«Ikke alle funksonsnedsettelser er synlige» vant Helseprisen
Helseminister Jan Christian Vestre delte ut prisen på Frivillighetens dag.
– Mage-tarmforbundet har sørget for en ny skiltstandard over hele landet. Det har ført til at ikke bare mage-tarmpasienter får en ny hverdag, men at en lang rekke andre personer med andre diagnoser og utfordringer, opplever at det er lettere å bevege seg ute i samfunnet.
Det sa helseminister Jan Christian Vestre, da han utropte Mage-tarmforbundet og prosjektet Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige til vinner av Helseprisen 2024.
Rekordhøye stemmetall
Prosjektet var en av tre finalister som kjempet om prisen, som deles ut for niende gang. Og ikke bare trakk Mage-tarmforbundet til slutt det lengste strået i publikumsavstemmingen, men prosjektet sikret seg et rekordstort antall stemmer. Hele 8.500 stemmer kom inn i årets avstemming.
– Dette er en anerkjennelse for alle som lever med en usynlig funksjonsnedsettelse, sier prosjektleder Mailiz de Ramecourt.
For Mage-tarmforbundet er tilgang til toaletter blitt en fanesak.
– Toalettets rolle i det norske samfunnet blir i dag neglisjert. Så la dette være startskuddet hvor toaletter ikke lenger bare ses på som kjedelige utgifter eller som rør og avløp. For tilgang til toaletter handler ikke om rør og avløp. Det handler om helse. Det handler om inkludering og deltakelse. Det handler om helt grunnleggende menneskelige behov som ikke kan ignoreres, sier generalsekretær i Mage-tarmforbundet, Mads Johansson.
- Stiftelsen Dams årlige utmerkelse til et helseprosjekt.
- I 2024 deles prisen ut for niende gang.
- Prisen består av et diplom og 50.000 kroner.
- Det er publikum som nominerer prosjekter. Deretter velger en jury ut tre finalister. Til slutt er det publikum som avgjør hvilket prosjekt som vinner, gjennom en avstemming på dam.no.
Stygge blikk og kommentarer
I prosjektet har Mage-tarmforbundet sørget for mer inkluderende skilt på handikaptoaletter. Ved å legge til setningen «Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige» ønsker de å tydeliggjøre at mange har behov for rask tilgang til toaletter, uten at funksjonsnedsettelsen deres nødvendigvis er synlig, som ved en tarmsykdom.
– Vi så oss rett og slett lei på at vi hadde en skiltstandard som ekskluderte de usynlige funksjonsnedsettelsene, og mente at det var på høy tid å sette en ny skiltstandard, sier de Ramecourt ,og forteller om medlemmer som har opplevd stygge blikk og kommentarer når de benytter seg av tilrettelagte toaletter.
Formidabel respons
Responsen på de nye skiltene har imidlertid vært formidabel.
– Det har vært en udelt positiv holdning til å endre skiltene, sier de Ramecourt.
Per nå har en rekke kjøpesentre, fornøyelsesparker, og store og små bedrifter endret skilt. Snart følger også Avinor med sine 43 flyplasser etter.
– Til alle dere som har skiftet skilt på toalettene deres: Dere baner vei. Disse skiltene erstatter skam og stigma, avsluttet de Ramecourt sin takketale med.
Se video om prosjektet:
Juryens begrunnelse
Helseprisen 2024 går til et prosjekt som er nyskapende og viktig.
Helsefrivilligheten bidrar hver eneste dag til å utvikle nye metoder, synliggjøre behov og kunnskap, og ikke minst bidra til bedre livskvalitet for veldig mange mennesker. Organisasjonene gjør en stor innsats for mennesker skal kunne delta i samfunnet og leve gode liv – uavhengig av forutsetning og livssituasjon.
Årets tre finalister er alle gode eksempler på nettopp dette. Alle tre har utviklet gode prosjekter, som er solid forankret i både kunnskap og behov for sine målgrupper. De har alle nådd bredt ut, og har nådd langt flere enn man kan forvente. Det står det respekt av, og de er alle verdige vinnere av Helseprisen.
Det har vært et særlig stort engasjement rundt årets pris, og de tre finalistene har nådd bredt ut med sine budskap. Aldri før har så mange stemt og stemmetallene er jevnt fordelt på de tre finalistene. Men det er bare ett prosjekt som kan vinne Helseprisen 2024.
Årets vinner har god kjennskap til behovet til målgruppen, og det har de tatt på alvor. Resultatet gjør livet enklere for veldig mange mennesker – også langt utenfor den opprinnelige målgruppen. Antakelig er potensialet enda større, og kanskje kan årets pris være med på å spre budskapet.
– Vi får stygge blikk og dumme kommentarer, forteller frivillig i prosjektet Bjørn Thore.
Han er en av mange som i perioder har behov for å benytte seg av tilrettelagte toaletter. Men fordi hans funksjonsnedsettelse ikke er synlig, opplever han hets og ubehag når han benytter seg av tilrettelagte toaletter. Dessverre rammer det mange, for så mye som 80 prosent av alle funksjonsnedsettelser er usynlige.
Derfor er det så gledelig at Mage-tarmforbundet har tatt problemet på alvor, og sørget for en helt ny skiltstandard over hele landet. Det har ført til at ikke bare mage-tarmpasienter får en ny hverdag, men at en lang rekke andre personer med andre diagnoser og utfordringer, opplever at det er lettere å bevege seg ute i samfunnet.
Metoden er enkel, men svært virkningsfull. Ikke bare har kjøpesentre, flyplasser og fornøyelsesparker i hele Norge tatt i bruk de nye skiltene, men nå er de i ferd med å spre seg videre ut i Europa.
Det er derfor en glede å utrope prosjektet «Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige» og Mage-tarmforbundet til vinner av Helseprisen 2024.