En psykotisk håndbok – En konsertforestilling

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

«En Psykotisk Håndbok» er en konsertforestilling som følger Ole fra starten av hans karriere i 2005 til tvangsinnleggelser i 2012. Forestillingen kombinerer musikk, humor og fortellerkunst for å gi publikum et innblikk i psykose, depresjon og mani, både fra Oles perspektiv og de som observerte ham. Målet er å øke kunnskapen om mental helse, bryte ned tabuer, ufarliggjøre og gjenkjenne tegn på psykisk sykdom. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Urban Rebels Production, Ole MAA og Bipolarforeningen. Anledningen er å markere Verdensdagen for biploare lidelser, der vi skal besøke medlemmer og pårørende på ulike steder i Norge. Forestillingen er for alle, men med spesielt fokus på ungdom, unge voksne og pårørende. Den tar opp temaer som bipolar lidelse, psykisk helse og adferdsutfordringer. Gjennom personlige historier belyser EPH ulike stadier og aspekter av bipolare lidelser: •Mani: Utforsker den euforiske, energiske og til tider skremmende følelsen av mani. •Depresjon: Deler den dype, mørke og selvutslettende følelsen av depresjon. •Psykose: Skildrer den surrealistiske, virkelighetsfjerne opplevelsen av psykose. EPH følger opp med en samtale mellom Ole, psykologspesialist Ivar Elvik og en brukerrepresentant fra BfN. Det skal også åpnes for spørsmål fra publikum i salen.

Aktivitet/tiltak/metode

Innholdet: – Konsertforestilling med varighet ca.70 minutter – Ettersamtale med Ole MAA, psykologspesialist Ivar Elvik og en brukerrepresentant fra Bipolarforeningen fra hvert sted – Informasjonsstand med representanter fra Bipolarforeningen på alle steder vi besøker – Informasjonskampanje på SoMe i forkant og under spilleperioden Målgruppen: Målgruppen inkluderer ungdom, unge voksne, pårørende og helsepersonell, samt personer som lever med psykiske lidelser. Spesielt relevant for dem som har erfaringer med eller interesse for bipolar lidelse og psykisk helse generelt. Evaluering (måloppnåelse): Det vil bli sendt evalueringsskjema til deltagere etter hver konsert. Sluttrapport skal foreligge senest 1 mnd etter siste gjennomføring. Målene er: – 7 konsertforestillinger – totalt 700 deltagere fysisk – 3000 visninger av opptaket på Youtube i løpet av prosjektperioden. – 10,000 visninger av videosnuttene om mani, depresjon og psykose på sosiale medier. – Mål om at minimum 80% av respondentene av spørreundersøkelsen svarer at de var svært fornøyd eller fornøyd med opplevelsen. Sikkerhet og etiske hensyn: Forestillingen vil ha sikkerhetsrutiner for å sikre publikums psykiske velvære, trivsel og trygghet under gjennomføring. Personvernhensyn vil bli ivaretatt ved at det ikke benyttes sensitive opplysninger om enkeltpersoner, deling av bilder av publikum/deltagere. Det vil også være tilgjengelig informasjon om hjelpetjenester for publikum som ønsker støtte eller råd i etterkant av forestillingen. Deltakerne vil bli varslet på forhånd om potensielt emosjonelt innhold, og det vil være tilgjengelig likepersoner som er kurset i samtaleteknikk fra BfN på alle arrangementer. Forventede utfordringer: En mulig utfordring kan være at forestillingens tunge temaer kan være emosjonelt krevende for enkelte i publikum. Dette kan imøtegås ved å gi tydelig informasjon på forhånd om innholdet, samt ved å ha tilgjengelige ressurser og veiledere under og etter arrangementene.

Antall deltakere

15000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Konsertforestillingen har siden dens premiere i november 2020 vært på Norgesturné og vært på DKS-turné i 3 år, der alle forestillinger har hatt en samtale i etterkant for publikum. Vi forventer å få mye av den samme responsen fra tidligere erfaringer. Vi tror at både forestillingen og den faglige samtalen vil ha en betydelig positiv innvirkning på publikum, med mål om å øke forståelsen og bevisstheten til tematikken. På kort sikt vil forestillingen gi publikum et personlig og kunstnerisk innblikk i hvordan det kan oppleves å leve med mani, depresjon og psykose. Gjennom musikk, historier og faglig samtale vil publikum få en bedre forståelse for de komplekse følelsene og utfordringene forbundet med psykisk sykdom. EPH bruker humor som et verktøy for å redusere stigma, og den emosjonelle reisen forestillingen tar publikum med på, kan føre til økt empati, ikke bare for de med bipolar lidelse, men for alle med psykiske helseutfordringer. Dette kan bidra til å skape et mer åpent og forståelsesfullt samfunn. På lang sikt forventes prosjektet å bryte ned tabuer knyttet til psykisk sykdom. Forestillingen vil også gi pårørende nyttige verktøy for å håndtere sine egne situasjoner, noe som kan styrke deres evne til å støtte personer med psykiske lidelser. Gjennom etterfølgende samtaler med psykolog og brukerrepresentanter vil publikum få anledning til å stille spørsmål og lære mer om psykisk helse og behandling, noe som kan gi varig effekt i deres liv. Filming og distribusjon av forestillingen vil forlenge prosjektets levetid og spre budskapet til et bredere publikum, inkludert medlemmene i Bipolarforeningen. Slik vil EPH også bidra til å fremme psykisk helse på samfunnsnivå, med potensiale til å forbedre livskvaliteten, fysisk og psykisk helse, samt sosial deltakelse for mange.

Plan for gjennomføring

Kapasitet på konsertforestillingene og samtalene: •Fana kulturhus, Bergen – kapasitet 180 sittende •Amtmann, Tromsø – kapasitet 80 sittende •Lokal scene, Trondheim – kapasitet 80 sittende •2x Vega scene, Oslo – kapasitet 150 sittende •Teaterfest på plassen, Molde – kapasitet 200 sittende •Teatret Vårt på Arbeideren, Ålesund – kapasitet 90 sittende Fremdriftsplan: o November 2024: Ferdigstilling av booking spillesteder Chi Ton – Produsent og turnéansvarlig o August – november 2024: Tilpasse nye låter / historier til forestillingen med låtskrivere Ole MAA – Sanger, pianist, komponist, og tekstforfatter Mats Onsum – Låtskriver/tekstforfatter Pats Nichols – Låtskriver/tekstforfatter o November – desember 2024: Innspilling, miks og mastring av nye låter Ole MAA TTT Recordings – Musikkinnspilling og miksing o November 2024 – januar 2025: Tilpasninger og preproduksjon Ole MAA Zezé Kolstad – Regissør o November 2024: Redesign av markedsføringsmateriale Chi Ton Sveen & Emberland – Grafisk design o Desember 2024 – februar 2025: Salg av billetter, markedsføring og promo på SoMe og egne kanaler Chi Ton Nina Antonov – Generalsekretær for Bipolarforeningen o Januar 2025: Organisere reise og overnatting til produksjonen som reiser Chi Ton Selve turnéen inkluderer alle på utøvere på scenen, deltagere i samtalepanel, turnéansvarlig og Bipolarforeningen: o Januar – februar 2025: preproduksjon o Uke 6 – Fana kulturhus, Bergen (bekreftet) o Uke 7 – Amtmann, Tromsø (i dialog om dato) o Torsdag 13.februar – Lokal Scene, Trondheim (bekreftet) o Onsdag 5.mars og torsdag 6.mars 2025 – Vega Scene, Oslo (bekreftet) o Uke 12 – Teaterfest på plassen, Molde (bekreftet) o Uke 12 – Teatret vårt, Ålesund (bekreftet) o Mars – april 2025: Evaluering og ferdigstilling av rapport og regnskap

Prosjektleder

Silje Gravaas

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
En psykotisk håndbok – En konsertforestilling
Organisasjon
Bipolarforeningen Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 2 000, 2025: kr 298 000
Startdato
23.12.2024
Sluttdato
01.05.2025
Status
Under gjennomføring