Ungdom og demokrati

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Ungdom med utviklingshemming ved Sjiraffen Kultur- og Kompetansesenter og våre nasjonale samarbeidspartnere ønsker å gjennomføre felles workshop der vi treffes på tvers og jobber aktivt med menneskerettigheter gjennom kunst. Flere av samarbeidspartnerne er fra Dissimilis Norges nettverk. Deltakere er ungdom med kognitive funksjonsvariasjoner i alder 16-30 år. Målet for prosjektet er todelt. Vi ønsker å styrke det nasjonale nettverket, og å la ungdommer med funksjonsvariasjoner delta på et utvekslingsprosjekt, der representanter fra hver gruppe møtes over to helger for å jobbe med ulike workshops. Fokusområdet er funksjonshemmedes menneskerettigheter, og vi ønsker å koble det opp imot kunst og kulturuttrykk som ungdommene er kjent med fra sine respektive grupper. Deltakerne i prosjektet forplikter seg til å involvere gruppene sine hjemme, og jobbe med temaet i mellom treffpunktene. Resultatene legges frem for de andre i prosjektgruppa på fysiske workshops.

Aktivitet/tiltak/metode

Jul/Aug: Samling med prosjektleder og gruppeledere i Tr.heim. Konkretisere tilretteleggingsbehov, aktiviteter og metodikk. Aug/Sept: 2 digitale møter med prosjektgruppa. 1. møte med fokus på å bli kjent. På det 2. møte får aktørene oppgaver de skal ta med tilbake til gruppa si. Hver gruppe jobber med ulike deler av CRPD. Her jobber de med de ulike artiklene i konvensjonen, for å snakke seg igjennom hva det konkret betyr, og finne eks. fra sine egne liv og erfaringer som har relevans for de ulike artiklene. Eks; hva vil det si at man ikke skal kunne diskrimineres på bakgrunn av funksjonsnedsettelse? Har noen eks. på diskriminering? Hva vil det si at man har krav på hjelpemidler, hva kan dette være? Hva menes med at kvinner med funksjonshemming møter multippel diskriminering, og hvordan kan man sikre at dette ikke skjer? Okt: Fys. møte i Oslo. Workshop på X-ray kulturhus. Presentasjon av arbeid man har gjort hjemme med sin gruppe, før man jobber sammen i fellesskap. Samtalegr. og dans. Fokus på å finne gode kommunikasjonsmåter, lage grupperegler, se på hjemmearb. Nov/jan: Ett digitalt møte mellom prosjektledere, + ett digitalt møte med prosjektgr. Lekse – finne gode eks. på historiske eventer som har relevans for konvensjonen og dagens funkispoltikk; kunst, film, litteratur, dokumentar etc. Feb: Fys. treff i Tr.heim. Workshop på Sjiraffen. Vi jobber videre m tema, og har hovedfokus på samtale, teater og kunst. Samsnakke om funn man har gjort, se eventuelle dokumentarer og prøver å sette dagens utfordringer og muligheter opp imot et historisk perspektiv. Jobbe videre med en mulig fremføring. Mar/Apr: Dok.. ferdigstilles. Vi jobber mot utstilling i de ulike komm. som har deltatt. Det kan være film, foto etc. som stilles ut. Dette må deltakerne selv være med å avgjøre, utifra egne forutsetninger. Mai/jun: Publ. av dok. i form av art. Dissimilis bladet og andre. Ungdom fra 16-30 med utviklingshemming. Sørge for at sikkerhet, personvern og etiske hensyn er ivaretatt.

Antall deltakere

120

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltakere vil være mer om menneskerettigheter, CRPD og diskutere sin hverdag på tvers av landsdeler. Dette vil få ringvirkninger for deres grupper i sine landsdeler, og spre kunnskap og jobbes videre med i sine organisasjoner. Det er utrolig viktig at unge med funksjonshemming får mulighet til å kjenne på sine rettigheter, ta del det offentlige ordskiftet og møte likesinnede for å diskutere og møtes i sosiale trygge settinger. Bevisstgjøring av egne rettigheter, meninger og tanker, og å utfordres på egne holdninger. Unge ved Sjiraffen har ytret ønske å på lik linje med andre aktive ungdom få møtes på tvers av organisasjoner, og delta i en slit type utveksling, og har selv kommet med innspill til aktiviteten. De ønsker å lære mer om CRPD, og å formidle dette videre. Rettigheter over eget liv og å selv definere hvem man selv er fremstår viktig for alle, særlig for denne målgruppen som ofte snakkes «om» fremfor «med», og der mye ofte styres av andres bestemmelser. Vi skal dokumentere prosessen og lage en dokumentar på bakgrunn av film og intervjuer, som alle skal godkjennes av de som deltar. Her vil det utvikles informasjonsmateriell som går ut til deltakere selv og deres nærpersoner, slik at alle har full oversikt over hva man skriver under på og vil være en del av. Om noen ønsker å bare være med på aktivitetene, men anonymiseres sørger vi selvsagt for dette. Sjiraffen har lang erfaring med denne type dokumentasjon, og har rutiner som sikrer at personvern blir ivaretatt. Utstilling av kunst, samt presentasjoner av hva man har jobbet med vil være ulikt i de ulike byene. Dokumentaren og formidlingen vil jobbes med i fellesskap, slik at alle kan tilby et foredrag for andre ungdommer både i og utenfor målgruppen på etterkant. Dette skaper mestringsglede og eierskap til prosj.

Plan for gjennomføring

Samlinger 1 fysisk treff med ledere på forkant av prosjektet 2 digitale samlinger med deltakerne før fysisk treff, der deltakerne sammen med sine grupper får oppgaver 2 fysiske samlinger; en i Trondheim og en i Oslo – med en digital samling i mellom. Gruppeledere har i fellesskap ansvar for samlingene, der vi leder ulike deler. Ragnhild Arntsen vil hente veiledning fra SOR og Redd Barna ved behov, og vil invitere disse til å delta på samling i Oslo. 1 digital samling på etterkant med felles evaluering. Hva har vi lært? Hva ønsker vi å formidle videre? Hva er viktig å få med i heftet og veileder? Visning i hver kommune med foredrag og visning av dokumentar. Hvert sted er ansvarlig for å booke seg inn til skoler og institusjoner for å fortelle om sine funn og om prosjektet. Dette kan være på ungdomsskoler og videregående, for tilrettelagte og ordinære klasser, lokallag NFU, Autismeforeningen eller andre interesseorganisasjoner, kommunestyret eller andre interesserte. Dette vil sette fokus på CRPD, så vel som at unge med utviklingshemming får en stemme, ny kunnskap og vil lære å formidle denne kunnskapen. Prosjektleder med prosjektteam – en leder fra hvert sted, er ansvarlig for samlingene. Booking av overnatting, samt regnskapsoversikt er Anne Kathrine Nyland, hver gruppe er ansvarlig for billigst mulig reisevei og booking av dette. Hver organisasjon gjør sin utvelgelse / rekruttering av deltakere og gjennomføring av aktivitet mellom treff. Produsent sørger for at frister på rapport overholdes. Deltakere kommer fra de ulike organisasjonene i eksisterenede grupper. Vi vil skrive en rapport både med de unge selv, men også en intern for å sørge for at personvern og gjennomføring av milepæler overholdes.

Prosjektleder

Ragnhild Birgithe Juul Karambo Arntsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Ungdom og demokrati
Organisasjon
Dissimilis Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 200 000
Startdato
28.05.2024
Sluttdato
31.08.2025
Status
Under gjennomføring