planlegging, gjennomføring og evaluering av behandlingen. Lærebøker i ECT har vært tilgjengelig på engelsk, men har beskrevet praksis, klinisk virkelighet og lovverk som skiller seg fra norske forhold. I tillegg vil boken tilby oppdatert kunnskap om nyere nevrostimulerende metoder, som tDCS og rTMS. Boken vil dermed inngå i en helhet med Helsedirektoratets retningslinje, det nasjonale kvalitetsregisteret og den siste utviklingen innenfor helsetjenesten. Boken vil bidra til at kunnskap om god ECT-praksis spres, og risiko for uheldig variasjon minimeres. Boken vil gi helseplanleggere og administratorer et verktøy for å planlegge ECT- og nevrostimulerende klinikk på en måte som er i tråd med god klinisk praksis og de nasjonale retningslinjene. Boken vil også fungere som et oppslagsverk for klinikere som står i vanskelige situasjoner og på den måten bidra til å redusere faglig usikkerhet og risiko for feil. Boken vil kunne fungere som et grunnlag for en kunnskapsbasert samtale mellom helsepersonell og pasienter i drøftinger før, under og etter at ECT har blitt gjennomført. Boken vil også være en nyttig kilde til informasjon for interesserte pasienter og pårørende, selv om det faglige innholdet primært er rettet mot helsepersonell. Disse vil kunne ha spesiell glede av et eget kapittel i slutten av boka, som retter seg spesielt mot pasienter og pårørende.

Plan for gjennomføring

Alle medforfattere har samtykket til deltakelse i prosjektet. Eivind Aakhus vil være redaktør og vil i samarbeid med forlaget sikre enhetlig bruk av terminologi. Språkvask, juridisk vurdering, grafisk arbeid og publisering i regi av forlaget. Medforfattere har levert språkeksempler og demonstrert gode norsk-kunnskaper. Eivind Aakhus, psykiater, PhD, Leder for Fagrådet for ECT-registeret. Per Bergsholm, psykiater og nevrologi, dr.med skrev den første norske doktoravhandlingen om ECT. Leif Oltedal, radiolog, PhD. Leder det internasjonale nettverket GEMRIC (The Global ECT-MRI Research Collaboration). Therese Bigseth, psykiater, ECT-ansvarlig for ECT-klinikken ved sykehuset i Tønsberg. Rikke Folstad, psykiater, dr.med, ECT-ansvarlig ved Sykehuset Innlandet, Sanderud Sykehus. Ute Kessler, psykiater, PhD. Forskningsleder for nasjonalt ECT-register. Tor Magne Bjølseth psykiater, PhD. ECT-ansvarlig ved Diakonhjemmets sykehus. Christine Mohn nevropsykolog, PhD. Per Anders Hunderi Haukeland sykehus, anestesiolog. Martin Bystad UNN, klinisk psykolog, PhD. Gorm Grammestad, advokat med spesialområde helse- og velferdsrett, leder av kontrollkommisjon i psykisk helsevern. Alina Coman, MPh, i samfunns og kulturpsykologi, PhD. Svein Martin Luth, psykiater, MA. ECT-ansvarlig, DPS Gjøvik, Sykehuset Innlandet. Stig Bech, advokat, brukerrepresentant, styrerepresentant i Bipolarforeningen. Hallvard Lund-Heimark, psykiater, faglig leder ECT-registeret. Kristine Krokli, sykepleier, koordinator ECT registeret. Medforfatterne har blitt «håndplukket» utfra deres kvalifikasjoner og interesseområder innenfor faget.

Prosjektleder

Silje Gravaas

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
ECT og andre nevrostimulerende behandlinger: En håndbok
Organisasjon
Bipolarforeningen Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 34 000, 2025: kr 345 000
Startdato
01.06.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring