Norske stiftelser kan bidra mer – vi tar diskusjonen i Arendal

Verdiskapningen er på 58 milliarder kroner, men potensialet er større.

DAM Redaksjonen • 30 jul. 2024

Stiftelsen Dams arrangement på Arendalsuka holdes i Hjerneteltet 14. august. Deltakere er (øverst f.v.) Hans Christian Lillehagen (generalsekretær i Stiftelsen Dam), Kirsti Mathiesen Hjemdahl (daglig leder, Cultiva/styreleder i Stiftelsesforeningen), Katinka Greve Leiner (direktør, Ferd Sosiale Entreprenører), Inger-Lise Larsen (konstituert administrerende direktør, Sparebankstiftelsen DNB), Aksel Mjøs (førsteamanuensis, Norges Handelshøyskole) og Siw Heggedal Longvastøl (avdelingsdirektør, Stiftelsestilsynet).

Norske stiftelser står for en betydelig verdiskapning, og er en viktig bidragsyter til norsk frivillighet og sivilsamfunn. Bare i Stiftelsen Dam deler vi ut rundt 400 millioner kroner i året til helsefrivilligheten. Men hva om dette bidraget kunne mangedobles? 

Det er tema for Stiftelsen Dams arrangement på Arendalsuka 2024. 

– Stiftelsene i Norge kan spille en større rolle i samfunnet og bidra enda mer til viktige utfordringerenn de gjør i dag, men da trengs det handling. Politikerne kan ordne rammebetingelsene, men det største løftet må komme fra stiftelsene selv, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.  

Lanserer forslag 

Arrangement

Tid: 14. august klokken 14.00-14.45
Sted: Hjerneteltet, Arendalsuka

Deltakere:

  • Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam
  • Aksel Mjøs, førsteamanuensis, Norges Handelshøyskole
  • Inger-Lise Larsen, konstituert administrerende direktør, Sparebankstiftelsen DNB
  • Katinka Greve Leiner, direktør, Ferd Sosiale Entreprenører
  • Kirsti Mathiesen Hjemdahl, daglig leder, Cultiva og styreleder i Stiftelsesforeningen
  • Siw Heggedal Longvastøl, avdelingsdirektør, Stiftelsestilsynet

Ikke i Arendal? På denne linken kan du følge seminaret digitalt.

På seminaret vil Dam lansere fire forslag til hvordan norske stiftelser kan øke samfunnsbidraget. 

I tillegg stiller en rekke profilerte personer fra stiftelsesfeltet i Norge, blant annet instituttleder ved Norges Handelshøyskole, Aksel Mjøs, som ledet arbeidet med utredningen om ny stiftelseslov i 2016. Et arbeid som siden det har blitt liggende i skuffen. 

I tillegg stiller Stiftelsestilsynet, Stiftelsesforeningen og representanter for Ferd og Sparebankstiftelsen DNB.  

– Dette er alle toneangivende aktører på stiftelsesfeltet, som vi tror vil bidra med verdifull innsikt, og som har tanker om å utvikle sektoren slik at bidraget fra norske stiftelser kan bli bedre og større, sier Lillehagen. 

Se til Danmark 

I 2023 ga Lotteri- og stiftelsestilsynet ut en rapport som viser at norske stiftelser står for en verdiskapning på 58 milliarder kroner hvert år. Det tilsvarer beløpet som ble satt av til høyere utdanning og forskning i fjor. 

Pengene investeres i bedrifter, deles ut til frivillighet og finansierer viktige ideelle velferdstilbud og forskning. Selv om dette utgjør betydelige samfunnsbidrag, er potensialet mye større. 

I Danmark – et land vi liker å sammenligne oss med – er samfunnsbidraget mer enn tre ganger så stort (Fondenes vidensenter 2020). Her hjemme ønsker stadig flere bedrifter og kapitalsterke personer å ta medansvar for de store utfordringene i samfunnet. Men hva skal til for å realisere dette potensialet? 

På Arendalsuka skal vi forsøke å finne svaret, sammen med flere toneangivende aktører i norsk stiftelsesliv.