Sang og musikk for alle i Tromsø
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
1.1.1 Bakgrunn for prosjektet/tiltaket Sang og Musikk for alle er et tilbud til barn med funksjonsnedsettelser fra 3-12 år. Det finnes ingen tilsvarende tilbud i Tromsø for barn i denne aldersgruppen fra før av, og det er stor etterspørsel. Sang og musikk for alle er et tilrettelagt og gratis arrangement hvor barn og unge med familier møtes. Her får ungene delta med sang og rytmeleker og spille på ulike instrumenter. Ingen forkunnskaper kreves, og tilbudet er tilrettelagt for rullestolbrukere. Målet er å nå frem til ungene gjennom musikk, samt skape en arena hvor unger fra hele fylket kan møtes og bli kjent med hverandre. Vi ser at musikk er den beste metoden for å skape aktivitet og inkludering for målgruppen. Gjennom prosjektmidler fra blant annet Dissimilis Norge har vi kunne arrangere Sang og Musikk for Alle i 2024, men mangler finansering for 2025. Vi søker midler fra Dam for å kunne opprettholde samlingene mens det jobbes mot å sikre finansiering til å drifte tilbudet fast gjennom kommunen. Tilbudet har vist seg å være veldig populært og det er rundt 50 stykker som deltar i snitt, og familier kommer fra rundt om i fylket for å delta.
Aktivitet/tiltak/metode
1.2.1 Aktivitet/tiltak/metode Samlingene arrangeres en gang i måneden på lørdager på Alfheim aktivitetshus, og varer i rundt 2 timer. Det arrangeres også en sosial samling etter sangstundene der foreldre og barn har mulighet til å bli bedre kjent. På sangstunden får barna prøve forskjellige instrumenter, være med på sangleker og utrykke seg gjennom musikken. Målet med samlingene er at barna og foreldrene skal bli kjent med hverandre og at ungene skal bli introdusert til musikk og instrumenter, samt føle på mestring og sosial tilhørighet. Vi legger til rette for gode musikalske opplevelser og en pedagogisk tilrettelagt arena. Dette er et åpent og gratis tilbud uten faste medlemmer, men vi henter inn tiltalelser om det filmes eller blir tatt bilder på samlingene. Det meste er på plass på når det gjelder personalet, frivillige og deltakere, men den største utfordringen er å sikre finansiering av tilbudet. For å sikre prosjektet trenger vi midler til honorar for musikkinstruktør, samt midler til matservering og utstyr. Med støtte fra Stiftelsen Dam for 2025 hadde vi vært trygge på at tilbudet består mens vi jobber mot å sikre videreføring av prosjektet, gjennom kommunen eller andre instanser. Ved å vise til at tilbudet har etablert seg som et fast tilbud med mange brukere i 2025 vil vi ha enda bedre argumenter overfor kommunen til å støtte tilbudet.
Antall deltakere
50
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
2.1.1 Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket Vi forventer at deltakerne vil oppleve økt følelse av samhold og motvirke utenforskap. De kan knytte vennskap på tvers av alder, diagnose og hjemstedskommune, kjenne på egen musikkglede og utvikle egne musikalske ferdigheter og sosial kompetanse. Det er også en viktig møteplass for foreldre som møter andre i tilsvarende livssituasjon. Mange har også med søsken, noe som også er av stor verdi for barna med og uten funksjonsnedsettelser. Det finnes ingen tilsvarende tilbud i Tromsø og vi ser hvor viktig det er å kunne tilby kulturaktiviteter og en møteplass for barn og familier i denne målgruppen. Ved å kunne vise til hvor populært dette tilbudet er ønsker Dissimilis Norge å kunne starte oppe flere tilsvarende tilbud i Nord Norge i samarbeid med andre kommuner.
Plan for gjennomføring
Fastsette dato for aktivitet innen 1. kvartal 2025 Invitere og promotere for Sang og musikk for alle innen 1. kvartal 2025 Påmelding og registrering Planlegging av aktivitetene, ev. innkjøp Gjennomføring av tilbud med instruktør: Anne Assistent: Prosjektleder: Lillian Administrasjonassistent: Sophie Evaluering, intern, ekstern Rapport